Ce ar trebui să știe orice adolescent să facă

Mama întotdeuna mi-a spus că odată cu vârsta mă pot bucura de mai multe libertăți, dar voi avea și mai multe responsabilități. Ceea ce la vârsta adolescenței poate fi foarte frustrant, dar am înțeles că este necesar. Până la urmă, nu voiam ca atunci când mă mut singură să nu fiu în stare nici să îmi fac piure sau să șterg praful.

Este important să înveți să fii independentă, așa că ți-am pregătit o listă de lucruri pe care orice adolescent trebuie să știe să le facă:Să speli hainele

Atât la mașina de spălat, cât și manual. Da, și manual, pentru că nu se știe niciodată când îți vei păta tricoul de vin și trebuie să îl speli pe ascuns, pentru ca părinții să nu afle. Iar la mașina de spălat este extrem de simplu: introduci hainele, pui detergent, pornești mașina, o lași să își facă treaba, scoți hainele.

Să faci mâncare

Nu cine știe ce rețete complicate, ci cât să nu mori de foame dacă rămâi singură acasă o săptămână. Caută pe Google câteva rețete simple și sănătoase (nu cartofi prăjiți!) și încearcă-le când ești singură acasă sau ajută-ți părinții atunci când pregătesc masa.

Să îți faci temele singură

E foarte posibil să existe momente în care vei avea nevoie de ajutorul unui părinte la teme, dar asta ar trebui să se întâmple de maxim 2 ori pe an și doar la materii dificile.

Să știi ce să faci în cazul unei urgențe

De exemplu, dacă ți-ai fracturat mâna, cineva a avut un accident de mașină chiar în fața ta, un prieten se îneacă la piscină sau perdeaua ia foc.

Să te trezești singură la timp

Poate că nu îți pasă atât de mult dacă pierzi prima oră la școală, dar sigur îți pasă de consecințe (absențele se strâng, poți avea probleme cu profesorii sau părinții, poți avea nota scăzută la purtare etc). Învață să te trezești întotdeuna când sună alarma… și să nu te bagi înapoi în pat imediat cum te-ai ridicat.

Să faci curat în casă

Uneori, părinții ne cred cei mai leneși doar pentru că nu am făcut patul, dar există și foarte multe situații când ne critică pe bună dreptate. Și cu toții știm cât de enervante sunt acele momente. E simplu să le eviți: fă curat în cameră (și prin restul casei) fără ca părinții să te roage.

Să gestionezi banii

Știm că vrei să mergi la concerte și festivaluri, să ieși cu prietenii prin oraș, să îți cumperi haine noi și câte și mai câte… Dar nu te baza doar pe părinți pentru asta. Fă un efort și pune bani deoparte în loc să le ceri părinților o sumă mare pentru ceva. De exemplu, fă-ți un sandwich înainte de școală pentru a nu cheltui banii în pauza de prânz. Dacă ai suficient timp, ai putea să te apuci de făcut bijuterii handmade sau să dai meditații, pentru a câștiga niște bani încă de acum.

 

*articol preluat din Good Housekeeping (autor: Jessica Mattern)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.