Ce citesc vedetele: Randi

În cadrul rubricii Ce citesc vedetele, săptămânal stăm de vorbă cu vedete și influenceri din România, pentru a afla poveștile lor fascinante legate de cărțile copilăriei, lecturile favorite și obiceiurile de lectură. 

De Luisa Ene

În rândurile de mai jos aflați ce cărți are acum pe noptieră Randi, care sunt titlurile care i-au influențat viața și multe alte detalii interesante despre lecturile și autorii săi favoriți. Randi este un artist cunoscut de la noi, care a compus și cântat zeci de hituri de-a lungul anilor de activitate pe scena muzicală românească.

Îți mai aduci aminte care a fost prima carte pe care ai citit-o în copilărie? Ce amintiri te leagă de ea?

Sincer, memoria îmi joacă feste uneori, așa că o să dau cu bănuțul și o să menționez una dintre cărțile copilăriei: Ocolul pământului în 80 de zile, Jules Verne. Mă leagă de ea toate visurile copilăriei și dorințele de aventură.

Citește și: Ce citesc vedetele: Cleopatra Stratan

Ce fel de cărți citeai în copilărie, odată ce ai prins gustul lecturii?

Eu am fost un băiețel al aventurii! Îmi plăcea să mă cațăr, să sar, să mă lovesc și să o iau de la început. Carților le-am prins gustul după 20 de ani!

Mai păstrezi cărți din copilărie sau adolescență? Ai acasă un exemplar drag?

E plină biblioteca de acasă de la ai mei, cu toate cărțile copilăriei și toate cele necitite încă. Nu țin minte de exemplare rare, doar poveștile au rămas.

Cum s-au schimbat gusturile tale în privința lecturii, de-a lungul timpului?

Când am prins gustul lecturii, la început, citeam povești. Acum citesc mai mult cărți de dezvoltare personală, pentru că eu cred că avem mare nevoie de cunoaștere de sine pentru a fi adulți sănătoși. Cred că lumea devine mai pragmatică și, fiind dornică de informație utilă în prezent, se reorientează către cărți de genul acesta.

Ce carte/ cărți ai acum pe noptieră?

Acum citesc pe telefon o carte care se numește Homo Deus, de Yuval Noah Harari. Am o carte neterminată și pe noptieră, însă nu pot să desprind de ceea ce citesc acum.

Citește și: Ce citesc vedetele: Oana Cuzino

Unde citești de obicei și când? Preferi să citești seara, înainte de somn, ai un ritual anume de lectură?

Dimineața, după ce fac sport, cu mintea ageră și trupul treaz, atunci prefer să citesc. Când este vreme frumoasă, stau la soare, printre copaci și îmi deschid mintea citind.

Randi
Randi
Randi
Randi

Cum citești – prefer cărțile tradiționale sau Kindle/tabletă?

Eu prefer cărțile cu pagini, care miros a trecut. Nu o să refuz o carte bună nici în format electronic…doar ce citesc una acum, pe telefon.

Câte cărți ai în bibliotecă?

Acasă la București nu am atât de multe, sunt câteva zeci. Însă la Pitești, acasă la părinți, sunt poate peste o mie.

Care sunt cărțile care te-au făcut om, autorii care te-au influențat cel mai mult de-a lungul vieții?

Un pământ nou, Eckhart Tolle, iar de la Saleman Rushdie, Puterea umbrei, Pământul de sub picioarele ei.

Uite, cartea Pământul de sub picioarele ei i-a inspirat pe cei de la U2, au compus o piesă cu acelaș nume, iar în videoclip apare și Saleman Rushdie. Sunt multe cărți acolo în mintea mea, însă aceastea îmi apar primele când mă ia nostalgia.

Citește și: Spune-mi ce zodie ești, ca să-ți spun ce să citești

Citești literatură română contemporană? Ș dacă da, ne poți recomanda un autor, o carte?

Nu am mai citit de ceva vreme autori români contemporani. Recunosc că ar trebui să îmi îndrept atenția și spre talentele de aici.

La final, spune-ne de ce citești și de ce consideri că acest obicei își are locul în viața noastră.

Citesc pentru că vreau să mă cunosc, să mă înțeleg pe mine și implicit lumea mea. Dincolo de cultură, lectura este o nevoie a spiritului, aceea de a ști mai mult, de a cunoaște și a explora lumi nevăzute până atunci.

Avem nevoie de cultură așa cum avem nevoie de aer…dacă oamenii ar înțelege asta, cu siguranță am trăi mai sănătos, mai fericiți și mai plini de energie!

Despre Luisa Ene:

Luisa Ene lucrează în comunicare, iar în timpul liber povestește despre cărți pe contul de Instagram și pe blogul personal.

În articolele de pe blogul său, abordează cărțile ca pe o sursă de îndrumare. Crede cu tărie că dacă lăsăm cărțile să își îndeplinească scopul, lectura ne va transforma în oameni mai buni, mai înțelepți, mai fericiți. De aceea împarte cu cititorii fragmente din cărți care inspiră, încurajează, consolează, oferă noi perspective; lecții și concluzii desprinse din cărți, idei demne de reținut și de ”dat mai departe”. „Îți recomand să citești și 7 tehnici utile, folosite de celebrul psihiatru Irvin Yalom, pe care le poți aplica și tu”, spune Luiza.

Randi
Luisa Ene

Citește și: Ce citim pe plajă? 4 cărți care te ajută să pierzi noțiunea timpului

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.