CĂRȚI, CAFEA ȘI TUTUN: 8 cărți pe care orice femeie ar trebui să le citească

Avem nevoie de repere, de consolare, de modele demne de urmat și putem găsi toate lucrurile acestea, precum și mult mai mult, în cărți. Am ales 8 cărți pe care le recomand ca remediu pentru diverse probleme cu care ne confruntăm noi, femeile, în viața de zi cu zi. Cărți care ne arată că nu suntem singure și că întotdeauna există soluții.

Când ai probleme cu o prietenă 

Seria Prietena mea genială, Elena FerranteSeria Prietena mea genială este chiar … genială. Elena Ferrante disecă prieteniile dintre femei, lucrurile pe care le gândim, dar ne este rușine să le recunoaștem, scriind cu luciditate, onestitate și simplitate. Accentul cade pe sinceritatea ei, pentru că dă glas multor gânduri care ne macină pe noi, femeile, fără însă a cădea în păcatul de a melodramatiza sau exagera. Cartea explorează relația de prietenie dintre două fete, Elena și Lila, în Napoli anilor 1950. În ciuda peisajului deprimant descris în carte, sărăciei sau violenței domestice, tonul cărții are o prospețime și o putere care te fac să crezi că în final, toate greutățile pot fi depășite și că în ciuda a tot, fetele vor răzbi, fiecare în felul ei. Și mai ales că, în ciuda distanței, a vieților diferite sau a conflictelor, prietenia poate rămâne intactă pe parcursul unei vieți.

Când ai nevoie de o intervenție în viața ta

Mănâncă, roagă-te, iubește, Elizabeth Gilbert

Dacă simți nevoia de o schimbare în viață, atunci cartea aceasta este exact ceea ce îți trebuie. În urma lecturii, am rămas cu două lecții importante de viață:

Personajul principal, Liz, primește o mantra care să o ajute la meditat: Om Namah Shivaya. Care practic înseamnă recunosc și onorez divinul din mine. Și așa este: trebuie să conștientizăm miracolul vieții, partea magică, frumoasă și divină din noi, să intrăm în contact cu ea și să fim recunoscători pentru minunatul dar al vieții.

Nu suntem cu adevărat singuri niciodată. Cum am putea fi? Suntem mereu cu persoana care ne iubește cel mai mult: noi înșine. A învăța să fii fericit cu tine însuți este adevăratul triumf în viață: pentru că dacă ești fericit cu tine, ești fericit mereu.

Când ești deprimată și ai nevoie să știi că nu ești singura care trece prin asta

Clopotul de sticlă – Sylvia Plath

Clopotul de sticlă îți frânge inima, dar este o carte care merită citită. De aici am învățat că și cele mai frumoase vieți ascund de fapt secrete dureroase. Că te poate durea inima chiar dacă aparent nu ai avea motive de mâhnire. Dar mai ales, că trebuie să fii echilibrată, atât în așteptările pe care le ai de la viață, cât și în percepția realității. Să îți vezi viața așa cum e ea, cu bune și rele, să o apreciezi și mai ales să te apreciezi pe tine însuți. Cum spunea John Lennon, All you need is love, iar cea mai importantă formă de iubire cred că ar trebui să fie iubirea de sine.

Când ai probleme în dragoste 

foto: Luisa Ene

Doamna cu ochelari negriSidonia Drăgușanu

Editura Hyperliteratura ne readuce în atenție o scriitoare din era postbelică: Sidonia Drăgușanu. Volumul de nuvele Doamna cu ochelari negri este o colecție bine conturată de portrete feminine și masculine descrise caricatural, cu umor, satiric și acid pe alocuri. Sunt 14 povești care explorează metehnele, viciile, slăbiciunile și orgoliile umane, toate gravitând în jurul ideii de iubire. Sidonia trece în revistă toate problemele cu care te poți confrunta în dragoste și reprezintă o surpriză plăcută pentru mine – îmi place mult căldura cu care scrie.

Remediu pentru momentele când nu te simți destul de bună 

Vilette, Charlotte Bronte

Vilette. O singurătate frumoasă, descrisă prin pasaje poetice și mici analize psihologice. Niciodată nu a fost articulat atât de bine sentimentul de singurătate, frustrarea și revanșa celor oprimați. Niciodată nu am închis o carte cu așa un sentiment de liniște și pace. Charlotte Bronte explorează sufletul uman ca un chirurg precis, cu demnitate, cu finețe și cu o concluzie, în definitiv, frumoasă: binele învinge și frumusețea (chiar) vine din interior.

Lucy Snow este o fată singură, bătută de soartă, nu prea frumoasă, dar nici chiar urâtă, care lasă totul în urmă și decide să plece în lume, în orașul ficțional ViletteCum ajunge o femeie marginalizată să-și câștige independența financiară și iubirea, cam despre asta e vorba, așa, într-o frază.

Citește continuarea materialului aici: http://carticafeasitutun.ro/8-carti-pe-care-orice-femeie-trebuie-sa-le-citeasca/

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.