Alina & Alexandra fotografiază iubirea

Au fost mai întâi colege, apoi au devenit cele mai bune prietene, iar în prezent Alina Faida și Alexandra Luncașu au creat împreună Picture This — un proiect prin care îşi doresc să revitalizeze conceptul fotografiei de cuplu. Şi, pentru că le place să documenteze dragostea, tocmai au realizat albumul Electric Love, la Electric Castle 2018.

Le-am întâlnit pe terasa cu muzică bună a lui Apollo Bar din București. Mi-au spus că, în fond, iubesc să fotografieze oamenii fericiţi şi îndrăgostiţi, fiind mereu în căutarea acelui “ceva” care transformă toate poveştile de dragoste în experienţe unice. Despre experienţa lor de la Electric Castle 2018, dar şi despre ce înseamnă Picture This, află chiar de la ele, în interviul de mai jos:

Alina si Alexandra, foto credit: Bogdan Mustatea

Vara aceasta aţi fost la Electric Castle pentru a realiza acolo albumul Electric Love. Ce a însemnat, pe scurt, acest proiect?

Experienţa de a fotografia cuplul înafara unei şedinţe foto, de a-i surprinde pe îndrăgostiţi natural (mergând, ţinându-se de mână, râzând, îmbrăţişându-se, bând bere pe iarbă, înainte sau în timpul concertelor) a fost foarte interesantă. Ne-am dorit să îi surprindem în starea lor cât mai naturală, am socializat cu ei  — mulţi dintre cei prezenţi erau surprinşi de faptul că îi fotografiem, dar într-un mod firesc. Uneori, când vedeau că ne concentrăm asupra lor, intrau în jocul nostru imediat: râdeau, repetau o piruetă, se aruncau, săreau, exagerau anumite gesturi. Totul s-a întâmplat pentru documentarea fotografiei de cuplu.

Cum aţi descoperit iubirea în mijlocul unui festival de muzică, în comparaţie cum o surprindeţi în cadrul unor altfel de evenimente cum ar fi nunţile sau petrecerile?

În primul rând, impactul dimensiunii spaţiului, diferenţa de cadru: oamenii se simt mult mai dezinvolţi când sunt într-un spaţiu mare, unde oricum era deja o energie specifică, o atmosferă aparte. La Electric Castle, ei voiau să arate cool şi erau foarte fericiţi că trăiesc acea experienţă. Electric Castle este un eveniment deosebit, cu un vibe diferit chiar şi de alte festivaluri. Şi, chiar erau oameni mişto acolo. La o nuntă, de exemplu, este un cuplu central pe care te focusezi şi încerci să formezi povestea în jurul celor două personaje. La o nuntă, oamenii se formalizează mai mult. La Electric Castle au fost mai multe personaje pe care ne-am concentrat, o iubire personificată prin mai multe poveşti de cuplu.

Aţi trăit acolo un moment special, revelator, în timp ce fotografiaţi cuplurile?

Poate faptul că am reuşit să extragem, dintr-o mare de oameni (chiar au fost foarte mulţi, integraţi toţi sub acelaşi vibe) cupluri de îndrăgostiţi cu poveştile lor specifice.

Cum aţi descrie iubirea la Electric Castle?

Poate sună uşor repetitiv, dar credem că am reuşit să surprindem o formă autentică a iubirii. Oamenii acolo sunt relaxaţi şi, astfel, mai predispuşi la afecţiune. Ca într-o vacanţă, într-un concediu unde oamenii se manifestă mai mult, din punctul de vedere al emoţiilor. Oricum, în vacanţă, iubirea pare mai intensă.

A fost ceva ce aţi fi vrut să suprindeţi acolo şi nu aţi reuşit?

Erau foarte multe cupluri interesante pe care nu am reuşit să le fotografiem pentru că veneau în grupuri foarte mari. Mai ales că, ceea ce facem noi ţine mult de moment şi dacă îl ratezi… asta este. Dacă am mai face asta încă o dată, am alege să petrecem mult mai mult timp acolo printre ei.

Dar, aveţi vreo fotografie preferată de acolo? De ce?

Ne-au plăcut mai multe, ne e greu să nominalizăm o singură poză. De exemplu, a fost un moment când o tipă a sărit într-o baltă. Este cumva şi reprzentativă pentru festival pentru că acolo plouă aproape tot timpul. ☺ De fapt, un el şi o ea au călcat într-o baltă, ne-a plăcut mult reacţia lor. Au mai fost alţi doi îndrăgostiţi care s-au sărutat tot timpul, de parcă chiar atunci se îndrăgostiseră…

Foto credit: Picture This

Cum v-aţi hotărât să realizaţi Picture This şi ce vă motivează să faceţi asta?

Iniţial, ne-a plăcut mult să documentăm evenimente, însă în cadrul unui eveniment nu este suficient timp doar pentru cei doi îndrăgostiţi, aşa că ne-am propus să organizăm şedinţe foto unde să ne canalizăm atenţia strict pe cei doi protagonişti. Per ansamblu, am căutat foarte mult acel ceva care să ne placă, am trăit un întreg proces până să ajungem în punctul de acum. Alegerea ne-a surprins natural, fără să stăm prea mult pe gânduri, fără “să punem pe foaie”, pur şi simplu, odată cu evoluţia noastră firească. Bineînţeles, totul strâns legat de prietenia dintre noi, de faptul că avem aceeaşi viziune, că ne completăm. Pentru că, deşi suntem diferite, fotografiem diferit aceeaşi oameni, aceleaşi lucruri, ajungem mereu la acel numitor comun. Iar, cu timpul, ne-am dat seama că împreună putem realiza ceva extraordinar.

Bianca si Jean Gavril, foto credit: Picture This

Citeşte continuarea materialului în ediţia de octombrie a revistei Cosmopolitan România.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.