6 prăjituri istorice revizitate

Știai că în perioada interbelică, Bucureștiul era capitala cu cele mai multe cafenele și cofetării din Europa? Îți propunem să te răsfeți cu o prăjitură istorică reiactualizată de Ana Consulea, la Zexe Braserie.

Inspirându-se din cărți de bucate vechi, Ana Consulea, owner  Zexe Braserie, a hotărât să readucă ce în contemporan rețete românești de prăjituri care erau la ordinea zilei în toate restaurantele, braseriile și cofetăriile noastre din perioada antecomunistă. Așa, a descoperit o serie de lucruri interesante și foarte puțin știute despre cofetăria românească. „Nu reinterpretăm rețete”, spune Ana, „ci, mai degrabă, le revizităm. Testăm rețeta, care, de cele mai multe ori, nu corespunde gustului actual. Așa că menținem ingredientele și gusturile principale, și creăm un desert nou, în liniile celui din carte, dar adaptat gustului actual, cu ingredientele și tehnicile actuale.” Iată, în continuare, câteva delicii culinare, care-ți vor răsfăța pailele gustative în martie.

Regina Maria…

„Este inspirată din cartea Dulciuri, de Maria General Dobrescu. În versiunea veche, prăjitura avea la bază un blat dens cu fructe uscate, unt, migdale și caise, care semăna cu o coroană plină cu nestemate. În primă fază, am păstrat blatul cu fructe uscate, dar am decis să îl schimbăm când ne-am dat seama că devine o prăjitură mult prea grea pentru primăvară-vară. Am păstrat migdalele într-un biscuit mult mai ușor și am introdus fructele în interiorul unei creme de vanilie, turnată într-o formă delicată, de floare. O prăjitură demnă de o regină care vedea frumusețea drept o datorie a oricărui suveran.”

Carmen Sylva

„Este inspirată tot din cartea Maria General Dobrescu și are o poveste interesantă. Atunci când Regina Elisabeta a României a împlinit 50 de ani (29 decembrie 1893 ), Regele Carol I a cerut bucătarilor să pregătească un desert special. A apărut astfel prăjitura Carmen Sylva, cu ciocolată și cafea. A fost destul de greu de recreat, ne-a luat câteva luni să ne decidem că nu o vom face sub forma lei originală, de tort. I-am adăugat un brâu de migdale, inspirat din portul românesc, și am potențat gustul cu un strop de Amaretto.”

Take Ionescu

„A apărut prin 1908, când Take Ionescu a creat Partidul Conservator Democrat. Pentru a sărbători, membrii partidului nou înființat au comandat laboratoarelor de cofetărie Grand Hotel du Boulevard prăjitura ce avea să poarte numele de Take Ionescu, inițiatorul proiectului. Prăjitura inițială era un tort cu migdale, ciocolată și fistic. Noi am păstrat migdalele în blat și am făcut două creme: una de fistic și una de ciocolată, precum în rețeta originală. Am glasat totul cu un glasaj din cacao și am decorat cu mustața care l-a consacrat pe Take Ionescu.”

George Enescu

„Este un desert creat de cofetarii Casei Capșa în onoarea marelui compozitor român. În varianta orginală era o bomboană, pe care am învățat să o fac de la nea Costel, fost cofetar la Athenee Palace și Capșa, și pe care am decis să o transform în prăjitură. Rețeta este aceeași, dar am adăugat un blat însiropat cu Grand Marnier și o inserție de portocale confiate de noi în laborator. George Enescu este un desert răsfăț pentru iubitorii de ciocolată neagră și… muzică.”

Principele Nicolae…

„Bazată inițial pe mult fistic și migdale, am descoperit-o în cartea de deserturi a lui Emil Frederic. Noi am păstrat blatul de migdale exact ca în rețeta original și am aerat crema, care era mult prea grasă pentru gustul actual (fiind pe bază de unt) și am introdus o inserție de vișine.”

Bibesco…

„O prăjitură cu castane, care seamănă izbitor cu Mont Blanc-ul francezilor și pe care am descoperit-o tot în cartea lui Emil Frederic. Nu m-am decis cum va fi la noi, inca. Am facut 100 de teste, dar nu sunt încă mulțumită de nimic. Vom ajunge și la forma care ne place.”

Foto: PR

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.