Autori de Nobel

În fiecare octombrie, din 1901 până-n zilele noastre, Academia Suedeză oferă în numele inventatorului, chimistului și omului de afaceri Alfred Nobel, premiul care îi poartă numele — unul dintre cele mai râvnite din întreaga lume, Premiul Nobel, pentru mai multe domenii de activitate. În ceea ce privește literatura, dintre miile de cereri trimise anual, numai o singură operă (uneori doar o carte, alteori opera ca un „tot” a unui scriitor) câștigă mult-râvnitul premiu. Câștigătorul, devenit Laureatul Nobel pentru Literatură, primește în jur de 10 milioane de coroane suedeze și o medalie de aur.

Ce vreau să spun, de fapt, este că… viața este prea scurtă, ca să pierdem vremea cu lecturi neimportante, așa că haideți să alegem cu grijă ce cărți citim!

Premiul Nobel pentru Literatură, în 1998

AUTOR
José Saramago

Scriitorul portughez a primit Premiul Nobel Pentru Literatură mai ales pentru temele sale suprarealiste, cu acțiune și protagoniști din realitate. Dintre romanele sale, recomandăm Cain (cu caracterul său nevolnic, Cain se străduiește să înțeleagă ideea credinței), Pluta de piatră (o fisură inexplicabilă în Pirinei trezește interesul oamenilor de știință), Eseu despre Orbire (un dicționar al detaliilor psihologice ale comportamentelor umane mai ales pe timp de criză, ecranizat în regia lui Fernando Meirelles, cu Julianne Moore și Mark Russalo, conform ilustrație Ed. Polirom, 24,26 lei).

Eseu despre orbire, Jose Saramago
Premiul Nobel – Eseu despre orbire, Jose Saramago

Citește și: Cărți care te vor ajuta să fii mai empatică

Premiul Nobel pentru Literatură, în 2010

AUTOR
Mario Vargas Llosa

Unul dintre cei mai cunoscuți scriitori din Peru, dar și din America Latină, a primit Premiul Nobel pentru Literatură pentru „cartografierea structurilor puterii și imaginile sale tranșante ale rezistenței, revoltei și înfrângerii individului”. Dintre operele sale recomandăm Mătușa Julia și condeierul (un roman lipsit de prejudecăți, care pornește chiar de la relația autorului cu propria mătușă), Războiul sfârșitului lumii (un roman unde granița dintre istorie și mit se topește…), Casa verde (despre o afacere, bordelul Casa Verde, care se confundă cu destinul orașului, conform ilustrație, Ed. Humanitas, 43 lei).

Casa Verde, Mario Vargas Llosa
Premiul Nobel – Casa Verde, Mario Vargas Llosa

Premiul Nobel pentru Literatură, în 2017

AUTOR
Kazuo Ishiguro

Scriitorului britanic de origine japoneză, Kazuo Ishiguro, i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură pentru că „în romane cu mare putere emoțională, a dezvăluit abisul din spatele senzației noastre iluzorii de conectare la lume”. Dintre romanele sale, recomandăm Rămășițele zilei (transpusă cinematografic într-un film care îi are ca protagoniști pe Anthony Hopkins și Emma Thompson), Uriașul îngropat (o poveste dintr-o eră de legendă, inspirată de Cavalerii Mesei Rotunde), Să nu mă părăsești (unul dintre cele mai lăudate romane ale autorului, despre copiii-clone, conform ilustrație, Ed. Polirom, 22,95 lei).

Să nu mă părăsești, Kazuo Ishiguro
Premiul Nobel – Să nu mă părăsești, Kazuo Ishiguro

Premiul Nobel pentru Literatură, în 2019

AUTOR
Peter Handke

Dramaturg și romancier avangardist de origine austriacă, a primit Premiul Nobel pentru Literatură pentru „influenta creație care, cu ingeniozitate artistică, a explorat periferia și specificitatea experienței umane.” Dintre scrierile sale, vă recomandăm Frica Portarului înaintea loviturii de la 11 metri (povestea dramatică a înstrăinării), The Moravian Night (explorarea minții și memoriei unui scriitor bătrân, printre anxietăți, frici, plăceri), Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire (o poveste plină de suspans, despre relația dintre limbaj și realitate, conform ilustrație, Ed. Grupul Editorial Art, 38 lei).

Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire
Premiul Nobel – Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire

Citește și: Cărți care te ajută să înțelegi problemele sociale cu care ne confruntăm

Premiul Nobel pentru Literatură, în 2015

AUTOR
Svetlana Alexievici

Jurnalistă, ornitologă și scriitoare belarusă a primit Premiul Nobel pentru Literatură pentru „scrierile ei polifonice, memorial al suferinței și curajului în epoca noastră”. Dintre romanele sale, recomandăm Ultimii martori (o carte sfâșietoare despre copilăria în timpul războiului), Soldații de zinc (despre mitul războiului din Afganistan), Rugăciune pentru Cernobîl (o lectură cutremurătoare, de la care a pornit și serialul Cernobîl, al lui Craig Mazin, conform ilustrație, Ed. Litera, 31,92 lei).

Rugăciune pentru Cernobîl, Svetlana Aleksievici
Premiul Nobel – Rugăciune pentru Cernobîl, Svetlana Aleksievici

Citește și: 6 beneficii ale lecturii care te vor convinge să citești zilnic

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.