6 cărţi care te vor face o persoană mai bună

Nu greşim dacă spunem că 2017 a fost un an cam nebun. Cu peisajul politic în continuă schimbare şi avertizările îngrijorătoare legate de lipsa crasă de protejare a planetei, pare că singurul mod prin care poţi scăpa de tot acest haos e pierzându-te în paginile unei cărţi bune. şi exact asta îţi recomandăm să faci — te vei simţi în siguranţă, te vei relaxa şi vei învăţa ceva despre tine şi despre lumea care te înconjoară.

Maimuţă şi esenţă, de Aldous Huxley

Este cea mai originală, mizantropă, terifiantă şi grotescă distopie postapocaliptică scrisă vreodată, şi cea din care vei învăţa cel mai mult despre pericolele cu care ne confruntăm ca umanitate. Satira e acidă şi corozivă, cu tuşe de umor negru pe marginea naturii umane şi civilizaţiei. Toate teoriile şi ideologiile clasice sunt demolate — marxism, capitalism, naţionalism, militarism, creştinism, folosirea incorectă şi periculoasă a ştiinţei şi tehnologiei. Trăim într-o lume în care valorile morale sunt inversate, în care animalul din noi triumfă împotriva raţiuni. E o reflecţie amară asupra umanităţii, şi o carte de-a dreptul vizionară, având în vedere că a fost scrisă în 1947. (Ed. Polirom, 27,95 lei)

Viaţa secretă a marilor scriitori, de Robert Schnakenberg

O carte entertaining şi foarte educaţională. Dacă te-ai întrebat vreodată, ”hei, oare câţi autori faimoşi au avut vieţi sexuale bizare?” (răspunsul: o grămadă), atunci cartea asta este pentru tine. Lord Byron ţinea în plicuri smocuri din părul pubian al iubitelor sale. şi a avut multe iubite (250 în Veneţia într-un singur an). Henry David Thoreau a inventat pâinea cu stafide. Când Virginia Woolf era copil a primit o palmă de la Rodin pentru că s-a uitat la una din sculpturile lui neterminate. J.R.R Tolkien a inventat 14 limbi, fiecare cu propriul alfabet. şi multe, multe alte detalii picante. (Ed. Art, 33 lei)

Acasă, pe drum, de Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ

”Elena şi Cosmin au plecat cu o rulotă în căutarea ”vieţii care se vieţuieşte” şi a omului real, care se revelează nu în lumea standardizată şi domesticită în care trăim noi, consumatorii de cultură, ci în sărăcie cruntă, în care dărăpănate, în violenţă incredibilă, în comunităţi uitate de Dumnezeu, în puşcării şi-n ghetouri. Cei doi au băut peturi de bere cot la cot cu oamenii întâlniţi, au povestit cu ei, uneori despre omoruri şi tâlhării, au luat purici şi păduchi de la ei. Vorbim adesea de România profundă, fără să avem habar despre ce vorbim. Prin cartea celor doi ajungem să măsurăm această profunzime”, spune Mircea Cărtărescu şi o spune atât de bine că nu mai pot adăuga nimic. Citeşte cartea, te rog. (Ed. Humanitas, 59 lei)

Trei etaje, de Eshkol Nevo

”Dacă a învăţat ceva în aceste ultime săptămâni, atunci acela e faptul că nu există oameni normali. Sau întâmplări normale. Există doar anumite lucruri pe care anumiţi oameni trebuie să le facă în anumite momente.” Romanul explorează abisurile relaţiilor umane, de la iubire la trădare, de la suspiciune la nevoia de apropiere, de la devotament la dependenţă, repunând pe tapet, într-o manieră inedită, o celebră teorie freudiană. (Ed. Humanitas Fiction, 32 lei)

Citeşte continuarea materialului în ediţia de ianuarie a revistei Cosmopolitan.

FOTO: PR. Text: Roxana Dobriţă

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.