Carti de Orhan Pamuk, Vladimir Nabokov si Jack Kerouac – in februarie la editura Polirom

By  | 

Dupa ipostaza de memorialist a lui Orhan Pamuk, ilustrata de volumul „Istanbul”, Editura Polirom le propune cititorilor o noua infatisare a laureatului Nobelului literar: aceea de eseist. Volumul Romancierul naiv si sentimental, o interpretare impresionanta a faptelor care se petrec in mintea romancierului, este una dintre cele mai formidabile tentative de elaborare a unei teorii a romanului intreprinse de un practicant al scrisului.

Primul roman pe care Vladimir Nabokov l-a scris dupa ce s-a stabilit in America si cel mai provocator din punct de vedere politic, Blazon de bastard, va intra in librarii la inceputul lunii februarie. Carte clasica a literaturii moderne, „Blazon de bastard” apare in traducerea Ancai-Gabriela Sirbu.

Pe lista noilor aparitii se afla si un titlu de Jack Kerouac, scriitorul-emblema al „generatiei Beat”. Volumul Oceanul e fratele meu, este o antologie de texte inedite, care contine, printre altele, asa-numitul „roman pierdut” al lui Kerouac, prima sa scriere de anvergura, descoperita recent printre hartiile personale ale scriitorului. Editia in limba romana este insotita de fotografii inedite din arhiva scriitorului.

O noua editie, revazuta, a volumului Masca Mortii Rosii si alte povesti de Edgar Allan Poe va intra de asemenea in librarii in prima saptamana a lunii februarie. Textul noii editii este precedat de un studiu introductiv si completat de numeroase note si comentarii.

Cea mai importanta prozatoare finlandeza din noua generatie, Sofi Oksanen, va aparea in traducere in colectia Biblioteca Polirom cu cel mai important roman al sau: Purificare. Bestseller international, publicat pana acum in 41 de tari, cartea lui Oksanen este o tragica istorie de familie, cu povesti infioratoare ale trecutului impletite cu momente de uluitoare tandrete.

O alta scriitoare tradusa in premiera in limba romana in colectia Biblioteca Polirom este Kate Williams. Cel mai recent roman al scriitoarei de origine britanica, Placerile barbatilor este un roman istoric, amintind de „Parfumul” lui Patrick Suskind, care descrie in culori grotesti si deosebit de vii societatea de la inceputul domniei reginei Victoria, marcata de lipsuri si violente cauzate de criza financiara.

Mikkel Birkegaard, autorul bestsellerului „Biblioteca umbrelor”, una dintre marile surprize ale literaturii daneze contemporane, revine in atentia cititorilor romani cu cel mai recent roman al sau, Condamnat la moarte. Plina de mister si suspans, cartea este povestea lui Frank Fons, un autor de romane politiste, celebre pentru descrierile amanuntite ale unor crime extrem de sangeroase, pe care cineva incepe sa le puna in practica, adevarate copii la indigo. Numai ca, spre deosebire de romanele sale, nu se gaseste niciun detectiv superinteligent care sa prinda criminalul, asa ca scriitorul va trebui sa-si conduca propria investigatie.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *