Ambitia, ingredientul principal al succesului

De ce este atât de greu să spui „Sunt ambițioasă”, fără să-ți ceri scuze pentru asta? Într-un nou sondaj realizat de LeanIn.org și McKinsey&Company, femeile dezvăluie ce își doresc de la carierele lor, ce oportunități pot avea și cum se pot sprijini una pe cealaltă pentru a obține mai mult de la viață.

Dacă ți-aș spune că ești ambițioasă, ai lua-o ca pe un compliment? Unele femei cred că acest cuvânt evocă stereotipul unui workaholic. Adesea, se simt judecate pentru că sunt prea ambițioase sau pentru că nu sunt suficient de ambițioase. Cele mai importante alegeri din viața noastră pot fi atât de copleșitoare, încât ne e greu să nu vedem ambițiile altor femei ca pe un atac la ale noastre.

Dar „ambiție” este opusul unui termen negativ. Motivația, determinarea și curajul de a-ți exprima obiectivele – toate acestea fiind înrudite cu ambiția – sunt calitățile care îți vor aduce o poziție de lider. și aici vor să ajungă aproape două treimi dintre femeile sub 30 de ani, conform unui sondaj realizat de LeanIn.org și McKinsey&Company. În interviurile pe care COSMO le-a luat de-a lungul anilor, femeile văd poziția de lider ca pe o provocare incitantă. Unele dintre ele cred că e răsplata bine meritată a eforturilor lor („Doar n-am muncit pe rupte degeaba”); altele cred că e o oportunitate de a schimba lumea („Îmi place să-i ajut pe oameni să-și atingă idealurile”) sau pur și simplu vor să ia parte la acțiune („Atunci când nu ești cel care ia deciziile importante, părerea ta nu are greutate”). Deși interacționăm zilnic cu femei care-și cunosc potențialul, nu putem să nu observăm că femeile sub 30 de ani aspiră mai puțin către poziții înalte, în comparație cu bărbații, realitate confirmată și de sondajul menționat mai devreme. Deși femeile și bărbații își încep carierele cu aspirații egale, în momentele decisive cei din urmă manifestă mai multă motivație pentru promovare.

Capcanele ambitiei la job

Această ambivalență persistă din motive întemeiate. Așa cum Sheryl Sandberg – director executiv Facebook și cofondatoare a LeanIn.org – a notat, studiile demonstrează că femeile îndrăznețe nu sunt bine văzute în câmpul muncii, de aceea le e mult mai greu să ajungă în poziții înalte. „Ca femeie, simt că se așteaptă de la mine să mă mulțumesc cu ce am, profesional vorbind, și să fiu mai puțin competitivă”, spune Amanda Rosso, 21 de ani, studentă la Universitatea Wisconsin. „Mă lupt să găsesc un echilibru între a fi feminină și ambițioasă la birou. Vreau să fiu puternică și respectată, nu doar drăguță și amuzantă”. E greu să-ți asumi riscul de a fi cea antipatică în rândul colegilor de serviciu.

Politicile companiilor – salarii inegale, inflexibilitatea programului de lucru, lipsa salariilor compensatorii – nu au evoluat în favoarea ambițiilor feminine, relatează American Association of University Women. Deși există companii care oferă program flexibil – mulți dintre angajații chestionați în cadrul sondajului lucrau într-o asemenea companie – oamenii nu profită de el. Se tem că asta le va afecta traiectoria profesională. Concediul de paternitate este oferit de 44% dintre companiile chestionate, însă doar 1% dintre bărbați a profitat de acesta în ultimii 3 ani.

Atunci când flexibilitatea nu e o opțiune, marile ambiții profesionale devin și mai greu de satisfăcut. Să ai o funcție de conducere e copleșitor, fie că ai sau nu o familie. Stresul și presiunea sunt principalele motive pentru care femeile de toate vârstele evită să vâneze o poziție înaltă.

Ceea ce nu se spune prea des este că „vârful” îți oferă ocazia de a-ți controla programul și stilul de viață, dar și oportunitatea de a schimba lucrurile în bine pentru ceilalți angajați. Tocmai de aceea, e dezamăgitor că femeile cu poziții-cheie într-o corporație se află în minoritate. 45% dintre angajații entry-level sunt femei. Doar 23% dintre femei ating poziția de vicepreședinte și 17% ocupă funcția de director executiv.

„Diversitatea echipelor aduce rezultate mai bune. Tuturor ne-ar fi mai bine dacă femeile ar avea posibilitatea să-și împlinească cele mai înalte idealuri. În ciuda îmbunătățirilor modeste, încă mai avem mult de lucrat pentru a atinge egalitatea de gen în mediul profesional. Cercetarea pe care am făcut-o alături de McKinsey ne ajută să ne dăm seama cam pe unde ne situăm și să identificăm modalități de a elimina barierele egalității pentru a le ajuta pe femei să fie cea mai bună versiune a lor”, completează Sheryl Sandberg.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.