Ce citesc vedetele: Elvira Deatcu

În cadrul rubricii Ce citesc vedetele, săptămânal stăm de vorbă cu vedete și influenceri din România, pentru a afla poveștile lor fascinante legate de cărțile copilăriei, lecturile favorite și obiceiurile de lectură. 

De Luisa Ene

În rândurile de mai jos aflați ce cărți are acum pe noptieră Elvira Deatcu, care sunt titlurile care i-au influențat viața și multe alte detalii interesante despre lecturile și autorii săi favoriți. Elvira Deatcu este actriță reputată, cunoscută publicului datorită numeroaselor piese de teatru, filme sau seriale în care a jucat de-a lungul timpului.

Îți mai aduci aminte care a fost prima carte pe care ai citit-o în copilărie? Ce amintiri te leagă de ea?

Probabil că am citit singură, pentru prima dată o carte, prin clasa a treia, bănuiesc că atunci citeam deja bine. Citeam însă povești scurte, poezioare, probabil un pic mai devreme. Am însă în minte imaginea mea cu Singur pe lume în brațe. Era o lectură obligatorie, care m-a chinuit, din pricina tristeții personajului principal și a lungilor pasaje descriptive. Dar am citit-o! Mai târziu, am citit-o din nou (!!), pentru băieții mei.

Elvira Deatcu
Elvira Deatcu

Ce fel de cărți citeai în copilărie, odată ce ai prins gustul lecturii?

Cred că fac parte dintr-o generație care a avut cam aceleași lecturi. Pe parcursul școlii primare au fost, pe rând, perioadele: Jules Verne, Alexandre Dumas, Mark Twain, Oliver Twist, Radu Tudoran, V. Corbul, apoi Cireșarii, La Medeleni (mi-a rămas tare aproape de suflet), apoi au urmat romanele polițiste (Rodica Ojog Brașoveanu, A. Zincă, Agatha Christie).

Mai păstrezi cărți din copilărie sau adolescență? Ai acasă un exemplar drag?

Da, cum să nu! Le împrumut cu bucurie, dar nu renunț la ele. Sunt parte din povestea mea. Singur pe lume este în continuare pe-aproape, deși nu cred că va fi o opțiune de lectură pentru nepoții mei. Sunt multe cărți bătrâne și îmbrătrânite în biblioteca mea, care spun, la rândul lor, ceva despre mine, cea care-am fost cândva.

Cum s-au schimbat gusturile tale în privința lecturii, de-a lungul timpului?

Pe lângă curiozitățile și căutările mele, au contat foarte tare întâlnirile umane importante pe care le-am avut; am cerut și-am acceptat sugestiile celor care m-au influențat. Iar acum sunt tot felul de site-uri și publicații unde oameni de cultură încearcă să trezească interesul pentru lectură. Dorință să fie…

Citește și: Ce citesc vedetele: Oana Cuzino

Ce carte/cărți ai acum pe noptieră?

Acum am pe noptieră ”Nostalgia” lui Cărtărescu, carte căreia i-a venit rândul acum “la lectură” pentru că băiatul meu cel mic, care are 13 ani, a avut de citit “Mendebilul” și i-a plăcut extrem de mult. De asemenea,”Teatru” (G. Mihalache), un dar de ziua mea de la o colegă din Teatrul Odeon și “Povești de vară” (M. Kawakami), primită de la o editură, de Ziua Internațională a Cărții.

Unde citești de obicei și când? Preferi să citești seara, înainte de somn, ai un ritual anume de lectură?

De obicei citesc acasă, în fotoliu, sau în pat, în dormitor, iar de cele mai multe ori, seara. Dar în ultima vreme iau cartea cu mine aproape peste tot. Nu făceam asta înainte, dar acum, în vremurile astea bizare, chinuite, mă ajută să mă rup, să mă izolez.

Cum citești – preferi cărțile tradiționale sau Kindle/tabletă?

Prefer cartea, categoric – este, pentru mine, un ritual, o întâlnire tactilă, olfactivă la care nu vreau să renunț.

Câte cărți ai în bibliotecă?

M-ai făcut curioasă! Nu le-am numărat niciodată. Dar cred că peste o mie! Însă nu cred că numărul lor contează, ci să reușesc să citesc cât mai multe…

Care sunt cărțile care te-au făcut OM, autorii care te-au influențat cel mai mult de-a lungul vieții?

Cred că devenirea noastră nu ține numai de lecturi. Și oricum, ar fi o listă luuuungă, nu există doar ”o” carte sau doar “acel” autor.

Citești literatură română contemporană? Ș dacă da, ne poți recomanda un autor, o carte?

Da, cu mare bucurie! Acum sunt iar într-o “perioadă românească”: despre Nostalgia am vorbit, tocmai am terminat Nepovestitele iubiri (T. Niculescu) și Ochii căprui ai dragostei noastre (Cărtărescu). De asemenea, am cumpărat Inocenții (I. Pârvulescu), urmează ultima carte a Anei Blandiana, am citit A. Bittel, D. C. Mihăilescu, caut prin anticariate un volum de poezie “Aer cu diamante. Sunt mulți cei pe care i-am descoperit deja sau îmi doresc s-o fac -am nevoie doar de timp!

Citește și: Spune-mi ce zodie ești, ca să-ți spun ce să citești

Spune-ne un citat dintr-o carte care ți-a rămas în minte și în suflet.

Când eram puștoaică le notam, acum le subliniez și îndoi colțul paginii, dar nu le  memorez. Dar, pentru că urmează Sărbătoarea Paștelui, voi spune: “credința trebuie să preceadă miracolul, nu să-i urmeze”.

La final, spune-ne de ce citești și de ce consideri că acest obicei își are locul în viața noastră.

Emoție. Cunoaștere. Înțelegere.

Despre Luisa Ene:

Luisa Ene lucrează în comunicare, iar în timpul liber povestește despre cărți pe contul de Instagram și pe blogul personal.

În articolele de pe blogul său, abordează cărțile ca pe o sursă de îndrumare. Crede cu tărie că dacă lăsăm cărțile să își îndeplinească scopul, lectura ne va transforma în oameni mai buni, mai înțelepți, mai fericiți. De aceea împarte cu cititorii fragmente din cărți care inspiră, încurajează, consolează, oferă noi perspective; lecții și concluzii desprinse din cărți, idei demne de reținut și de ”dat mai departe”. „Îți recomand să citești și 7 tehnici utile, folosite de celebrul psihiatru Irvin Yalom, pe care le poți aplica și tu”, spune Luiza.

luiza ene
Luisa Ene
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.