Ce citesc vedetele: Cleopatra Stratan

În cadrul rubricii Ce citesc vedetele, săptămânal stăm de vorbă cu vedete și influenceri din România, pentru a afla poveștile lor fascinante legate de cărțile copilăriei, lecturile favorite și obiceiurile de lectură. 

De Luisa Ene

În rândurile de mai jos aflați ce cărți are acum pe noptieră Cleopatra Stratan, care sunt titlurile care i-au influențat viața și multe alte detalii interesante despre lecturile și autorii săi favoriți. Cleopatra este cunoscută publicului încă din copilărie, datorită hitului Ghiță, care a propulsat-o la rangul de vedetă.

Îți mai aduci aminte care a fost prima carte pe care ai citit-o în copilărie? Ce amintiri te leagă de ea?

Nu știu sigur care a fost prima mea carte citită, dar îmi aduc aminte că în clasa a V-a mi-am cumpărat o carte de la o expoziție care era legată de Casa Regală a României, pe care am și autograful prințului Radu! Știu că am citit-o în scurt timp și mi-a plăcut foarte mult. În plus, tot atunci mi-am ales cartea Marile Speranțe de Charles Dickens, varianta prescurtată pentru copii.

Cleopatra Stratan
Cleopatra Stratan

Ce fel de cărți citeai în copilărie, odată ce ai prins gustul lecturii?

Încercam mai multe stiluri, însă gustul lecturii l-am prins pe la 13 ani, când am început să citesc sistematic și de obicei alegeam romane pentru adolescenți, aventură sau SF.

Mai păstrezi cărți din copilărie? Ai acasă un exemplar drag?

Sigur că am mai multe, pe care le-am păstrat pentru fratele meu mai mic, care deja le-a luat la lectură. :)))

Cum s-au schimbat gusturile tale în privința lecturii, de-a lungul timpului?

Cred că s-au schimbat destul de puțin, pentru că de la aventură și SF am trecut la romane de dragoste și cele detective.

Citește și: Ce citesc vedetele: Oana Cuzino

Ce carte/cărți ai acum pe noptieră?

Deocamdată nu citesc nimic pentru că nu prea am timp, dar am terminat recent al 3-lea volum al unei trilogii. Este vorba de trilogia Paulinei Simons, iar cartea se numește Grădina de vară.

Unde citești de obicei și când? Preferi să citești seara, înainte de somn, ai un ritual anume de lectură?

Atunci când citesc o carte interesantă, îmi este foarte greu să o las din mână, așa că dacă prind măcar și 5 minute libere, în mașină, la școală, acasă sau în oraș, deschid cartea și citesc.

Cleopatra Stratan
Cleopatra Stratan

Cum citești – prefer cărțile tradiționale sau Kindle/tabletă?

Mereu am fost adepta cărților în formă tradițională, cu foi și copertă!

Citește și: Spune-mi ce zodie ești, ca să-ți spun ce să citești

Câte cărți ai în bibliotecă?

Sincer, nu le-am numărat, dar peste 50 cu siguranță!

Care sunt cărțile care te-au făcut om, autorii care te-au influențat cel mai mult de-a lungul vieții?

Nu prea am citit cărți motivaționale în așa fel încât să mă schimb ca om, dar cartea care m-a influențat și impresionat în materie de sentimente a fost Călărețul de aramă de Paulina Simons.  Este cea mai frumoasă poveste de dragoste pe care o știu și ceea ce m-a marcat a fost relația dintre cele două personaje principale, care au luptat și trecut prin toate provocările vieții ca să fie împreună. O astfel de iubire m-a făcut să-mi doresc același tip de relație, învățând că sensul vieții constă în ceea ce iubești și viceversa.

Exact aceeași poveste de dragoste o trăiesc împreună cu Edward! ☺

Citești literatură română contemporană? Ș dacă da, ne poți recomanda un autor, o carte?

Îmi plac mult creațiile lui Costi Preda și ale lui Vitali Cipileaga. Le-am citit toate operele, din care mă și inspir!

Spune-ne un citat dintr-o carte care ți-a rămas în minte și în suflet.

“Iubirea e atunci când lui îi e foame și tu îi dai să mănânce. Iubirea e atunci când știi când îi e foame” – Călărețul de aramă de Paulina Simons. Citatul acesta m-a impresionat până la lacrimi!

La final, spune-ne de ce citești și de ce consideri că acest obicei își are locul în viața noastră.

Citesc pentru că lecturile ne teleportează în altă lume, în care putem evada oricând. Cărțile ne îmbunătățesc și ne hrănesc sufletele și mințile!

Despre Luisa Ene:

Luisa Ene lucrează în comunicare, iar în timpul liber povestește despre cărți pe contul de Instagram și pe blogul personal.

În articolele de pe blogul său, abordează cărțile ca pe o sursă de îndrumare. Crede cu tărie că dacă lăsăm cărțile să își îndeplinească scopul, lectura ne va transforma în oameni mai buni, mai înțelepți, mai fericiți. De aceea împarte cu cititorii fragmente din cărți care inspiră, încurajează, consolează, oferă noi perspective; lecții și concluzii desprinse din cărți, idei demne de reținut și de ”dat mai departe”. „Îți recomand să citești și 7 tehnici utile, folosite de celebrul psihiatru Irvin Yalom, pe care le poți aplica și tu”, spune Luiza.

luiza ene
Luisa Ene

Citește și: Practic Ghid TV 16/2021 din 7 mai pe piață!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.