5 sfaturi pentru ingrijit cainele de poseta

Li se spune „câini de poşetă” de când au început vedetele de peste Ocean (vezi Paris Hilton, Rose McGowan şi altele ) să-i care peste tot în felul acesta, până şi la sala de fitness. Când li se iţeşte căpşorul drăgălaş printre baierele genţii – eventual cu cele trei fire din breton legate cu fundă roşie – te topeşti de dragul lor şi parcă îţi doreşti unul. Nu sunt nişte animăluţe dificile, dar au şi ele nevoile lor, despre care ne-a vorbit Anca Ivan, specialist Animax:

  1. Adoră să fie plimbaţi! Aşa că treaba cu purtatul în poşetă de colo-colo nu e chiar rea. Numai că aceşti câini vor să fie mereu în centrul atenţiei, dat fiind că firea lor e veselă şi jucăuşă.
  2. Au nevoie de mişcare! Plimbatul cu poşeta nu trebuie să excludă mişcarea fizică zilnică de care aceste animăluţe au nevoie. Dacă sunt ţinuţi foarte mult în poşetă, pot apărea probleme de natură osteoarticulară. Întrucât nu fac suficientă mişcare, densitatea oaselor tinde să scadă, articulaţiile devin imobile, ceea ca se va traduce mai târziu prin apariţia tulburărilor de mers.
  3. Respectă-le programul! Poate crezi că animăluţele astea sunt nişte jucării şi au un grad de toleranţă destul de ridicat dacă sunt atât de plimbate, mângâiate şi trase de mustăţi. Totuşi, au şi ele necesităţi fiziologice care trebuie respectate. Mişcarea în aer liber, perioadele de relaxare, somnul, orele de masă, igiena zilnică (pieptănat, curăţarea ochilor, urechilor, a danturii) toate trebuie respectate; altfel, apare stresul în viaţa aparent glamuroasă a câinelui de poşetă, iar asta se soldează cu scăderea imunităţii şi creşterea riscului de contractare a bolilor şi dezvoltare de tulburări comportamentale, încăpăţânare şi chiar agresivitate.
  4. Hrăneşte-i adecvat! De multe ori, căţeii de poşetă ajung în împrejurări şi anturaje unde pun boticul la tot felul de gustări „omeneşti” – ciocolată sau produse fast-food – care n-ar trebui să ajungă în sistemul lor digestiv, pentru că îi predispun la tot felul de alergii. Aceste animăluţe au nevoie de o hrană echilibrată, destinată căţeilor de talie mică, hrană care să ţină cont de nevoile lor nutritive în raport cu vârsta şi greutatea lor.
  5. Permite-le să socializeze! După cum ţie-ţi place să ieşi cu fetele la cafea, şi căţeii de poşetă adoră să facă lucruri împreună cu semenii lor. Dacă îi privezi de socializarea cu alte animăluţe, pot apărea în timp tulburări comportamentale, aceşti câini tind să devină agresivi cu alte animale, foarte răsfăţaţi, exagerat de posesivi cu stăpânii lor, ajungând chiar să manifeste agresivitate faţă de străini. Şi nu e păcat, la cum arată? Au nişte feţe care, practic, îmbie pe oricine să-i răsfeţe!

Rasele de câini de poşetă

Ei, tot mai crezi că ţi se potriveşte un câine de poşetă? Anca Ivan, specialist Animax, ne povesteşte pe scurt despre rasele dintre care poti alege:

Chiuahuha este considerată cea mai mică rasă de câini din lume. Şi, totodată, rasa cu cea mai mare speranţa de viaţă: 15-18 ani.

Bichonul bolognez este un câine deosebit de expresiv, uşor de întreţinut – nu năpârleşte, este foarte dedicat familiei, un câine jucăuş ideal pentru familiile cu copii mici.

Canişul pitic are un temperament vesel, foarte afectuos. 

Yorkshire terrierul este un câine agil, foarte curios, un excelent câine de pază, încăpăţânat, dar tandru şi afectuos cu familia, putând deveni chiar agresiv cu străinii.

Papillon-ul este vioi şi graţios; acest animăluţ este o alegere potrivită mai ales pentru viaţa în apartament, deoarece latră puţin, este foarte prietenos cu celelalte animăluţe, dar şi cu copii, are o fire foarte ascultătoare.

Shih Tzu reprezintă, de foarte multe ori, alegerea ideală pentru persoanele foarte ocupate deoarece este o rasă deloc pretenţioasă, care nu năpârleşte, un câine ideal pentru familiile cu copii mici, dar şi pentru persoanele în vârstă.

Pomeranianul este energic şi cu o personalitate puternică, este un câine inteligent şi foarte uşor de educat.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.