Ce citesc vedetele: Robert Diaconeasa 

În cadrul rubricii Ce citesc vedetele, săptămânal stăm de vorbă cu vedete și influenceri din România, pentru a afla poveștile lor fascinante legate de cărțile copilăriei, lecturile favorite și obiceiurile de lectură. 

De Luisa Ene

În rândurile de mai jos aflați ce cărți are acum pe noptieră Robert Diaconeasa, care sunt titlurile care i-au influențat viața și multe alte detalii interesante despre lecturile și autorii săi favoriți. Robert, cunoscut celor care îl urmăresc drept Daddy Cool, este un jurnalist cu experiență, creator de conținut, blogger, vlogger cu focus pe acțiuni caritabile și responsabilitate socială. Acesta a fost în platoul emisiunii Vorbește Lumea, zi de zi, de la ora 11:00, cu 7 știri din diferite domenii (medical, economic, monden, curiozități, lansări de filme, clipuri, evenimente majore sau zile internaționale).

Îți mai aduci aminte care a fost prima carte pe care ai citit-o în copilărie?

Da, clar. Amintiri din copilărie. De acolo mi-a rămas adânc întipărită în minte ideea unei copilării extraordinare, plină de experiențe aparte. Eu nu prea am avut parte de ea, dar cu siguranță le-o voi oferi copiilor mei. 😊

Ce amintiri te leagă de ea?

Ideea de copilărie petrecută prin văzduh, liber, fără să ai noțiunea timpului. Cum spuneam, nu prea am avut parte de ea, dar conceptul a rămas adânc întipărit în mintea mea.

Ce fel de cărți citeai în copilărie, odată ce ai prins gustul lecturii?

Nu prea am citit în copilărie, fiindcă nici nu am avut un model în acest sens. Abia acum, în anii recenți, am început să citesc fiindcă mi se pare că e terapie.

Mai păstrezi cărți din copilărie sau adolescență? Ai acasă un exemplar drag?

Din păcate, nu, deși mi-aș fi dorit.

Cum s-au schimbat gusturile tale în privința lecturii, de-a lungul timpului?

Prin liceu am început să citesc destul de multă literatură, însă după 30 de ani am început să fiu destul de pasionat de tot ce înseamnă dezvoltare personală, tehnici de meditație, tehnici de respirație și cam tot ce ține de dezvoltarea mea ca om.

Daddy Cool: „Încerc să recuperez acum toate lucrurile pe care le-am întârziat pe partea de dezvoltare, în anii copilăriei și ai adolescenței. De asemenea, mă atrag și cărțile de marketing și idei de promovare mai out of the box.”

Ce carte/cărți ai acum pe noptieră?

În acest moment citesc Gândește ca un călugăr, de Jay Shetty. De obicei, citesc vreo 3 chestii în același timp. Câte puțin din fiecare, așa cum simt. Pentru această carte însă, m-am decis să îmi concentrez atenția doar asupra ei. Îmi plac principiile prezentate acolo.

Unde citești de obicei și când?

Seara, înainte de culcare, în pat, ori dimineața, imediat ce m-am trezit. Sunt zile în care sunt frânt, așa că nu mai apuc să citesc nicio pagină, dar recuperez dimineața. Citesc minim 30 de minute, iar acum s-a transformat într-un exercițiu care mă și ajută la dicție, pentru prestațiile mele de la TV. Aș citi și prin alte locuri, dar viața cu doi copii nu prea îți dă multe opțiuni. 😊

Cum citești – preferi cărțile tradiționale sau Kindle/ tabletă?

Voi prefera oricând să citesc o carte clasică, în locul oricărui device modern.

Câte cărți ai în bibliotecă?

Pentru oameni mari câteva zeci, dar pentru copii cred că avem deja sute. Ana i-a insuflat lui Ingrid iubirea pentru lectură, iar acum începe să facă același lucru și cu Ilan. Și uite așa învățăm și noi o mulțime de lucruri alături de copiii noștri. 😊

Care sunt cărțile care te-au făcut om, autorii care te-au influențat cel mai mult de-a lungul vieții?

Cum spuneam, nu am avut educația necesară să citesc, așa că voi fi sincer cu răspunsul la această întrebare. Așadar, nu am avut ocazia să devin prea pasionat de un autor anume. În același timp, îmi place să culeg câte ceva de peste tot, fie că vorbim despre paragrafe din cărți sau orice altă experiență care simt că îmi aduce plus valoare.

Spune-ne un citat dintr-o carte care ți-a rămas în minte și în suflet. La final, spune-ne de ce citești și de ce consideri că acest obicei își are locul în viața noastră.

Cred că cititul poate fi terapie pentru fiecare dintre noi, iar un citat recent, rămas în minte, este chiar din cartea lui Jay Shetty, amintită mai sus: „Identitatea noastră se învârte în jurul a ceea ce cred ceilalți despre noi. Sau, mai exact, ceea ce credem noi că alții cred despre noi.”

Despre Luisa Ene:

Luisa Ene lucrează în comunicare, iar în timpul liber povestește despre cărți pe contul de Instagram și pe blogul personal.

În articolele de pe blogul său, abordează cărțile ca pe o sursă de îndrumare. Crede cu tărie că dacă lăsăm cărțile să își îndeplinească scopul, lectura ne va transforma în oameni mai buni, mai înțelepți, mai fericiți. De aceea împarte cu cititorii fragmente din cărți care inspiră, încurajează, consolează, oferă noi perspective; lecții și concluzii desprinse din cărți, idei demne de reținut și de ”dat mai departe”. „Îți recomand să citești și 7 tehnici utile, folosite de celebrul psihiatru Irvin Yalom, pe care le poți aplica și tu”, spune Luiza.

Luisa Ene
Luisa Ene

Citește și: Ce citesc vedetele: Olimpia Melinte

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.