Beneficiile stilului de viață minimalist

Stilul de viață minimalist a devenit din ce în ce mai promovat, iar multe persoane se gândesc să îl adopte – în timp ce altele sunt terifiate că trebuie să renunțe la mare parte din obiectele lor. Ce se află de fapt în spatele acestui stil de viață și care sunt beneficiile acestuia?

Care-i treaba cu stilul de viață minimalist?

Minimalismul este greu de definit, pentru că nu are reguli clare – înseamnă ceva diferit pentru fiecare persoană care adoptă acest stil de viață. Totuși, poate fi caracterizat prin simplitate, claritate și libertate. Pe scurt, trăiești intenționat doar cu acele lucruri de care chiar ai nevoie și/sau care te fac cu adevărat fericită.

Toate reclamele pe care le vedem zilnic ne-au făcut să credem că avem nevoie de obiecte – cât mai multe obiecte – pentru a putea fi fericiți. Acest lucru este valabil doar pentru producătorii produselor pe care noi le cumpărăm, care câștigă bani mulțumită nouă. În realitate, ceea ce ne face fericiți sunt relațiile, experiențele și situațiile pe care le trăim zi de zi.

Cum funcționează stilul de viață minimalist?

Așa cum spuneam la început, multe persoane sunt speriate de ideea că trebuie să trăiască doar cu câteva obiecte. Totuși, minimalismul nu are reguli clar stabilite, ci se modelează pe nevoile și dorințele fiecărei persoane.

De exemplu, cineva poate alege să își reducă garderoba la 30 de piese vestimentare, în timp ce altcineva are nevoie de mai multe. Nu contează neapărat numărul obiectelor pe care le păstrezi, ci utilitatea lor. Dacă porți foarte multe haine, acestea ți se potrivesc de minune și îți oferă încredere în tine, nimeni nu te obligă să renunți la ele. Însă dacă ai dulapul plin de haine pe care eviți să le porți, ai mai multe foarte asemănătoare sau nu îți mai vin, nu ar trebui să le păstrezi pe toate. Iar acest lucru se aplică și când vine vorba de decorațiuni (de ce păstrezi vaza aceea primită cadou, care nu îți place și pe care o ții ascunsă?), ustensile de bucătărie (chiar ai nevoie de un tăietor de pizza, dacă nu prepari niciodată pizza acasă și poți oricum să folosești un cuțit?), cărți (zecile de cărți pe care deja le-ai citit pot fi donate, în loc să strângă praf în bibliotecă) etc.

Ce beneficii aduce?

Faci curățenie mai ușor și rapid. Cu cât ai mai puține obiecte în casă, cu atât mai simplă este curățenia!

Faci economii financiare. Pentru că îți cumperi doar obiectele de care chiar ai nevoie, poți strânge bani pentru vacanțe sau alte experiențe care te fac fericită.

Ești mai puțin stresată. Studiile au arătat că atunci când avem prea multe obiecte în casă sau este dezordine, ne simțim mai stresați, anxioși și ne e mai greu să ne concentrăm.

Relațiile ți se îmbunătățesc. Suntem obișnuite să ne comparăm cu prietenii sau cunoscuții noștri din multe puncte de vedere. Consultantul financiar Dave Ramsey spunea: „Cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, cu bani pe care nu îi avem, pentru a impresiona oamenii de care nu ne place.” Având un stil de viață minimalist, această nevoie de a ne compara obiectele cu ale altora dispare.

Te concentrezi mai mult pe activități. Lucrurile din jurul nostru ne distrag deseori atenția. Renunțând la ele, avem mai mult timp pentru activități care sunt mai productive.

Locuința ta va arăta mai bine. O casă în stil minimalist nu este goală, ci este decorată simplu, dar cu obiecte mai interesante, care ies mai mult în evidență. În plus, ordinea și spațiul liber arată întotdeuna mai stilish decât o casă plină de obiecte.

Nu pierzi timp căutând obiecte pierdute. Având mai puține obiecte, nu vei mai pierde niciodată jumătate de oră căutând unul dintre cele 10 rujuri sau umbrela care s-a „ascuns” în dezordinea din dulap.

Te simți mai liberă. Cu cât ai mai multe obiecte în casă, cu atât te simți mai atașată de ele. Odată ce ai renunțat la cele inutile, te vei simți mai liberă.

Calitatea este mai importantă decât cantitatea. Atunci când cumperi doar lucrurile de care ai nevoie, tinzi să le alegi pe cele mai de calitate, care rezistă în timp.

 

Citește și: 3 idei DIY pentru decorarea unui dormitor minimalist 

2 comentarii

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.