5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să-ți iei mașină

Mașinile nu mai sunt de mult o pasiune rezervată doar bărbaților, iar producătorii de automobile s-au reorientat rapid pe piață. Statisticile arată că două treimi dintre mașinile noi sunt cumpărate de femei, care caută la un autoturism cam aceleași lucruri ca bărbații: confort, stil, fiabilitate și un preț pe care să și-l permită.

„În urmă cu 10 ani, bărbații și femeile aveau preferințe diferite, dar acum vor un automobil în care să-și poată pune baza, care să arate bine în trafic și cu costuri reduse de întreținere“, spune Margaret Brooks, managerul de marketing al Chevrolet, într-un interviu acordat revistei Forbes.

Dacă te-ai hotărât să-ți cumperi o mașină nouă, există câteva lucruri de care trebuie să ții cont pentru a face cea mai bună alegere:

  1. Prețul pe care ești dispusă să-l plătești

Prețul unei mașini noi poate varia enorm în funcție de dotările și opțiunile cu care vine la pachet. În plus, și impozitul pe care îl vei plăti variază în funcție de capacitatea motorului. Ideal ar fi să îți cumperi mașina cu banii jos, dar puțini reușesc să strângă o asemenea sumă, așa că poți opta pentru un credit, o variantă mai avantajoasă decât aceea de a lua mașina în leasing.

În al doilea rând, trebuie să ții cont și de consumul mașinii, mai ales dacă locuiești într-un oraș aglomerat, în care mai mult stai în trafic decât mergi. Evaluează atât consumul prin oraș, cât și cel de la drum lung, pentru a-ți face o idee și un calcul aproximativ asupra sumei pe care o vei da lunar pe benzină.

  1. Experiența pe care o ai la volan

Dacă te pregătești să-ți cumperi prima mașină și nu ai acumulat foarte multe ore la volan, cel mai inspirat este să te orientezi spre un autoturism mai ieftin, mai mic și cu mai puțini cai putere sub capotă. Oricât de atentă ai fi, prima mașină va avea de suferit de pe urma lipsei de experiență, așa că optează pentru una de care să nu îți pară foarte rău dacă o zgârii, îi turezi motorul prea mult sau o „îneci“ când pleci în trombă la prima licărire verde a semaforului. În timp, te vei obișnui și condusul va deveni un lucru natural, dar până atunci este bine să te bazezi pe o mașină ușor manevrabilă, care să nu îți dea multe bătăi de cap.

  1. Cât de ușor îi găseși piese de schimb

Incidentele se întâmplă, indiferent câtă grijă am avea de mașina noastră, iar piesele cedează în timp din cauza uzurii. Dacă îl credem pe cuvânt pe Murphy, legile sale spun că asta se va întâmpla fix când ai mai mare nevoie de mașină. Piesele de schimb contrafăcute sunt cel mai mare inamic al autoturismului tău, așa că dacă plănuiești să ai mașină și peste câțiva ani, va trebui să te orientezi spre piesele producătorului original. În funcție de modelul mașinii, acestea se pot găsi mai greu sau pot fi foarte scumpe, deci este bine să știi din timp la ce să te aștepți.

  1. Pentru ce vei utiliza mașina

Acesta este un pas foarte important de care să ții cont în decizia ta. De ce ai nevoie de mașină? Vei merge zilnic cu ea la serviciu sau doar ocazional și în vacanțe? Ai o familie și ai nevoie de mai mult spațiu sau vrei o buburuză care să se strecoare rapid prin trafic? Ai un loc de parcare doar al tău acasă și la serviciu sau va trebui să te bazezi pe noroc? Acestea sunt întrebări esențiale cu care poți stabili dimensiunile și puterea mașinii de care ai nevoie.

  1. Cât te aștepți să o folosești

Dacă nu îți place să schimbi mașinile la câțiva ani și preferi un autoturism rezistent, atunci te poți orienta și în funcție de producător. Cei cu tradiție oferă autoturisme mai rezistente, mai sigure și pe care nu vei fi nevoită să le înlocuiești prea curând. Siguranța în trafic este un alt aspect de neglijat. Automobilele sunt grupate pe categorii de siguranță, în funcție de rezultatele obținute la testele Euro NCAP, care dă un rating fiecărui model în funcție de cum se comportă în cazul unor incidente.

Să ai propria mașină înseamnă să ai o nouă responsabilitate, dar vei avea și suficient de multe avantaje care să-ți demonstreze că a meritat investiția. Orele petrecute în autobuzele încinse, pe timp de vară, așteptatul în soare sau în frig, coafura care ți se strică atunci când te prinde ploaia pe drum, toate acestea vor fi date uitării odată cu primul tău autoturism.

(P) Articol realizat împreună cu bancatransilvania.ro

Sursă foto: Shutterstock

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.