De ce trebuie sa tii cont cand ai un animal de companie

Animalele nu sunt doar niște chestiuțe pufoase și jucăușe, ci ființe de care trebuie să avem mare grijă și pentru care suntem responsabile.

Dacă ai decis să îți iei un cățel sau o pisică, dar și dacă ai unul deja, trebuie să ții cont de câteva lucruri.

Pentru început, consideră-ți noul prieten un… prieten. Multe persoane au impresia că un animal este un simplu obiect decorativ cu care se pot juca când au chef și care trebuie să mănânce. Totuși, ele sunt niște ființe vii care au sentimente și care au nevoie de afecțiune și atenție. Nu e ok să îți iei un animăluț dacă stai plecată de acasă jumătate de zi, iar atunci când te întorci ești obosită și te culci sau îl ignori pentru că preferi să pierzi vremea pe internet.

Apoi, du-l la veterinar pentru consultații, vaccinări, deparazitare, sterilizare etc. Da, toate te pot costa destul de mult, dar sunt necesare. Dacă ai avea un copil, nu i-ai face vaccinurile?

Află cât mai multe informații despre dieta cățelului sau pisicii tale, fie din cărți, de pe internet sau de la veterinar. Organismul lor este diferit de al nostru, deci au nevoie de alt tip de mâncare. Nu îi da resturile tale de la masă și nici chips-uri sau dulciuri doar pentru că se holbează la tine.

De obicei, oamenii aduc două argumente împotriva a ce am spus acum. „Dar câinii și pisicile de pe străzi mănâncă orice și trăiesc bine-merci”. Sigur, mănâncă ce găsesc și trăiesc, dar știi tu că sunt perfect sănătoși? Bineînțeles că nu! „Dar nici noi, oamenii, nu ar trebui să mâncăm chips-uri și să bem cola că nu e sănătos și trăim bine-merci”. În primul rând, există numeroase studii care arată cât de nesănătoase sunt anumite alimente. Încearcă să renunți la ele și vei descoperi că vei fi mai sănătoasă. Apoi, este alegerea ta ce bagi în gură. Un animal, în schimb, nu știe că șnițelul și corba nu îi fac bine, el mănâncă ce îi oferi. Este responsabilitatea ta să îi oferi lucrurile de care are nevoie. Și nu, pisicile nu trebuie să bea lapte pentru că au intoleranță la lactoză, așa că sunt șanse foarte mari să vomite sau să aibă diaree.

10 motive sa iti iei un animal de companie

De asemenea, trebuie să îți educi animăluțul încă de la bun început, dar nu prin frică. Se urcă pe masa de la bucătărie, roade pantofi, zgârie mobila? Nu da în el și nu țipa la el (mai ales la mult timp după ce incidentul a avut loc, pentru că nu va știi de ce îl pedepsești), pentru că nu trebuie să îi fie frică de tine, ci să înțeleagă că nu trebuie să facă ceva anume. Găsești numeroase cărți și articole pe acest subiect.

Totuși, nu te minți singură că va fi mereu cuminte. Există șansa ca atunci când pleci de acasă să facă tot felul de trăznăi, așa că ai grijă să faci câteva schimbări prin casă pentru ca aceasta să fie doggy/kitty proof.

Nu în ultimul rând, nu uita să te joci des cu animăluțul tău. Poate că la început erai entuziasmată că îl ai, dar acum te-ai obișnuit și nu mai prezintă atât de mult interes, însă el are nevoie de joacă. Nu ajunge să îl mângâi puțin pe cap de două ori pe zi, cumpără-i (sau fă-i chiar tu) niște jucărele și ajută-l să-și consume energia.

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise