Ce citesc vedetele: Andrei Aradits

În cadrul rubricii Ce citesc vedetele, săptămânal stăm de vorbă cu vedete și influenceri din România, pentru a afla poveștile lor fascinante legate de cărțile copilăriei, lecturile favorite și obiceiurile de lectură. 

În rândurile de mai jos aflați ce cărți are acum pe noptieră Andrei Aradits, care sunt titlurile care i-au influențat viața și multe alte detalii interesante despre lecturile și autorii săi favoriți. Andrei Aradits este actor reputat, cunoscut publicului datorită numeroaselor filme sau seriale în care a jucat de-a lungul timpului, iar mai recent, datorită rolului din serialul de succes de la PRO TV, VLAD.

Îți mai aduci aminte care a fost prima carte pe care ai citit-o în copilărie? Ce amintiri te leagă de ea?

Cea mai veche amintire cu vreo carte este localizată la bunici. Era ceva cu poze… sau poate era un fel de revistă de benzi desenate pentru copii. Cred că erau niște aventuri cu doi copii, aparent cretini. Mi-aduc aminte de un desen cu un băiat cu o burtă mare care stătea pe spate și din gura căruia ieșea un capăt de copan de curcan.. cred că murise de îmbuibare. Sau așa îmi imaginam. Probabil era implicată vreo morală împotriva lăcomiei. Eu nu înțelegeam cum poate fi cineva atât de imbecil încât să se sufoce cu copanul.

Ce fel de cărți citeai în copilărie, odată ce ai prins gustul lecturii?

Povești, basme, apoi Jules Verne, Dumas, Cireșarii, Cavalerul Pardaillan, Karl May, Mark Twain… toate clasicele cărți ale copilăriei.

Prin clasa a VII-a sau a VIII-a însă am avut o supradoză de polițiste. Mama avea niște prieteni care aveau toată colecția Enigma și voiau s-o vândă la talcioc. Și le-am zis că o vând eu! Dar am citit-o înainte.. toată vara am terminat o bibliotecă întreagă. Sherlock Holmes, Poirot, Arsene Lupin, Rodica Ojog Brașoveanu.. citeam câte 2 pe zi.. cum să înveți despre Gala Galaction cu așa o concurență? ☺

Andrei Aradits
Andrei Aradits

Mai păstrezi cărți din copilărie sau adolescență? Ai acasă un exemplar drag?

Am păstrat Aventurile lui Huckleberry Finn! Deși acum l-am luat pe Kindle și l-am recitit în engleză pentru că volumul meu aproape se destramă.

Cum s-au schimbat gusturile tale în privința lecturii, de-a lungul timpului?

Sincer, nu cred că s-au schimbat. Poate acum mi s-a mai dezvoltat vocabularul și poate sunt capabil să înțeleg niște subtilități, dar tot poveștile îmi plac. Îmi place ficțiunea. Dacă are și umor, cu atât mai bine. Când găsesc un autor care-mi place citesc tot ce-a scris.

Ce carte/cărți ai acum pe noptieră?

Uite fix acum sunt în căutare. Am citit ceva științific, The Righteous Mind – Jonathan Haidt (minunat, recomand celor care vor să înțeleagă de ce nu ne mai înțelegem)…  și vreau ceva frumos, ce-mi recomandați?

Unde citești de obicei și când? Preferi să citești seara, înainte de somn, ai un ritual anume de lectură?

Pandemia a schimbat ritualul. Citeam seara… acum citesc oricând. Nu e musai o bucurie, e semn de șomaj!

Cum citești – preferi cărțile tradiționale sau Kindle/tabletă?

Îmi plac cărțile, dar Kindle-ul e mult mai confortabil! Mai ales în vacanță! Păi știți cât ar cântări toate volumele pe care le car în Kindle? În plus, soția încă nu a aprobat veioze la capul patului și nu pot s-o țin trează. Kindle luminează. 😂

Câte cărți ai în bibliotecă?

Nu știu, nu mai am multe… când ne-am mutat a trebuit să le triez și vreo trei sferturi le-am dat/donat. Nu știu dacă mai are sens să acumulezi cărți în neștire… sunt atâtea pe care nu le-am citit, când să mai și recitesc?

Care sunt cărțile care te-au făcut om, autorii care te-au influențat cel mai mult de-a lungul vieții?

Sunt multe… dar o să vi-i amintesc pe autorii ai căror personaje îmi sunt prieteni apropiați. Mark Twain, Ilf și Petrov, Bulgakov, Terry Pratchett. O notă specială de recunoștință lui Italo Calvino. Am avut o perioadă de vreo doi ani (poate atunci când mi-am luat calculator) când nu mai puteam să citesc. Nu-mi mai venea. “Dacă într-o noapte de iarnă un călător” a lui Calvino mi-a redeschis pofta pentru lectură.

Citește și: Ce citesc vedetele: Diana Cosmin

Citești literatură română contemporană? Ș dacă da, ne poți recomanda un autor, o carte?

Nu. Nu știu de ce. Oi fi snob? Chiar, ce-mi recomandați voi?

Spune-ne un citat dintr-o carte care ți-a rămas în minte și în suflet.

“It is said that your life flashes before your eyes just before you die. That is true. It is called Life – Terry Pratchett

La final, spune-ne de ce citești și de ce consideri că acest obicei își are locul în viața noastră.

Aș putea spune că lectura e un soi de drog, o fugă de realitate.. dar asta ar însemna că viața mea e teribil de plicticoasă și n-ar fi chiar adevărat. Mie îmi place să visez cai verzi pe pereți, dar imaginația mea are limitele experiențelor mele. Când citesc visez caii altora pe pereți. Mi se pare un mod foarte intim de comunicare între visurile noastre.

Despre Luisa Ene:

Luisa Ene lucrează în comunicare, iar în timpul liber povestește despre cărți pe contul de Instagram și pe blogul personal.

În articolele de pe blogul său, abordează cărțile ca pe o sursă de îndrumare. Crede cu tărie că dacă lăsăm cărțile să își îndeplinească scopul, lectura ne va transforma în oameni mai buni, mai înțelepți, mai fericiți. De aceea împarte cu cititorii fragmente din cărți care inspiră, încurajează, consolează, oferă noi perspective; lecții și concluzii desprinse din cărți, idei demne de reținut și de ”dat mai departe”. „Îți recomand să citești și 7 tehnici utile, folosite de celebrul psihiatru Irvin Yalom, pe care le poți aplica și tu”, spune Luiza.

Luisa Ene
Luisa Ene
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.