Arad Open Air Festival, cel mai cool check-in în lumea muzicii live

Arad Open Air, un nou festival internațional din România, tocmai și-a făcut debutul în orașul de pe Mureș, chiar pe Aeroportul Internațional din Arad. Cu un concept unic, activități pentru cei mici, mai multe genuri muzicale aduse pe trei scene, festivalul a adus surprize și distracție atât pentru public, cât și pentru artiștii prezenți.

Text de Corina MateiÎncă de prin iulie, când am primit comunicatul despre noul festival ce urma să aibă loc pe pista Aeroportului Internațional Arad, mi l-am book-uit în agendă pentru că m-a atras conceptul. Așa că vineri dis de dimineață eram pe drum, nerăbdătoare să ajung.

Întâi să-ți prezint Aradul

Cum deja mă aflam în Arad pe la ora 10, am profitat de o zi însorită și călduroasă ca să vizitez „orașul palatelor” – supranume dat de construcțiile impunătoare în stil Art Noveau care se înșiră de-a lungul bulevardelor principale. În anii 1900, în Arad era o competiție între doi arhitecți locali: cine face cele mai frumoase, impunătoare și decorate palate. Deși nu are legătură cu această bătălie, clădirea Palatului Administrativ, în stil neorenascentist flamand, este cea mai apreciată construcție din oraș și adăpostește astăzi primăria. Este recent renovată și se poate vizita cu ghid după ora 17:00, când angajații termină programul. Un alt obiectiv interesant este și Turnul cu Apă, azi o galerie de artă cu expoziții private pe cinci etaje. Ca să ajungi sus, la 35 de metri înălțime, unde ai o panoramă 360° a orașului, trebuie să treci prin ceea ce era bazinul cu apă care alimenta orașul. Piața Teatrului cu obeliscul său, Parcul Reconcilierii, Filarmonica, Gara, dar și Catedrala Sf. Anton de Padova sunt puncte de neratat într-o plimbare prin centru. Iar dacă vrei ceva atipic, îți sugerez să mergi la Muzeul Cofetăriei – unic în România – înființat de Ioan Gui, cofetar timp de 42 de ani.

Vineri seară, distracția a început cu un apus superb văzut direct de pe pistă pe ritmurile celor de la Vița de Vie, pe Main Stage. Subcarpați și Vanotek (care și-a serbat aniversarea chiar pe scenă cu un tort tematic adus de organizatori la 00:00 fix) au continuat să bucure lumea cu muzica lor. Apoi Nervo, cea mai așteptată trupă a serii, a făcut un show uluitor demn de orice mare festival al lumii! Dar asta nu înainte de a se distra și a se bucura de „camera artiștilor”, care a fost chiar spațiul de așteptare a bagajelor de la aeroport, că doar a fost un festival tematic, și de colțul special amenajat de Teatrul din Arad – cu canapele, fotolii, masă și o oglindă imensă – toate în stil vintage! Pe scenă, cele două australience au transmis celor prezenți un mesaj în limba română: „Bună seara, noi suntem Nervo. Noroc! Vă iubim! Mulțumim foarte mult!”

Ritmurile electro au continuat cu DJ-ul arădean Ninho, apoi publicul a avut ocazia să asculte de la Anna Tur, unul dintre cei mai apreciați artiști din Ibiza, muzica techno ce face valuri pe insula distracției și care adună oameni din toată lumea care plătesc bani grei pentru o noapte în cluburile de renume de acolo. Iar mai multe de Anna veți afla în curând de la Cosmo 🙂

Nici pe celelalte scene, Captain și ABC, voia bună nu a lipsit. Ritmurile au fost date de Tension, Radu M, Jose Maria Ramon, Macarie, Lamache, Herodoot și mulți alții, pe care cei prezenți au dansat ore în șir fără oprire!

Asta a devenit AOA sâmbătă: locul în care nu mai puțin de 13.000 de oameni s-au adunat pentru fericirea, pasiunea și energia transmisă de muzica live! OCS, Șuie Paparude, Gojira & Planet H și Almund au încins atmosfera pe Main Stage cu melodii îndrăgite și sound-uri de excepție. DJ-ul turc celebru în întreaga lume, Mahmut Orhan, a deschis show-ul său cu una dintre melodiile care l-au consacrat, „6 Days”, spre deliciul celor prezenți. Show-ul a fost unul memorabil atât pentru artist, care a fost cu zâmbetul de buze mare parte a concertului, cât și pentru publicul care a cântat și a dansat pe setul de excepție.

La scurt timp, pe Main Stage a urcat și ATB, dar asta nu înainte de a posta pe Intagram un story cu „The best Green Room ever”, fiind extrem de încântat de spațiul aeroportului transformat în backstage. Pe scenă, artistul a oferit un show cu fum, confetti, artificii și jocuri de lumini. Publicul a dansat fără oprire, momentul reprezentând pentru mulți dintre cei prezenți un vis împlinit.

La Captain Stage, distracția a fost prezentă și de o parte și de alta a scenei. Artiștii și publicul au creat o atmosferă deosebită. Printre artiștii care au contribuit la crearea stării de bine se numără cei de la Neverdogs, adevărate repere în lumea muzicii techno și obișnuiți ai scenelor cunoscute în întreaga lume.

La scena ABC, cei de la Tofu Production (proiectul realizat de Thomas Melchior și Fumiya Tanaka, veterani ai scenei muzicii electronice), au oferit spectatorilor un set aparte, cu melodii care a impresionat iubitorii genului minimal.

Ultima zi a festivalului a început încât de după-amiază, când zonele de relaxare erau deja aglomerate. S-au adunat oameni și din Ungaria, Croația și Serbia veniți special pentru artiștii lor favoriți ce au urcat pe Main Stage. Ungurii de la Dirty Slippers au adunat publicul în ritmuri pop-rock, clujenii David & The Six Martini au distrat fanii cu coveruri după melodii celebre ale anilor 90, iar croații din Jonathan Band au spart din nou barierele geografice cu acordurile rock.

Seara a continuat cu concertul celor de la Vama, una dintre cele mai apreciate trupe românești. Un mix de melodii noi și vechi au încântat publicul, care a fredonat fiecare vers.

https://www.instagram.com/p/BnzLKNIBkvv/

Artistul serii, Goran Bregovic, unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni din Balcani, a oferit un spectacol excepțional în care a inclus și consacratele melodii Bella Ciao, Kalashnikov, Ederlezi. Mii de oameni au cântat alături de artist! Iar el s-a simțit atât de bine pe scena AOA, încât a încheiat spectacolul mai târziu față de ora stabilită cu organizatorii, spre bucuria tuturor!

Apoi, distracția s-a mutat la Captain stage, unde fanii genului electro s-au distrat până în zori alături de Paul Damixie, Pascal Junior, Sllash&Dope și Arias.

Un real succes, Arad Open Air deja a lansat o invitație spre a doua decolare spre muzica live, din 2019. Nu uitați să vă rezervați zborul din timp! Festivalul a fost organizat de Primăria Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad, Centrul de Excelență Arad, AOA Agency și Neverland Place.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.