Alternative pentru bradul de Craciun

Cum a apărut tradiţia Bradului de Crăciun

Brimul brad de Crăciun atestat documentar datează din 1510, la Riga, în Letonia, unde un astfel de copac a fost folosit într-o ceremonie publică în piaţă, după care a fost ars. Mai târziu, o altă legendă susţine că predicatorul Martin Luther este cel care a instaurant tradiţia de a aduce bradul în casă de Crăciun. Într-o seară, în timp ce se plimba prin pădure, predicatorul a văzut cât de frumos strălucesc stelele printre crengile bradului.

Primele documente oficiale în care se vorbeşte despre obiceiul împodobirii brazilor de Crăciun în Germania datează din 1605 , în care scrie că ”de Crăciun se puneau brazi în saloanele din Strasbourg care erau împodobiţi cu trandafiri făcuţi din hârtie colorată, mere, napolitane, folii de aur, dulciuri şi altele”.

În timp, decoraţiunile folosite pentru bradul de Crăciun au evoluat la ornamente din sticlă frumos colorate, în 1895 au fost inventate instalaţiile cu luminiţe iar astăzi avem la dispoziţie o multitudine de decoraţiuni pentru toate gusturile şi buzunarele. 

În România, primul brad de Crăciun a fost împodobit în anul 1966 la curtea regelui Carol I, unde Familia Regală se aduna să împodobească bradul şi să cânte colinde în limba germană.

Alternative pentru bradul de Crăciun

Alegem să folosim alternative pentru bradul de Crăciun atât din considerente estetice, pentru că ne place să fim creativi dar şi din considerente practice, pentru că nu avem destul spaţiu la dispoziţie pentru un brad adevărat. De asemenea, nu vrem să încurajăm tăierea puilor de brad iar alternativa lor eco,  brazii în ghiveci, estemult prea costisitoare. Iar în ceea ce priveşte brazii artificiali, pur şi simplu nu au acelaşi farmec!  

Planta din ghiveci

Ficusul este una dintre cele mai populare plante din locuinţele noastre şi poate înlocui cu uşurinţă bradul de Crăciun, dacă îl  împodobim cu câteva globuri şi beteală. Dacă nu ai un ficus, orice altă plantă de tip arbust poate lua locul tradiţionalului brad,chiar şi un cactus mai mare. 

Poinsettia sau Steaua Crăciunului, este floarea oficială a sărbătorii datorită culorii sale verde-roşu. Crăciuniţa are nevoie de 12 ore de obscuritate zilnic între 1 octombrie şi 1 decembrie pentru a înflori în ziua de Crăciun. La Ikea poţi achiziţiona acestă plantă cu doar 9.9 lei, la 10,5 cm, iar preţul creşte în funcţie de talia acesteia.

Brad de Crăciun – sticker de perete.

Am găsit un brăduţ sticker cu tot cu cadouri la dimensiunile 60×67 cm pe magazinul-de-stickere.ro cu 65 de lei. O variantă mai înaltă, de 60×92 cm costă pe acelaşi site 85 lei. Această variantă este avantajoasă  pentru cei care nu dispun de prea mult spaţiu sau vor să evite deranjul care se face cu un brad natural. Dezavantajul ar fi că te lipseşti şi de mirosul specific de brad din casă, care nu poate fi înlocuit de odorizante şi de aerul acela autentic al Sărbătorilor de iarnă.

Crengi uscate împodobite

Cumpără o vază de sticlă adâncă, fă o vizită în weekend la pădure şi culege câteva ramuri uscate mai lungi şi groase. Încearcă să le cureţi puţin şi dacă vrei să aibă un efct mai puternic poţi să le şi vopseşti cu o vopsea spray. Aceasta este o variantă classy a bradului de Crăciun şi trebuie să te limitezi la mai puţine decoraţiuni: 3 globuri de sticlă pictate şi un şirag de mărgele roşii, iar lângă vază foloseşte câteva conuri de brad şi lumânărele parfumate.

Bradul tablou

Ca să nu fii nevoită să faci în fiecare an un alt pom de crăciun poţi să îl foloseşti mai mulţi ani pe acelaşi sau măcar să îl dăruieşti altcuiva anul următor. Cumpără un panou de plută de înălţimea dorită, un set de ace de siguranţă sau ace cu capace colorate, cu care să fixezi decoraţiunile alese. Variantele sunt nasturi coloraţi (verde şi roşu), globuri micuţe, îngeraşi, reni, prăjituri din turtă dulce, fundiţe din satin, etc.

Prinde cu ajutorul acelor decoraţiunile sub formă de triunghi/brad de placa de plută, sprijină tabloul de un perete liber, aşază la baza lui câteva lumînărele parfumate, globuri colorate, batoane de scorţişoară, portocale şi conuri de brad.

Pentru mai multe ideii cool de alternative la bradul de Crăciun, te invităm răsfoieşti albumul dedicat pe pe pagina de facebook www.cosmopolitan.ro

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.