6 moduri prin care să îți crești încrederea în tine

O persoană petrece în jur de 2 ori pe social media zilnic, admirând versiunile aparent perfecte ale prietenilor, colegilor și vedetelor. Mulți dintre noi avem impresia că toți ceilalți au o viață absolut minunată, deci nu e surprinzător faptul că lipsa de încredere este o problemă comună.

Potrivit psihologului James Lamper, există câteva lucruri pe care le putem face pentru a reuși să avem mai multă încredere în noi. „Suntem uimitori, trebuie doar să găsim instrumentele care să ne facă să ne simțim autentici și încrezători”, spune el. În continuare, iată câteva practici simple și eficiente pe care acesta ni le oferă.

Timp de 3 zile, enumerează laudele pe care le primești

Pe parcursul zilei, notează în telefon sau pe un carnețel laudele și complimentele pe care le primești. Nu trebuie să fie lucruri foarte importante, ci doar ce te-a făcut să te simți apreciată. La finalul zilei, reflectează asupra acestora. Evenimentele pozitive și laudele primite ne ajută să devenim mai pozitive și să avem mai multă încredere în noi.

Citește și: De ce unele femei nu pot accepta complimentele? 

Identifică lucrurile care te fac unică

„Fiecare dintre noi are ceva special, fie că e vorba de creativitate, de un sentiment de aventură sau de faptul că ești un ascultător bun”, spune Lamper. Atunci când îți hrănești darul și ești mai atentă la el, pozitivitatea și oportunitatea se vor întoarce la tine.

Amintește-ți cum ți-ai revenit după o perioadă grea

Gândește-te puțin la un moment din trecut în care te simțeai la pământ și amintește-ți cum ai reușit să îți revii. Puterea și rezistența sunt întotdeuna în tine și trebuie să te încrezi în ele.

Cere prietenilor să îți spună ce le place la tine

Poate părea greu, dar nu trebuie decât să fii sinceră. „Am o perioadă mai proastă și m-ar ajuta dacă mi-ai spune ce apreciezi la mine” este un început bun pentru această discuție. Chiar dacă tu poate te vezi plină de defecte și nu ai încredere în tine, cei din jur te văd altfel și apreciază multe lucruri la tine. E important să îți amintești din când în când cât de apreciată ești.

Gândește-te la realizările tale

„Când ne pierdem simțul de auto-valoare, este ușor să uităm tot ce am realizat până acum.” Amintește-ți că o mare realizare nu trebuie să fie neapărat completarea unor provocări – uneori, aceasta poate veni ambalată într-un mod mai subtil și nu îți dai seama imediat câte lucruri grozave ai realizat.

Fii recunoscătoare

… pentru toate lucrurile bune din viața ta, indiferent dacă sunt importante sau aparent banale, pentru prietenii tăi, pentru evoluția în carieră, pentru faptul că îți faci timp pentru hobby-urile tale, pentru că poți lucra de acasă, pentru că ai acces la mâncare sănătoasă etc.

Tu ce alte lucruri faci pentru a-ți crește încrederea în tine?

*articol preluat din Harper’s Bazaar UK (autor: Jessica Davis)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.