CĂRȚI, CAFEA ȘI TUTUN: Pe cine iubeau unele dintre cele mai apreciate femei din lume

Știai că Virginia Woolf a scris pentru Vogue? Ba mai mult, că a avut o aventură cu redactoarea – șefă de atunci, Vita Sackville – West? Sau că Frida Kahlo și partenerul său, Diego Rivera erau considerați „frumoasa și bestia”? Am aflat poveștile de dragoste a unor cupluri creative, din cartea Cealaltă jumătate – creativitate și relații intime și am extras cele mai interesante fragmente despre câteva personaje creative celebre.

Virginia Woolf & Vita Sackville – West

Până la sfârșitul anului 1925, Virginia își declarase dragostea, iar cele două au început o prietenie de suflet, despre care Vita credea că este benefică în ambele sensuri. Au devenit amante la Long Barn pe 18 decembrie 1925.  (…) Cât au stat despărțite, și-au simțit cumplit lipsa una alteia: Vita se descria ca fiind „redusă la un singur lucru pe care îl dorea: Virginia”. Despărțirea le-a dat ocazia de a imortaliza relația lor în scrisori. În călătorie, Vita i se adresa în scrisori cu „Draga mea Virginia”, și adăuga paragrafe la fiecare oprire a Orient Expresului. Descria frumusețea Cretei, a Egiptului, a Oceanului Indian, a Indiei, a Bagdadului, a Persiei. (…) Scriind proza ei cea mai bună pentru un receptor atât de pretențios, Vita a dobândit noi puteri în arta descrierii. Văzând că poate face ca un loc depărtat să prindă viață pentru Virginia, i-a mărturisit acesteia că ar încerca să scrie o carte de călătorie. Scrisorile ei au fost materialul brut pe care l-a folosit pentru a da naștere lucrării Passanger to Teheran (1926), un clasic al literaturii de călătorie. (…)

Vita și Virginia au continuat să fie amante probabil timp de un an, până în primăvara lui 1927. Totuși, după o vreme, Vita începuse să descrie această relație în primul rând ca pe „un lucru mental, un lucru spiritual”. Dorința ei s-a transformat în „tandrețe”. Virginia nu era îndeajuns de sexuală pentru nevoile ei. (…) În timpul celor zece ani cât a durat cea mai importantă etapă a relației lor, a fost perioada cea mai productivă din viața amândurora. Niciuna dintre ele nu mai scrisese la fel de mult și nici la fel de bine. Niciuna dintre ele nu va mai atinge acest apogeu. Au scris avându-se una pe cealaltă în minte și au învățat una de la cealaltă.Frida Kahlo & Diego Rivera

Atunci când pictorii mexicani Frida Kahlo și Diego Rivera s-au căsătorit, în 1929, părinții miresei au spus: „parcă s-ar căsători un elefant cu o porumbiță”. Cu trupul său masiv și mersul târșâit, Rivera, în vârstă de 42 de ani, avea, cu siguranță, o înfățișare de elefant. Alături de el, Kahlo, în vârstă de 22 de ani, chiar părea mică și delicată. (…) Statura enormă a lui Rivera și fragilitatea ei nu însemnau că el era cel mai puternic dintre ei doi. Ca un elefant, Rivera putea strivi oamenii, dar Kahlo, cu setea ei de a se reinventa și de a persevera în orice circumstanțe, era, de cele mai multe ori, caracterul mai puternic. (…) Amândoi s-au transformat în mituri. Rivera a fost renumit în lumea întreagă încă din timpul vieții; în mare parte datorită feminismului și multiculturalismului, Kahlo a devenit la rândul ei o figură emblematică. Prin atitudinea lor, ei au încurajat posteritatea să îi transforme în legendă; Kahlo, jucând rolul eroinei în suferință și pozând cu fler în frumusețea de lângă bestia Rivera, iar acesta, prin mania sa pentru publicitate și prin talentul de povestitor. Îi plăcea să vorbească în timp ce picta, întreținând grupuri întregi de admiratori cu povești lungi ca aceea a luptei sale în Revoluția Rusă de partea lui Lenin sau despre întâmplarea când a mâncat carne de femeie înfășurată în tortilla – „Este ca cea mai fragedă carne de purcel de lapte”, a spus.

Nu s-a pus niciodată problema, în mintea lor sau a prietenilor apropiați, că nu ar fi fost unul pentru celălalt persoana cea mai importantă. Prietenii își amintesc că, atunci când, pe 13 iulie 1954, a murit Kahlo, Rivera era precum „un suflet tăiat în două” și că „a devenit, în câteva ore, un om bătrân, palid și urât”. În autobiografia lui, Rivera a scris că ziua în care Kahlo a murit a fost „cea mai tragică zi din viața mea. O pierdusem pe preaiubita mea Frida, pentru totdeauna… Este prea târziu acum, dar am înțeles că cel mai frumos aspect al vieții mele a fost dragostea pentru Frida.” Spectacolul iubirii lor trăiește în arta pe care au creat-o și în amintirile unor prieteni precum istoricul de artă Luis Cardoza y Aragon care spunea: „Diego și Frida au fost parte a peisajului spiritual al Mexicului, la fel ca Popocatepetl și Iztaccihuatl pe Valea Anahuac.” Fie că sunt descriși precum un elefant și o porumbiță sau precum cei mai vestiți vulcani din Mexic, Kahlo și Rivera sunt creaturi legendare a căror artă dă culoare mitului și prinde culoare prin acesta.

Citeşte continuarea materialului pe site-ul: http://carticafeasitutun.ro/pe-cine-iubeau-frida-kahlo-virginia-woolf-anais-nin/

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.