Baie SPA la tine acasă: Locul tău de evadare

Cum transformi o baie normală într-un SPA la tine acasă? Iată câteva idei deco pentru locul acela unde, atunci când ai mai mare nevoie să evadezi din rutina zilnică, închizi ușa și cât ai clipi ajungi într-o altă lume… una cu adevărat relaxantă.

Vă scriu acum despre una dintre cele mai comune încăperi dintr-o casă (bineînțeles comună pentru noi, cetățenii secolului XXI) din două motive:

  1. Mi-e mai dor ca niciodată să îmi fac singură cadou o ieșire cu fetele la SPA, zi care să se încheie cu o cină sănătoasă și un pahar de vin delicios, dar voi opta și de data aceasta pentru SPA-ul de la mine de acasă;
  2. Baia a fost pentru mine, dintotdeauna, un loc special fără să mă direcționeze cineva în acest sens. Pur și simplu, de mică, în baie am învățat pentru examene (oricât de straniu sună), am citit, m-am uitat cu orele la seriale, am meditat, am plâns și m-am scufundat în cadă ori de câte ori m-am certat cu părinții sau cu partenerii mei. Acest loc mi-a oferit mereu senzația de retragere, de protecție, de intimitate. În cadă mă relaxez așa cum nu o fac nicăieri. Mint, cam cum o mai fac când merg la masaj.

Așa că vă invit să nu tratați această încăpere aparent banală cu indiferență sau doar ca pe un spațiu util, ci să dați Cezarului ce-i al Cezarului! Sau, altfel spus, să îi dați șansa să își arate adevăratul potențial.

De la ritualuri religioase la zonă de relaxare

Idea de a face baie își are originile în ritualuri religioase, precum și în cele ce implicau vrăjitoria, fără nici cea mai mică legătură cu igiena. A te îmbăia era un ritual sacru: egiptenii se spălau înainte de a se ruga Zeilor, creștinii considerau că îmbăierea „te spală de păcatul originar”, iar hindușii făceau baie doar în apele sacre ale râului Gange. În anumite comunități din Evul Mediu a face baie era considerat un păcat capital, un act de mândrie. Abia în anul 500 î. Hr, romanii au inventat conceptul de îmbăiere pentru asigurarea igienei, durând ceva timp până să evolueze de la băile comune la băile personale.

baie SPA acasă
1. Etajeră din bambus, Bonami, 334 lei; 2. coș baie, Zara Home, 79,90 lei; 3. plantă Filodendron, Flowertime, 39,90 lei; 4. lumânare parfumată, Jysk, 15 lei.

Iar prima cadă a fost inventată în 1828 în Anglia, născând tot felul de controverse care au și interzis-o pentru o perioadă de timp. Înainte de secolul XX, în America cada era poziționată în bucătărie iar, în Japonia, în grădină unde era folosită de toată familia în același timp. Abia după Primul Război Mondial oamenii au creat un spațiu nou, cu chiuvetă, toaletă, cadă, separat de celelalte încăperi, în primul rând cu scop sanitar. În prezent, baia cu cadă sau cu cabină de duș poate fi un loc perfect pentru relaxare. Sunt doar câteva detalii care pot face diferența!

Creează un loc primitor

Ca să creezi un loc relaxant, unde te poți desfăta în mijlocul unui spațiu de principiu rece (cu materiale precum gresie, faianță, acrilic, fontă, tablă) e recomandat să completezi cu mobilier din materiale călduroase precum bambusul (poți alege o canapea sau o etajeră), lemnul (un suport pentru prosoape) sau chiar dacă optezi pentru corpuri din alte materiale ceva mai reci, le poți vopsi în culori calde sau le poți accesoriza cu elemente care creează vizual senzația de calmitate, precum covorașe din bumbac ecologic, coșurile împletite etc.

Citește și #Stăm acasă: 11 elemente de decor ce-ți vor transforma locuința.

O baie SPA la tine acasă

Pentru a te simți în baie, acasă, exact ca la SPA, nu trebuie să achiziționezi tot felul de produse profesioniste, e mai simplu decât pare: ai nevoie de un set cu accesorii de tip wellness, cu perii pentru masaj capilar, scrub, rolă de masaj, și neapărat un suport extensibil pentru cadă. Acesta din urmă este accesoriul meu preferat, practic te ajută să citești sau să urmărești filme pe tabletă/ telefon fără să ai tot felul de dileme precum „unde așez tableta”, „cum țin cartea ca să nu se ude”, „unde pun paharul de vin” și tot așa… ducându-se pe apa sâmbetei tot zen-ul.

În mijlocul naturii chiar la tine în baie

Ca să fie locul perfect pentru evadare, mai ai nevoie de câteva lumânări parfumate și de multe multe plante. Contrar aparențelor, o baie nu este chiar cel mai neprimitor loc pentru plante, dacă le alegi pe acelea care iubesc umiditatea și nu au nevoie de prea multă lumină. Totuși, în zonele tropicale există multă umiditate și căldură, dar și multă lumină ce-i drept.

baie SPA acasă
1. Set baie, Ikea, 1.294,90 lei; 2. tava baie, 159 lei; 3. set două ghivece, Bonami, 247 lei; 4. set Spa, emag.ro, 86,79 lei; 5. halat de baie, Mobexpert, 354 lei; 6. lumânare parfumată, Jysk, 15 lei; 7. etajeră, Theedit.ro, 675 lei;  8. suport cadă extensibil, krasino.ro, 146,37 lei.

Printre plantele care se pot adapta cu ușurință la un spațiu precum baia regăsim bromelia, peperomia, orhideea, sansevieria (planta șarpe care este renumită și pentru că purifică aerul și absoarbe umiditatea, spunându-i-se în popor și „limba soacrei”), filodendronul, bambusul. Pe lângă plantele de mai sus, poți opta oricând pentru plante aeriene care sunt recunoscute pentru rezistența la medii mai puțin favorabile.

Foto: iStock, courtesy brands.

Citește și Cum amenajezi o baie hygge.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.