Ana Consulea: deserturile copilăriei de sărbători

Ana Consulea este cofetar şi fondator Zexe Braserie, locul unde în fiecare zi simţi că este sărbătoare. Iar, cu ocazia sărbătorilor de iarnă magia prinde şi mai multe arome cu fiecare prăjitură, cu fiecare cremă, cu fiecare altă poveste tradiţională. De aceea, am întrebat-o care sunt acele prăjituri cu care ne putem desfăta simţurile în această perioadă şi răspunsul ei… ne-a îndulcit.

Cosmo: Se apropie o perioadă foarte frumoasă, unde prăjiturile au un loc de cinste. Cum va arată vitrina braseriei tale de Crăciun?Ana Consulea: Crăciunul este, într-adevăr, cea mai așteptată perioadă pentru noi, echipa de la Braserie și laborator. Ne pregătim emoțional tot anul pentru această perioadă. De la finalul lui septembrie începem să gândim ce produse de Crăciun vom face, cum le vom împodobi, cum le vom aranja în vitrină. Iar, din octombrie, deja începem să refacem  rețetele de cozonaci, cornulețe, nuci umplute și tot așa. Anul acesta, Crăciunul pe care îl propunem prin deserturile noastre este încărcat cu simplitate. O invitație la bucurie, la momente frumoase petrecute cu noi înșine și cu cei dragi, la liniște, la meditație, la lucrurile simple care contează cu adevărat. Cornulețe cu magiun de prune, nuci umplute cu ciocolată, biscuiți cu scorțișoară, turtă dulce, checuri „mămăioase”, prune sau portocale trase în ciocolată, cozonac clasic sau însiropat, turtă dulce, acestea sunt câteva dintre deserturile crăciunoase care vor putea fi găsite din decembrie, în vitrine Braseriei. Deserturile copilăriei, care ne încântă pe toți, dar cu un gust mai bun decât atunci.

Cosmo: Ce specialităţi ne recomanzi pentru a ne răsfăţa membrii familiei şi prietenii, de Crăciun, la masa principală?

Ana Consulea: Masa de Crăciun nu ar avea același farmec dacă nu s-ar încheia cu cozonac, nu-i așa? Pentru cei care pun mai mult preț pe tradiție, recomand cozonacul clasic cu nucă și stafide, varianta noastră ideală de cozonac al copilăriei, iar pentru cei care sunt mai aventuroși și își doresc să experimenteze, cozonacul însiropat cred că este o ideea foarte bună. Mamele cu siguranță vor dori să îl facă și ele acasă după ce îl gustă.

Cosmo: Dar, de Revelion?


Ana Consulea: Cu toții cred că ne amintim tortul cu frișcă și multe fructe pe care îl făceau aproape toate mamele noastre de Revelion. Este un desert festiv care ne va trezi amintiri frumoase, cu siguranță.

Cosmo: Dar, ce prăjituri am putea savura la micul dejun, lângă brad?


Ana Consulea: Checul este un desert emblemă al copilăriei. O felie de chec de mamaie, cum l-am botezat noi pe checul nostru marmorat, sau o felie de chec cu prune uscate, nuci și rom este ideal alături de o cană de ceai sau de lapte, dimineața. Și biscuiții cu cocos, cu portocală și scorțișoară alături de o ceașcă de cafea vor întregi povestea de iarnă.

Cosmo: Există anumite reţete istorice, româneşti pe care le reinventezi în această perioadă?


Ana Consulea: Cozonacul este unul dintre ele, el se regăsește în vechile cărți de rețete românești. Cozonacul nostru clasic a rezultat în urma unui brainstorming la laborator pe tema: Care este cozonacul ideal pentru tine? Chiar cu cozonacul în față, am început să venim cu idei: mai pufos, cu mai multă nucă, cu mai multe stafide… Și așa a luat naștere cozonacul noastru ideal. Am pornit de la cozonacul tradițional, căruia i-am adăugat tușa sau mai degrabă tușele noastre personale. Nucile umplute sau cornulețele cu magiun de prune sunt alte deserturi vechi românești care se vor regăsi în vitrine Braseriei. De exemplu, noi umplem nucile cu ganache de ciocolată și rom, tot ca tușă personală față de nucile tradiționale.

Cosmo: Există anumite evenimente pe care le organizezi în această perioadă?


Ana Consulea: Este al treilea an consecutiv când, la final de noiembrie, în ultima săptămână de noiembrie, am organizat Hot Choco Party la Braserie. Este un eveniment foarte așteptat de cei care ne trec pragul și foarte apreciat și de cei care acum îl descoperă, pentru că sunt foarte puține locuri în București unde te poți bucura de o ciocolată caldă chiar din ciocolată adevărată, cremoasă, artizanală. Neagră, cu lapte sau albă, la Hot Choco Party avem de obicei toate tipurile de ciocolată, pentru toate gusturile. Pregătim, de asemenea, și biscuiți, fursecuri, care să acompanieze foarte bine ceașca de ciocolată caldă. Tot atunci oamenii pot cumpăra ciocolata pentru a-și prepara și acasă băutura favorită. Pe lângă Hot Choco Party, am pus la cale și un eveniment cu plăcinte și petrecerea de lansare a meniului de Crăciun – Zexe Braserie, un Crăciun cu Bucurie. Am împodobim bradul și Braseria de Sărbătoare, am gustat cozonac și alte bunătăți crăciunoase, chiar este o atmosferă minunantă în această perioadă pe Aviatorilor 65.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.