Adevăruri despre viață pe care ar trebui să le știi

Cu prezenta citatelor inspiraționale la saturație maximă în social media, cred că e timpul să ne uităm un pic mai atent la viață și să învățăm să ne bucurăm așa cum trebuie de ea. Dacă tu cea din viitor ar avea un mesaj să-ți transmită, s-ar putea să arate cam așa: adevăruri despre viață pe care ar trebui să le știi.

Dă-le voie să-ți spună nu

E simplu: nu ceri, nu primești. Trebuie să ai curajul să spui cu voce tare exact ceea ce vrei – o înghețată, o mărire de salariu, un orgasm. Oamenii pe care îi admirăm cu adevărat sunt cei suficient de curajoși să-și facă dorințele cunoscute și auzite.

Dacă spui direct ce vrei, cu inima deschisă și în mod constructiv, nimeni nu se va supăra sau se va simți ofensat. Atunci când te abții și încerci să păstrezi niște aparențe, nu faci decât să pui pe tine o cămașă de forță emoțională. N-o să pierzi următoarea treaptă pe scara profesională sau pe viitorul tău soț doar pentru că ai întrebat. Fiind grijulie, atentă să nu rănești sentimentele cuiva sau să nu deranjezi pe cineva cu propriile nevoi, nu scapi de probleme, dimpotrivă, îți creezi altele.

Postările din social media nu sunt reale

Normal că toți știm asta. Imaginea pe care ne-o creăm pe internet nu e 100% adevărată (ce, tu nu-ți faci cel puțin zece selfie-uri până să ajungi la una care să te mulțumească cât de cât? Pe cine încerci să păcălești?), dar nu strică să ne amintim că toată lumea joacă același joc.

Bine, poate nu chiar toată lumea petrece ore întregi scotocind cu fervoare prin contul de Instagram al fostei iubite al unui tip de pe Tinder după o singură amărâtă de întâlnire. N-o să te rog să ieși complet din universul virtual și să te apuci de croșetat, ci doar să începi să-l mânuiești un pic mai responsabil, având grijă ca sub toate acele filtre simpatice să rămâi, totuși, tu cea adevărată.

Sexul e ușor, iubirea începe cu tine

Nu-i nimic greșit în a-ți dori să-ți satisfaci cea mai primordială nevoie a omului, dar dacă ceea ce-ți dorești cu adevărat e o relație, orice scenariu de tip prieteni cu beneficii n-o să ducă niciodată acolo. Da, poate ai tu amica aia al cărei fuck buddy s-a transformat pe nesimțite în iubitul anului, dar chestia asta e atât de rară că ar putea să aibă propriul episod în Mythbusters.

Dacă vrei un iubit care să te țină în brațe iarna, să te ajute când ți-e rău de la prea multe shot-uri de tequila și să se uite cu tine ore întregi la Grey’s Anatomy pe Netflix, trebuie să te iubești și să te respecți tu înainte. Nu te mulțumi cu puțin, nu te gândi că timpul trece, cunoaște-ți valoarea și persistă până găsești echivalentul tău. E acolo pe undeva – promit!

Planul pe cinci ani e o abureală

Ah, întrebarea preferată a oricărui intervievator: ”Unde te vezi peste cinci ani?” (Păi, muncind pentru cineva cu un pic mai multă imaginație, pentru început.) Țelurile sunt grozave – îți dau direcție, și cu etica potrivită, multă ambiție și nerv poți obține orice și poți ajunge oriunde.

Dar nu te ține prea strâns de ele; să-ți urmezi visele nu ar trebui să fie un plan bătut în cuie. Dacă ești prea rigidă în creionarea dorințelor tale, poți să te lovești rapid de o pierdere a motivației sau de un simțământ al eșecului. După cum bine spunea Amy Poehler: ”Surfează prin viață, nu-ți împlânta picioarele.”

Spune ceva drăguț despre corpul tău în fiecare zi

Cu corpul pe care-l ai vei trăi toată viața, așa că mai ușor cu ura pe scări. Când te privești în oglindă, concentrează-ți atenția pe ce-ți place, nu pe ceea ce detești. Pe măsură ce avansezi în vârstă, corpul tău se va schimba – acceptă chestia asta. Peste 10 ani o să te uiți la poze cu tine și să o să-ți zici, ”Vai, ce bunăciune erai”. Începe să-ți spui asta încă de pe acum.

Uneori tu ești problema

Data viitoare când te regăsești în mijlocul unui conflict, fă un pas în spate și privește rațional situația. Nu cumva tu ești cea care hrănește drama? Nu cumva felul cum te comporți e cel responsabil cu problema? E nevoie de multă umilitate să accepți că s-ar putea să fii și tu parte importantă în situația cu care te confrunți, chiar și atunci când muncești să fii cea mai bună variantă a ta. Vestea bună e că atunci când tu ești problema, tot tu ești și soluția. Cool, nu?

Vina, mânia și regretul sunt emoții inutile

Shoulda, woulda, coulda… mai dă-le-n încolo. Viața e plină de momente parcă izvorâte din filmul Sliding Doors, drumuri pe care am fi putut să le urmăm, lucruri pe care ne-am dori să le fi făcut altfel – nu mai poți schimba nimic. Uită de regrete și de griji.

Nimeni nu se uită în urmă și-și spune, ”Mi-aș dori să-mi fi petrecut mai mult timp făcându-mi griji”. Dacă trebuie să-ți ceri scuze, fă-o cu grație și uită-te în urmă doar pentru a descoperi lecțiile care te vor ajuta să crești și te vor împiedica să faci aceleași greșeli.

Spune-i cuiva să se ducă la naiba și spune-o pe bune

Să te pui pe tine pe primul loc nu e egoist, e esențial. Înconjoară-te de persoane pozitive și renunță la cei care te trag în jos – iubiți, prieteni, colegi sau chiar membri ai familiei. Dacă ești constant plictisită, nervoasă, nesigură, anxioasă sau deprimată în prezența lor, caută cea mai apropiată ușă.

Dacă continuă să te caute, spune-le să se ducă la naiba. Poți să alegi o manieră mai politicoasă ca să le transmiți asta, dar nu raționaliza prea tare motivul pentru care o faci. Cu toții avem dreptul să căutăm fericirea: a ta e pur și simplu acolo unde ei nu sunt. Nu e vina nimănui. Ține minte, ești compania pe care o cauți, așa că alege cu grijă.

Nu aștepta să fie perfect, acționează acum

Dacă ești muzician, fă-o în fiecare zi. Dacă ești actor, fă-o în fiecare zi. Dacă ești scriitor, fă-o în fiecare zi. Dansator… în fiecare zi. Orice îți place să faci, fă-o în fiecare zi. De permisiunea cui ai nevoie? A mamei tale? A celei mai bune prietene? A colegilor tăi? Nu e viața lor, e a ta. Fă ceea ce iubești să faci. Nu te lăsa paralizată de goana după perfecțiune – o să mai dai și rateuri, dar treptat o să devii mai bună, cu fiecare căzătură pe care o ai.

 Să ți se frângă inima e de fapt minunat

Da, respingerea doare, dar e doar temporară. Iubirea nu există ca să ne facă fericiți – scopul ei e să ne ajute să creștem. Când iubești pe cineva, îi dai puterea de a te răni. Iubind pe cineva înseamnă să-i dai inima și să-i spui, ”Fă ce vrei cu ea.” Poate tipul ăla e un idiot, dar inima ta nu. Ok, poate părea uneori lipsită de logică și nepricepută, dar un lucru îi iese absolut perfect: știe exact ce te va face să înflorești.

Mergi înainte și permite să ți se frângă inima. Poartă această fragilitate la vedere, oferă-o oamenilor la care ții. Dacă o relație se încheie, varsă o lacrimă și mergi mai departe – următoarea va fi mai bună ca ultima.

Sfaturile sunt grozave și ar trebui primite cu grație, dar sunt întotdeauna bazate pe experiența de viață a altcuiva. Ar trebui să funcționeze doar ca bază de la care îți iei propriile decizii. E mai multă putere și libertate în a-ți accepta viața complet decât este în a face o greșeală. Fii stăpâna propriei vieți și acceptă că doar tu poți să ți-o îmbunătățești sau să ți-o rescrii.

FOTO: iStock. Text: Roxana Dobriță

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.