6 lucruri pe care le poți face pentru a deveni mai ordonată

O locuință și o viață dezordonate îți afectează starea de spirit mai mult decât crezi. Te pot face să îți pierzi concentrarea, să fii stresată și pot duce chiar la depresie. Urmând sfaturile din acest articol, și tu poți învăța cum să fii mai organizată, fără să faci prea multe eforturi.

„Nu lăsa pe mâine ce poți face azi”

Deseori, locuința ajunge să fie de dezordonată pentru că amânăm să facem anumite lucruri care ar dura doar 5-10 minute. Fă un efort mental și strânge după tine imediat ce faci mizerie sau dezordine. Astfel, lucrurile se vor aduna, iar treaba va putea deveni copleșitoare.

Fă-ți un ritual simplu

De exemplu, trezește-te cu 5 minute mai devreme, iar înainte de a pleca la birou spală vasele de la micul dejun. Seara, înainte de a merge la culcare, plimbă-te prin casă și adună lucrurile care nu sunt la locul lor. Acest ritual simplu îți va intra în reflex după câteva zile, iar casa ta va fi întotdeauna bine organizată și curată.

Organizează, nu ascunde

Multe persoane folosesc sertarele mai mult pentru a ascunde obiectele de care nu au nevoie prea des, ceea ce duce la o „dezordine ascunsă”. Golește sertarele, aruncă, vinde sau donează lucrurile pe care nu le folosești, apoi organizează obiectele astfel încât să fie mereu la îndemână.

Menține suprafețele curate

Fie că vorbim despre birou, măsuța de cafea sau blatul de bucătărie, fă tot posibilul să le menții întotdeuna cât mai curate și libere. Păstrează pe ele doar lucrurile de care ai des nevoie, iar pe restul așează-le în acele sertare frumos organizate.

Folosește lucrurile pe care le ai deja

Multe persoane au tendința să cumpere lucruri noi, deși au deja unele identice sau asemănătoare acasă – evită să faci și tu asta! Verifică întotdeuna ce alimente mai ai prin cămară, dulapurile de bucătărie sau frigider, ce produse cosmetice ai prin dulapul de la baie etc. Încearcă să le consumi întâi pe cele pe care le ai deja, în loc să cumperi constant mai multe.

Fă-ți liste

Dacă obișnuiești să uiți lucrurile pe care le ai de făcut pentru că sunt prea multe, nu-ți face probleme, există o soluție simplă: fă liste! Notează tot ce ai de făcut într-o săptămână sau într-o zi, precum programări la salon, ieșiri în oraș, treburi gospodărești etc.

COSMO tip: Nu te grăbi să devii organizată pentru noapte pentru că cel mai probabil va părea copleșitor și vei renunța. Introdu obiceiuri noi treptat, pentru a te obișnui cu ele și a-ți intra în reflex.

 

Citește și: Beneficiile stilului de viață minimalist 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.