Ce-am învățat de pe Tik Tok

Stiai că aroma de banană adăugată la diverse produse (mâncare, cosmetice etc.) are gust diferit față de fructul în sine pentru că a fost dezvoltată pe baza gustului unui soi de banane care acum nu mai există. Practic, aroma artificială de banane e singurul mod în care noi putem ști care era gustul standard al acestui fruct înainte de anii ’50, căci bananele așa cum le știm noi acum nu erau deloc populare atunci). Știai că Adele nu mai poate să cânte piesa Skyfall fix ca în versiunea de studio, pentru că atunci când a produs coloana sonoră pentru filmul Bond, era însărcinată, ceea ce presupune că, datorită hormonilor, putea atinge tonalități mai joase?

Știi de unde știu toate astea? De pe Tik Tok! Aplicația aia popularizată de generația Z și îmbrățișată ulterior (cu ceva reticență, inițial) de milenali, nu are doar filmulețe haioase cu animale sau clipuri cu dance fail-uri din sufrageriile oamenilor.

Cu alte cuvinte, nu-i o pierdere de vreme să petreci timp pe ea, ba chiar poți da peste conținut educativ, redat într-o manieră dinamică și distractivă, care te captează instantaneu – un fel de Arborele Lumii 2.0 (my 
fellow millennials, știți despre
ce vorbesc).

Cool facts
 despre muzică

Te-ai întrebat vreodată de ce unele piese evocă în majoritatea dintre noi o stare de melancolie sau, dimpotrivă, de euforie, încă dinainte să procesăm versurile, influențându-ne percepția numai prin linia melodică? Sau poate te-ai întrebat de ce atunci când cânți în duș, sună mereu mult mai bine decât când încerci să cânți în dormitor sau în mașină (sau, Dumnezeu cu mila, în fața prietenilor tăi)? Și pun pariu că te-ai întrebat cu enormă exasperare CUM să îți scoți din minte frântura aia de melodie care nu-ți mai iese din cap de o zi întreagă și pe care parcă o „fredonează” creierul tău special ca să-ți facă în ciudă.

Follow @songpsychology pentru cool facts despre modul în care percepem muzica. (Bine, nu sunt rea, îți zic cum să scapi de earworm, dacă tot am aflat de aici – nu mai repeta în minte aceleași 2-3 versuri, ascultă toată melodia, căci creierul tău are tendința să se focalizeze pe task-uri pe care le percepe drept neterminate).

Cool facts despre cinematografie

Când ne uităm la filme sau seriale, suntem atât de concentrați pe derularea firului narativ încât ne e aproape imposibil să observăm detalii de finețe, cum ar fi modul în care se leagă scenele între ele sau faptul că, uneori, deducem fără să ne dăm seama ceva ce ne-a fost sugerat doar prin simboluri, nu neapărat afișat pe ecran. Însă tocmai pentru a ne introduce cât mai fidel în poveste, realizatorii unui film recurg la nenumărate trucuri. De pildă, felul în care este încadrată o scenă sau maniera în care lumina cade peste personaje sunt factori care pot schimba complet percepția noastră asupra rezultatului final. Chiar dacă nu ești pasionată de arta cinematografiei, îți garantez că ai să fii intrigată să descoperi cât de multe și diverse sunt trucurile la care se apelează pentru a crea conținut video care să ne stimuleze simțurile și imaginația.

Follow @daryllanuran 
pentru cool facts despre filmmaking – de pildă, știai că există un țipăt preînregistrat pe care l-am auzit cu toții în nenumărate producții, de la Toy Story la Star Wars? Sau că există o diferență între ecranul verde și cel albastru (primul e folosit pentru scene filmate pe zi/lumină, al doilea pentru scene de noapte/în întuneric)?

Cool facts
 despre gramatică

Sună nerdy – și este, dar într-un mod adorabil și captivant. Gregg Hinthorn e proful răbdător de limba engleză pe care ți l-ai dorit dintotdeauna. Zilnic, într-o pastilă video de câteva zeci de secunde, explică pe un ton cald (și deloc superior sau enervant, cum e cazul unor grammar nazis) cum stă treaba cu diverse cuvinte, semne de punctuație, formulări sau pronunții. În fiecare zi, abordează un subiect diferit – word of the day (un cuvânt mai rar întâlnit și cum să-l folosești), cum pronunțăm anumite cuvinte sau sintagme care provoacă adevărate războaie între părerile împărțite (până la urmă e „gif” sau „jif”?), cum să evităm exprimările-clișeu în mailuri, care e diferența dintre două cuvinte sau expresii similare (care-i treaba cu „condescending” versus „patronizing”, apropo de atitudinea unor oameni care corectează gramatica altora cu aer răutăcios) și cum putem face ca textele pe care le scriem să sune mai captivant?

Follow @hinthorn 
pentru cool facts despre gramatica limbii engleze și dacă ai vreo întrebare sau nelămurire, nu te sfii să-i scrii în comentarii, căci adoră să facă filmulețe în care răspunde la întrebările followerilor.

Cool facts despre 
cum să pozezi

Cum te așezi la poză când faci o fotografie de grup, astfel încât toată lumea să arate la fel de bine și nimeni să nu capete proporții ciudate? Cum pozezi la plajă dacă ești genul care nu se simte 100% confortabil să fie fotografiată în costum de baie? Cum îți faci un selfie în oglindă fără să arate clișeic, după ce am văzut cu toții milioane de poze făcute în oglindă? De fapt… cum faci un selfie perfect? Și, bineînțeles, eterna întrebare – CE faci cu mâinile când… nu știi ce să faci cu ele? Ei bine, răspunsurile la toate acestea, plus multe altele, le poți afla de la o fotografă profesionistă, care promite (via captionului din profilul ei) să te învețe cum să ieși mai bine în poze.

Follow @ugonma.nduka 
pentru cool facts despre cum să pozezi, fie că te fotografiezi singură sau o face altcineva pentru tine. Bonus: toate sfaturile sunt formulate pentru persoane care NU se simt natural în fața camerei, dar și-ar dori să se „dezmorțească”.

Cool facts 
despre marketing

Știi manevra aia clasică în care intri pe un site să te uiți la ceva ce vrei să cumperi dar legat de care ești încă nehotărâtă, iar apoi îți apare o fereastră pop-up care îți oferă un discount dacă îți introduci adresa de mail? Ai crede că e pentru ca apoi să te poată bombarda cu oferte și tot felul de astfel de spam, dar de fapt, cercetările din domeniul marketingului au arătat că motivul principal să îți ofere acel discount este ca să te facă să cumperi ceva, în special dacă ești un client nou, căci odată devenit client, șansele cresc cu 70% să cumperi pe viitor de la acel brand.

Follow @marketingdudes 
pentru cool facts despre strategii de marketing – află cum Puma a reușit să păcălească (legal!) regulile oficiale și să își asocieze produsele cu Jocurile Olimpice fără să fie sponsor oficial, descoperă de ce supermarketurile pun mereu la intrare standurile de fructe și legume, află de ce labeluri precum Supreme au așa un nivel de hype încât lumea e dispusă să campeze în fața magazinelor cu zilele pentru a prinde un produs, plus zeci de alte trucuri de marketing de acest gen.

Cum ajungi la conținutul cool

Pro tip: Tik Tok are circa 800 de milioane de utilizatori în acest moment, așa că, bineînțeles, există o grămadă de conținut de slabă calitate. Care e secretul pentru a trece de clipurile enervante pentru a ajunge la conținutul cu adevărat interesant? E un sfat valabil, de altfel, pentru orice relație, nu numai cea cu Tik Tok-ul: oferă feedback!

Aplicația învață repede ce îți place și ce nu, bazat pe clipurile la care dai like, pe care le salvezi ca favorite, ori pe care le forwardezi prietenilor, ba chiar se ghidează și după cât de mult timp petreci vizualizând un clip (toate apar în buclă) în pagina principală de browsing (denumită, în mod abil, For You, un semn că Tik Tok chiar vrea să-ți arate ce crede că ți-ar plăcea), ori dacă verifici comentariile.

Chiar dacă nu intenționezi să postezi din prima, fă-ți cont, astfel încât algoritmul să poată să învețe mai bine și mai repede ce fel de conținut îți place. Și apropo de postări proprii, sunt slabe șansele să nu fii inspirată să creezi și tu conținut original odată ce dai peste atâta lume creativă pe Tik Tok.

Foto: Getty Images, Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.