Animalele au nevoie de ajutorul nostru

Urșii panda nu mai sunt (în sfârșit!) pe cale de dispariție, iar fotografiile cu țestoase de apă care se îneacă din cauza deșeurilor ne-au sensibilizat pe mulți dintre noi, din fericire, făcându-ne să ne gândim de două ori înainte să întindem mâna către un pai din plastic. Însă mai există o mulțime de specii de animale pe cale de dispariție, unele despre care poate nici nu bănuiai că ar fi în pericol.

Gorila

Gorilele sunt printre cele mai apropiate rude” ale omului, împărțind undeva între 95 și 99% din ADN cu specia umană. Sunt animale incredibil de inteligente, trăiesc în grupuri, au personalități distincte, asamblează și folosesc ustensile și sunt capabile de a simți și transmite emoții precum empatia sau tristețea. Gorilele sunt, însă, pe lista animalelor în pericol de dispariție (ambele specii existente, cea occidentală și cea orientală, sunt clasate în categoria de risc, iar două dintre cele cinci subspecii în categoria de risc major).

Populația gorilelor s-a micșorat dramatic în ultimele zeci de ani din mai multe cauze: distrugerea habitatului natural (deforestări, construcția de șosele), vânătoarea ilegală (gorilele sunt vândute ca trofeu, fie pentru a fi etalate vii, ținute în mod forțat și nepotrivit în captivitate, fie pentru a fi consumate, tot ca pe un trofeu, un așa-zis triumf al omului asupra naturii), dar și din cauza virusului Ebola, care a ucis în 2002-2003 95% dintre gorilele de munte din Congo.

Tigrul

Auzim despre ei atât de adesea încât ne vine greu să credem că tigrii ar putea să dispară vreodată de pe pământ, dar adevărul este că trei specii de tigru sunt deja dispărute, iar șase sunt pe cale de dispariție. În acest moment, mai există mai puțin de 4.000 de tigri în mediul lor natural (spre deosebire de începutul secolului XX, când numărul lor era de aproximativ 100.000).

Deforestările sunt un factor major care le pune în pericol existența (urbanizarea zonelor sălbatice le distruge habitatul, dar și sursele de mâncare), însă cel mai mare factor care duce la dispariția lor este vânatul. Tigrul a fost mereu un simbol al puterii, fiind unul dintre cele mai temute animale de pradă din natură, însă tocmai aceasta este și una dintre cauzele pentru care oamenii simt nevoia să își afișeze superioritatea față de regnul animal, vânându-i ca pe un trofeu. Tigrii sunt de asemenea doriți pentru blana lor luxuriantă și din motive medicinale” – în 2014, China a interzis prin lege consumarea animalelor pe cale de dispariție, inclusiv tigrii, despre ale căror oase, penisuri și alte organe se crede, conform superstițiilor, că ar avea puteri magice tămăduitoare, însă tigrii sunt în continuare vânați masiv în Asia (și nu numai).

Diavolul Tasmanian

Între 1996 și 2008, populația de diavoli tasmanieni a fost redusă cu 60% din cauza unui cancer extrem de contagios, numit Devil Facial Tumour Disease”. Afecțiunea continuă să distrugă specia, care este nativă insulei australiene Tasmania. Guvernul australian a luat măsuri speciale pentru a salva specia – a dezvoltat un vaccin contra cancerului și a făcut eforturi de capturare controlată a diavolilor tasmanieni pentru împerechere în captivitate, astfel încât să crească numărul lor. De asemenea, tot din inițiativa programului guvernamental australian Salvați Diavolii Tasmanieni”, câțiva dintre aceștia sunt trimiși către anumite grădini zoologice din lume pentru a le spori popularitatea și pentru a atrage atenția lumii asupra situației lor delicate.

Vidra

Blana deasă și bogată care protejează vidrele de temperatura scăzută a apelor în care trăiesc este fix motivul care a dus la dispariția lor aproape completă de pe pământ. La începutul anilor 1900, vidrele erau printre cele mai căutate animale, vânate pentru blana lor. În consecință, în 1911 rămăseseră cam 2.000 de vidre în lume, din aproximativ 300.000. În acel an, s-a dat o directivă internațională care interzicea vânarea vidrelor în scopuri comerciale. Prin eforturi de acest gen (inclusiv Actul de Protecție al Mamiferelor Marine, adoptat de SUA în 1972), populația de vidre și-a recăpătat cam o treime din densitate, însă aceste animale sunt în continuare o specie în pericol de dispariție.

Deși în prezent nu mai sunt atât de căutate pentru blană, neglijența umană omoară multe vidre – de pildă, scurgerile de ulei în mare au ucis de-a lungul ultimilor zeci de ani multe vidre și le-au distrus habitatul natural.

Lemurul

Există în jur de 100 de specii de lemur în Madagascar, însă aproape toate sunt în pericol de dispariție, în mare parte din cauza deforestărilor și a vânătorii ilegale. O serie de subspecii de lemur sunt catalogate drept „în stare critică de dispariție”, printre care se numără și Sahafary sportive lemur” (Lepilemur septentrionalis), un lemur de dimensiuni foarte mici (cântărește cam un kilogram), din care mai există în jur de numai 20 de exemplare, care trăiesc pe vârful unui munte din insula Madagascar.

În acest moment, aproximativ 50% dintre pădurile din Madagascar sunt localizate la o distanță mai mică de 100 de metri față de zone urbanizate. Stoparea deforestării masive și replantarea copacilor sunt factori critici în salvarea tuturor speciilor de lemuri.

Cum poți ajuta animalele pe cale de dispariție?

  • ADOPTĂ. Nu în sensul clasic, ci de la distanță. Mai exact, susține cu o sumă modică eforturile de salvare a animalelor aflate pe care de dispariție. Poți face asta pe site-ul World Wildlife Fund (www.support.wwf.org.uk), la secțiunea Adoptă”. Poți alege către ce specie să meargă fondurile (donațiile pornesc de la 3 lire sterline pe lună) – în acest moment, conform site-ului, tigrii și jaguarii au cea mai mare nevoie de susținere.
  • DONEAZĂ. Fă o donație individuală, orice sumă îți permiți. Nicio sumă nu este prea mică. Poți dona pentru un urs, râs sau tigru pe site-ul WWF România (www.wwf.ro/doneaza).
  • FII VOLUNTAR. Poți ajuta în țară, sau, dacă îţi doreşti să fii voluntar pe tărâmuri exotice, te poţi aventura în Programul de voluntariat derulat de WWF International (www.wwf.panda.org/get_involved/volunteer/).
  • RESPECTĂ NATURA. Cel mai simplu lucru pe care poți să-l faci nu numai pentru animale, ci și pentru specia umană este să micșorezi impactul negativ asupra mediului. Reciclează ceea ce se poate și ai în vedere modul în care stilul tău de viață, de la călătorii și până la ceea ce mănânci sau porți, afectează mediul.

Foto: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.