Cât durează adolescenţa, în realitate? Începe mai devreme şi se termină mai târziu

În România, la 18 ani eşti major, ca în multe alte state din lume. Dar, mereu m-am gândit că a avea legal dreptul să bei alcool sau să conduci o maşină nu are nicio legătură cu a fi adult sau cu finalul uneia dintre cele mai critice perioade din viaţa unui om: adolescenţa.

Iar, de curând am citit un studiu ştiinţific care îmi confirmî bănuielile: adolescenţa durează mai mult decât credem noi.

Conform ediţiei online a enciclopediei Larousse, adolescenţa este: o perioadă de evoluţie a individului, care duce de la copilărie la maturitate. Începe în perioada pubertăţii, la fete între 11 şi 13 ani, la băieţi între 13 şi 15 ani.

Dar, se pare că definiţia este puţin depăşită de ultimele descoperiri pentru că adolescenţa începe mai devreme şi se termină mult mai târziu.

Citeşte şi: Taţii şi mamele noului val – Vlad Tăuşance

Aşadar, cât durează adolescenţa?

V-aţi luat permisul auto, mergeţi la liceu şi aveţi o relaţie serioasă? Pare cumva că sunteţi deja adult, dar nu este chiar aşa. Într-un articol publicat în revista Lancet Child and Adolescence, cercetătorii australieni susţin că trebuie să redefinim vârsta adolescenţei: de la 10 la 24 de ani şi nu de la 11-12 la 19 ani.

Explicaţia este, pe de o parte, de ordin biologic: pubertatea începe mai devreme, în ultimele două secole, vârsta la care le vine prima oară menstruaţia fetelor au crescut cu aproape trei ani.

Apoi, criza adolescentină se prelungeşte, apoii este urmată de o criză trimestrială de viaţă.

Adulţi tineri mai în vârstă

Cu 30, 40, 50 de ani mai devreme, intram în etapa maturităţii mai devreme pentru că aveam şi un alt stil de viaţă care începea mai devreme: ne căsătoream mai tineri, deveneam părinţi mai tineri, ne anagajam mai tineri. Lăsam, brusc, coconul familiei sau tăiam cordonul ombilical mult mai tineri.

Astăzi, europenii stau cu părinţii lor până la 26 de ani, în medie, uneori din considerente financiare. De aceea şi dependenţa de părinţi durează mult mai mult.

Aşadar, când mai judecăm oamenii din jurul nostru sau chiar când ne analizăm pe noi înşine, este bine să ne amintim că societatea s-a schimbat şi noi odată cu ea. Nu poţi compara un fiu cu tatăl lui pentru că fiecare are un alt context în care s-a dezvoltat.

Iar noi ne bucurăm sau ne “luptăm” mai mult timp cu adolescenţa.

Citeşte şi: Cele mai bune comedii cu si pentru adolescenti

Etichete: hot
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.