Aventuri literare: cărţi despre infidelitate

De ce ne întoarcem mereu la cărţile despre adulter? De ce infidelitatea trebuie rescrisă şi repovestită în continuare, mai ales că acum valorile antice, care interziceau sexul în afara căsătoriei, aproape au dispărut? Pentru că e una dintre cele mai tentante, dar şi distructive forţe, care ne influenţează decisiv şi irevocabil viaţa amoroasă, de oricare parte a barierei ne-am regăsi. Pe lângă clasicele Anna Karenina, Doamna Bovary şi Sfârşitul unei iubiri, sunt multe opere care disecă atât de crud şi de sincer emoţiile şi carnea vie din jurul unei infidelităţi. Mai jos preferatele noastre.

Scris pe trup, de Jeanette Winterson

Naratorul, despre care nu ştim nimic – nu-i ştim numele, nu-i ştim sexul – se îndrăgosteşte de o femeie căsătorită pe nume Louise. Cei doi împărtăşesc o aventură pasională – până când soţul acesteia îi spune naratorului că Louise are leucemie. Pe de-o parte poveste de dragoste, pe de-o parte tratat filosofic, pe de altă parte ghid anatomic, Scris pe trup sfidează orice categorisire, lăsând la o parte clişeele şi stereotipurile pentru a crea, cu ajutorul trupului, un nou limbaj al iubirii. (Ed. Humanitas Fiction, 21,60 lei)

Euforia, de Lily King

Una dintre cele mai surprinzătoare fuziuni de energie intelectuală şi sexuală din istoria literară, Euforia este o repovestire ficţională a unui episod din viaţa antropologului Margaret Mead, când ea şi cel de-al doilea soţ al său, Reo Fortune, au călătorit în Noua Guinee şi au avut o scurtă colaborare cu antropologul englez Gregory Bateson (care avea să devină al treilea soţ al lui Margaret).

Această linie narativă s-a transformat, în mâinile dibace ale autoarei, într-un triunghi amoros între cei trei, iar rezultatul este un clasic modern, diferit de orice altă carte despre infidelitate pe care am mai citit-o. (Ed. Polirom, 26,36 lei)

Oameni din Dublin, de James Joyce

Mai precis povestirea Cei morţi, care descrie o seară din viaţa lui Gabriel Conroy, profesor şi critic literar, care merge la o petrecere cu Gretta, soţia sa de mulţi ani. Spre finalul povestirii, când cei doi se pregătesc să plece, Gabriel o vede pe Gretta pe scări, pierdută în gânduri în timp ce ascultă o muzică pe care acesta nu o aude. Imaginea ei, graţioasă ca un personaj dintr-o pictură, îi reaminteşte de momentele când erau amândoi tineri şi îndrăgostiţi.

Dar apoi Gabriel şi Gretta se întorc în camera de hotel şi ne livrează un final neaşteptat: misterul pe care Gabriel l-a citit pe faţa soţiei sale este unul la care nu s-ar fi gândit niciodată. Gretta se gândea la un fost iubit, Michael Furey, care a murit la 17 ani, probabil pentru că şi-a riscat viaţa să vină să o viziteze deşi ploua torenţial. Gretta ”visa” la altcineva, la o iubire veche. Iar Gabriel, consolând-o şi mângâind-o, trebuie să accepte unul dintre cele mai grele adevăruri despre căsătorie: nu vei şti niciodată cu adevărat ce este în mintea şi în sufletul celui de lângă tine. (Ed. Humanitas Fiction, 27 lei)

FOTO: PR. Text: Roxana Dobriţă

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.