5 secrete pentru a face fotografii mai bune seara

Ne plac ieșirile în oraș cu prietenii și vrem să capturăm amintirea nopților de distracție care se prelungesc până dimineața. Dar să faci poze în cluburi și baruri sau la lumina care abia pâlpâie a unui stâlp de iluminat poate fi o experiență frustrantă.

Pozele ies întunecate sau neclare, iar blițul dă acel efect de ochi roșii care îi face pe toți din fotografie să arate ca niște vampiri. De aceea, de multe ori renunți să mai încerci să surprinzi unele momente, pentru că știi că fotografiile nu vor ieși așa cum ți-ai dorit. Din fericire, există câteva trucuri pentru ca pozele făcute când îți lipsește lumina naturală să iasă suficient de bine încât să nu eziți să le pui pe Facebook sau pe Instagram și să te uiți cu plăcere la ele peste ani.

Cum poți ține camera foto nemișcată cu minimum de efort

Nu ai nevoie neapărat de un aparat foto profesionist, dar îți trebuie, în primul rând, un smartphone cu o camera foto performantă, cu rezoluție bună și funcții care să îți permită să stabilizezi imaginile sau să controlezi mai bine contrastul și luminozitatea. Noul iPhone 7, de exemplu, are o cameră de 12 megapixeli, dar și un obiectiv cu 6 elemente optice și stabilizator de imagine, care face poze superbe pe timpul nopții. După cum vezi, îl poți lua la o reducere substanțială și nu vei mai avea nevoie de un aparat foto, dacă ai un telefon care să înglobeze și această funcție într-un mod cu totul inedit, uitând astfel definitiv de trepied.

Opțiunea de HDR te ajută să faci poze mai clare

HDR este o opțiune disponibilă pe mai multe tipuri de telefoane și te ajută să faci poze de calitate, chiar și atunci când luminozitatea nu te ajută. Prin această opțiune, telefonul tău face mai multe poze rapid, cu timpi diferiți de expunere, apoi le combină într-o singură imagine de claritate mai bună. HDR te ajută să surprinzi și micile detalii din umbre, fără să supraexpui zonele deja luminate.

Fotografiile cu expunere mare scot în evidență și detaliile

Cea mai importantă regulă în fotografiile făcute noaptea este să ajustezi corespunzător nivelul de expunere, care determină luminozitatea pozelor. Ajustarea luminozității este esențială când faci poze seara, pentru că telefonul se poate lăsa păcălit de lumina de afară și, în încercarea de a lumina mai tare zonele întunecate, îți va lumina prea puternic punctele mai deschise. Multe smartphone-uri îți permit să le spui care sunt zonele deja luminate din fotografie, ceea ce va seta focusul și expunerea pe acele puncte.

Iar fotografiile cu expunere lungă au avantajul că pot surprinde urmele lăsate de obiectele aflate în mișcare, astfel încât poți face poze artistice ca un fotograf profesionist.

O aplicație performantă îți oferă mai mult control

Există numeroase aplicații pentru fotografie care te ajută să faci poze mai bune și să reglezi mai ușor setările camerei foto. Iar cu ajutorul unei aplicații de editare te poți juca și poți experimenta cu mai multe efecte, astfel încât să obții cele mai bune fotografii la final. ProCamera 8, Hipstamatic, Camera+ sau VSCO sunt câteva dintre cele mai populare aplicații pentru IOS și Android, așa că merită să încerci una dintre ele pentru a căpăta mai mult control asupra calității imaginilor.

Fii atentă la cum cade lumina

Când faci o poză seara, ai nevoie de cât mai multă lumină pentru a evita să folosești blițul. Caută mereu zonele luminoase din localuri sau de pe străzi și ai grijă ca lumina să vină din spatele camerei și să cadă exact pe ceea ce vrei să surprinzi. Așa vei evita ca fotografiile să iasă neclare, luminate neuniform sau „arse”.

 

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Nick Starichenko  

(P) Articol realizat împreună cu Arsis

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.