Arta contemporană aterizează într-un spațiu familiar, în IQOS Living Room

Zilele acestea marchează cea de-a șaptea ediție a festivalului DIPLOMA, care se desfășoară în cadrul Combinatului Fondului Plastic dar și în spațiul Qreator by IQOS, din București. În fiecare an, proiectul Diploma se traduce printr-o serie de expoziții ce prezintă publicului lucrări ale absolvenților facultăților vocațional-creative din București, Timișoara, Cluj-Napoca și Oradea.

Expoziția de anul acesta reunește o colecție de lucrări de diplomă finalizate în perioada izolării, într-un proces atipic de lucru atât pentru studenți, cât și pentru instituțiile de învățământ.De altfel, pe durata carantinei care a avut loc la începutul acestui an, a devenit cu atât mai evidentă importanța artei în viața de zi cu zi. Astfel, în ton cu vibe-ul anului 2020, care ne-a învățat să consumăm și să admirăm arta din confortul sufrageriei noastre, IQOS Living Room x DIPLOMA recreează acest ambient familiar, propunându-ne să descoperim lucrările artiștilor expuși dintr-un cadru care simulează realitatea de zi cu zi.

Micro-universurile creative integrate în spațiul IQOS Living Room x DIPLOMA încurajează vizitatorii să se familiarizeze imediat, natural, cu o serie de lucrări expuse la DIPLOMA de-a lungul celor șapte ediții de până acum și să descopere intențiile artistice din spatele acestora.

4 artiști pe care i-am descoperit în IQOS Living Room

Sîniana Coșoianu/MOOD

Lucrare selectată la DIPLOMA 2019, UNArte București, Facultatea de Arte Plastice

Seria MOOD a Sînzianei Coșoianu reprezintă un exercițiu de culoare și forme simplificate, îmbinând trecutul cu prezentul. Artista a suprapus referințe istorice (cultul strămoșilor, inspirat de statuete din culturile neolitice) cu mesajul feminist de avangardă, iar rezultatul este o serie de compoziții în care este explorată ideea de feminitate, într-o manieră subtilă, care nu se bazează pe indicii evidente, ci pe puterea sugestiei.

Carmen Nicolau/MONȘTRI, SIRENE ȘI ALTE LIGHIOANE

Lucrare selectată la DIPLOMA 2019, Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Arte Plastice

Artista a imaginat un habitat fictiv, populat de creaturi fantastice și mitologice. Sculpturile au fost realizate prin modelaj liber din vitrus alb, ars la 1000 de grade Celsius. A fost aleasă culoarea albă pentru a crea o coeziune între toate personajele fantastice ale acestei colecții, care vin în varii forme și dimensiuni, și care îmbină siluete bine-cunoscute din realitate cu elemente fantastice (de la șerpi, șopârle, urși sau căprioare la gorgona, centaurul sau sirena din mitologie și până la personaje care descriu o rasă evoluată de creaturi, cu mai mulți ochi, care adună informații despre mediul care îi înconjoară fără a se implica direct).

Daniel Roșca/IN THE BEGINNING

Lucrare selectată la DIPLOMA 2016, UNArte București, Facultatea de Arte Plastice

Într-o societate în care s-a ajuns la un grad de dezvoltare și de complexitate de neimaginat până de curând, în care retina și creierul uman sunt bombardate de informații din toate direcțiile, se resimte o stare de confuzie în care oamenii nu se mai recunosc. Artistul propune, astfel, o reîntoarcere la geneză, la natură.

Seria de picturi a lui Daniel Roșca a fost inspirată de gândurile și sentimentele născute din momentele petrecute în mijlocul naturii. Acestea oscilează între extreme, de la liniște la furtună și de la entuziasm la tristețe.

Mircea Constantinescu/ANTS 2.0

Lucrare selectată la DIPLOMA 2017, UNArte București, Facultatea de Arte Plastice

Mișcările sociale ce susțin anumite cauze relevante pentru un viitor mai bun al omenirii sunt, din fericire, un fenomen din ce în ce mai popular. Artistul Mircea Constantinescu a început să studieze acest concept în cadrul lucrării sale de diplomă, iar proiectul continuă odată cu lucrarea sa de disertație, în care explorează imaginea maselor de oameni, redate prin intermediul unei serii de lucrări pe pânză. Acestea au fost realizate cu ajutorul spray-urilor cu vopsea acrilică și a capacelor de spray modificate pentru a putea reda diverse efecte în fundal, peste care artistul a aplicat apoi un număr foarte mare de stenciluri (peste 300 de modele diferite).

Spațiul IQOS Living Room x DIPLOMA poate fi vizitat până pe data de 11 octombrie 2020, în cadrul Combinatul Fondului Plastic din București, iar biletele pot fi procurate de aici. Evenimentul are loc respectând toate normele în vigoare pentru protecția împotriva Covid-19, accesul în interior făcându-se în grupuri de maximum 30 de persoane, iar în exterior, de maximum 200 de persoane.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.