Ce citesc vedetele: Olimpia Melinte

În cadrul rubricii Ce citesc vedetele, săptămânal stăm de vorbă cu vedete și influenceri din România, pentru a afla poveștile lor fascinante legate de cărțile copilăriei, lecturile favorite și obiceiurile de lectură. 

În rândurile de mai jos aflați ce cărți are acum pe noptieră Olimpia Melinte, ce titluri i-au influențat viața și multe alte detalii interesante despre lecturile și autorii săi favoriți. Olimpia este o actriță talentată și versatilă, cunoscută publicului datorită numeroaselor roluri din filme sau seriale, precum serialul VLAD de la PRO TV. În perioada aceasta o putem vedea și pe marile ecrane, interpretând rolul Anei în filmul recent lansat Și atunci, ce e libertatea?

Îți mai aduci aminte care a fost prima carte pe care ai citit-o în copilărie? Ce amintiri te leagă de ea?
Prima carte citită a fost Pinocchio, se întâmpla în vacanța de vară din clasa întâia, era o carte groasă, cu coperți din carton și imagini care mi-au rămas întipărite în minte. A fost o mare realizare pentru mine, la vremea respectivă, faptul că am dus lectura până la capăt, pentru că era o carte “groasă”, de 88 de pagini, am reținut asta, pentru că mă lăudam peste tot cu acest detaliu.

Ce fel de cărți citeai în copilărie, odată ce ai prins gustul lecturii?

Citeam tot ce îmi recomanda tata, aveam încredere în gusturile lui și adevăru-i că nu m-a dezamăgit niciodată. Îmi amintesc de Toate pânzele sus!, Cireșarii, Colț Alb, La Medeleni – vacanțele de vară mi le petreceam cu personajele din romane și era tare bine!

Mai păstrezi cărți din copilărie sau adolescență? Ai acasă un exemplar drag?

Cred că toată colecția Cireșarii îmi este cea mai dragă. Mi-am cumpărat-o din alocații, era reeditată și am fost pur și simplu îndrăgostită de personajele din roman!

Citește și: Ce citesc vedetele: Andrei Aradits

Cum s-au schimbat gusturile tale în privința lecturii, de-a lungul timpului?

Dacă în copilărie preferam cărțile de aventură, adolescența a adus cu ea literatura de dragoste, povești mai romanțate, mai sensibile, iar acum descopăr autori noi, mă mai opresc și asupra cărților de dezvoltare personală, cele de parenting, de actorie, dar îmi plac tare mult biografiile.

Ce carte/ cărți ai acum pe noptieră?

Am recitit Arta Conversației, poate una dintre lecturile mele preferate, Despre eroi și morminte a lui Ernesto Sabato și Părinți liniștiti, frați fericiți, Laura Markham sunt acum pe noptiera mea.

Unde citești de obicei și când? Preferi să citești seara, înainte de
somn, ai un ritual anume de lectură?

Citesc oricând, oriunde și mai mereu am o carte după mine. Citesc în orele lungi de filmare când aștept să fiu chemată la cadru, în vacanțe îmi place tare mult să citesc, iar seara înainte de culcare fac asta cu regularitate și parcă dorm mult mai bine de când m-am reîntors la acest ritual pe care-l aveam în copilărie.

Cum citești – prefer cărțile tradiționale sau Kindle/ tabletă?

Citesc doar cărți adevărate, cum îmi place să le spun. Nu mă pot obișnui cu Kindle-ul. Pentru că sunt genul de cititor care are mereu un creion la îndemână pentru a sublinia un citat sau pentru a-mi nota o idee. Cărțile mele sunt “muncite” asta este și unul dintre motivele pentru care nu le împrumut.

Olimpia Melinte
Olimpia Melinte

Câte cărți ai în bibliotecă?

Nu știu exact. Am două biblioteci. Una la Iași și una în București, dar n-as putea să spun câte volume conțin…

Care sunt cărțile care te-au făcut om, autorii care te-au influențat cel mai mult de-a lungul vieții?

Cred că cel mai mult m-au influențat pedagogii de teatru, cei care m-au format ca actriță și ca om. Vorbesc aici de Stanislavski, Strasberg sau Stela Adler.

Citește și: Ce citesc vedetele: Diana Cosmin

Citești literatură română contemporană? Ș dacă da, ne poți recomanda un autor, o carte?

Mi-a plăcut mult Vara în care mama a avut ochii verzi a Tatianei Țîbuleac. Este o scriitoare din Republica Moldova, dar pentru mine granița dintre cele două țări nu există.

Spune-ne un citat dintr-o carte care ți-a rămas în minte și în suflet.

“Anii te-nvaţă să devii sfios cu sufletul altuia şi chiar cu sufletul tău însuţi.” Ileana Vulpescu, Arta conversației.

La final, spune-ne de ce citești și de ce consideri că acest obicei își are locul în viața noastră.

Literatura este suprapunerea mea, pentru că mă teleportează acolo unde, uneori, nici cu gândul nu pot ajunge.

Despre Luisa Ene:

Luisa Ene lucrează în comunicare, iar în timpul liber povestește despre cărți pe contul de Instagram și pe blogul personal.

În articolele de pe blogul său, abordează cărțile ca pe o sursă de îndrumare. Crede cu tărie că dacă lăsăm cărțile să își îndeplinească scopul, lectura ne va transforma în oameni mai buni, mai înțelepți, mai fericiți. De aceea împarte cu cititorii fragmente din cărți care inspiră, încurajează, consolează, oferă noi perspective; lecții și concluzii desprinse din cărți, idei demne de reținut și de ”dat mai departe”. „Îți recomand să citești și 7 tehnici utile, folosite de celebrul psihiatru Irvin Yalom, pe care le poți aplica și tu”, spune Luiza.

Luisa Ene
Luisa Ene
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.