Aplicații și site-uri care te ajută să găsești un „restaurant bun”

Încă dinainte de pandemia de coronavirus, dacă voiam să ieșim să mâncăm în oraș treceam prin același carusel emoțional prin care trecem când vrem, în câte o seară liniștită, să găsim un film bun pe Netflix: căutăm o oră-două, apoi suntem prea obosiți ca să mai luăm o decizie, așa că dăm aleator pe vreun post TV unde rulează vreun film vechi, același la care am mai plâns de câteva ori, de data aceasta complet nesatisfăcuți.

Și, vă rog, nu mă înțelegeți greșit, nu arăt cu degetul spre Netflix, sau nu vreau să spun că această platformă nu ar avea filme de calitate, ci vreau doar să punctez că, atunci când (se aplică oricărui domeniu) are opțiuni numeroase și variate, „cel care alege” se pierde sigur cu firea și, de cele mai multe ori, alege greșit sau oricum nepotrivit pentru momentul respectiv.

Asta dacă nu are un sistem foarte bine pus la punct. De aceea, azi o să îți prezint câteva ustensile care te vor ajuta să te bucuri cu adevărat de ieșirile la restaurant. Pentru că nimic nu poate fi mai frustrant decât o masă la un restaurant unde fie te simți ca un oaspete nedorit, fie unde mâncarea îți face mai mult rău decât bine.

În primul rând, trebuie să rămâi conectat cu campaniile care vizează exact expunerea acelor locuri care ar putea să îți placă, cum ar fi campania Foodies merg #maideparte (foodies aka acele persoane pasionate de gastronomie), a Gault&Millau (primul ghid gastronomic internațional prezent în România), despre care tocmai am aflat.

Cum funcționează: Dacă accesezi go-mio.ro poți descoperi restaurante din comunitate care sunt și Avanpost Radio Guerilla (echipa Radio Guerrilla și ascultătorii postului validează recomandări pentru categoriile mâncare, timp liber, shopping, online, medical, servicii și turism)

Astfel, vei primi vești din gastronomie și recomandări despre restaurante și bucătari, precum și resurse la îndemână pentru a te conecta cu alți pasionați de gastronomie. Utilizatorii aplicației mobile Avanpost by Radio Guerrilla vor putea identifica ușor restaurantele selectate de ghidul Gault&Millau și accesa recenzia făcută de evaluatorii independenți și anonimi ai ghidului.

Citește și: Cele mai cool expoziții de artă ale toamnei

Campania de comunicare Foodies merg #maideparte va promova comportamentele pe care le  încurajăm în rândul iubitorilor de gastronomie (să aleagă restaurantul vizitat în primul rând datorită gustului, să aprecieze restaurantele care lucrează cu producători locali sau să facă rezervare la restaurant și să anuleze din timp dacă nu mai pot ajunge, printre altele). Foodies vor beneficia săptămânal de cele mai noi vești și recomandări din gastronomie, iar parteneriatul dintre ghidul internațional și postul de radio va lua și alte forme în viitorul apropiat. 

Comunitatea Gault&Millau cuprinde circa 300 de restaurante:

● selectate în ghidul de restaurante Gault&Millau din 2019 lansat pe piața locală;

● alte restaurante, cu potențial de a intra în noul ghid în 202, recent deschise și identificate de evaluatorii independenți ai Gault&Millau (recomandate direct de cel puțin unul dintre bucătarii din ghidurile 2018 și 2019; premiate în unul din ghidurile trecute Gault&Millau și redeschise sau cu bucătari-șef premiați în unul din ghidurile trecute).

Evaluările restaurantelor selectate în cele două ghiduri de restaurante de până acum (edițiile 2018 cu 141 de restaurante și 2019 cu 275 de restaurante) au fost realizate de o echipă de evaluatori anonimi, locali (cetățeni români și expați) și internaționali, folosindu-se aceeași metodologie de evaluare ca în toate țările în care este prezent ghidul. Punctajul acordat este de la 0 la 20 de puncte și de la 0 la 5 bonete, iar în ghid apar doar restaurantele care au cel puțin 10 puncte. Cel mai mare scor din România a fost de 15,5 puncte, echivalent a 3 bonete. Următorul ghid de restaurante va fi lansat la finalul anului 2021.”

restaurant bun

Apoi, mai ai la îndemână sistemul de evaluare Restocracy (www.restocracy.ro), care are și aplicație de mobil, unde evaluarea este realizată de către George Butunoiu și alți evaluatori independenți.

Cum funcționează: Aplicația de mobil permite listarea, ordonarea și ierarhizarea restaurantelor după mai multe criterii: scorul general, scorul pentru mâncare, distanța față de locul în care sunteți, și arată adresa și poziționarea pe hartă, numărul de telefon, precum și alte informații. Cu ajutorul aplicației poți să îți faci și rezervări. Ceea ce îmi place la această formă de evaluare este că ai două note: cea a Restocracy și cea a clientului și, în plusm ai posibilitatea să ordonezi lista după distanță. Pe site poți descoperi articole precum Cele mai noi cafenele sau Topuri pe bucătării sau ambianță.

restaurant, cafenea

Citește și: Ce-am învățat de pe Tik Tok

Mai mult, despre cele mai noi și mai cool localuri din orașul tău poți descoperi pe Restograf (www.restograf.ro), cu aplicația aferentă. Tot aici este locul online unde te poți informa despre subiecte legate de healty food, cum ar fi care sunt miturile despre carbohidrați sau alimentele care combat anxietatea (acesta din urmă mi-a plăcut tare).

Cum funcționează: Foarte interesant este cum fiecare articol te poartă, ca într-o călătorie pe o mare calmă, exact către opțiunile care ți s-ar potrivi cel mai bine. De exemplu, vrei să asculți muzică live? Găsești aici 12 terase unde te poți bucura și de acest serviciu. De asemenea, de aici am aflat și în ce restaurante putem lua masa și în interior, mai ales că toamna și-a intrat în drepturi și trebuie să continuăm să ne protejăm pe noi și pe cei din jurul nostru. Aplicația descrie în detaliu restaurantele, și te ajută să ajungi la locație chiar și cu mijloacele de transport în comun.

Alte aplicație cool și extrem de eficient sunt: Tummy (creată de către o echipă de tineri împotriva risipei alimentare prin care restaurantele își pot monetiza surplusul alimentar bun de consum la finalul zilei, iar clienții pot mânca la preț redus); Zomato (una dintre cele mai populare aplicații pentru căutat restaurante, cafenele și baruri în orașul în care te afli, oriunde în lume: poți vedea meniul, review-uri și chiar prețuri).

Citește și: Nota, băiete!

FOTO: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.