5 deserturi cu dichis din gastronomia franceza

Există multe țări cu bucătării complexe, care oferă o abundență de preparate delicioase. În ceea ce privește deserturile, Franța reprezintă însă vârful, aici alimentele dulci fiind ridicate la rang de artă. 

La curtea regilor Franței au apărut deserturi care apoi au fost adoptate de lumea întreagă, cum sunt eclerul, bezeaua și savarina. Tot aici s-au inventat tehnici pe care azi le considerăm esențiale pentru cofetărie și patiserie, cum sunt caramelizarea, confierea sau obținerea frișcăi. 

Francezii consideră că alimentele sunt esențiale pentru o viață plăcută, așa că pretențiile lor sunt mari și în privința deserturilor. Acestea trebuie să fie perfecte: nici prea grele, nici prea dulci, cu gust fin și arome subtile, așa cum sunt cele 5 deserturi pe care ți le prezentăm în continuare.

1. Beignets

Beignets sunt niște gogoși cu formă pătrată, prăjite în ulei și pudrate cu zahăr. Se servesc de obicei calde, cu ciocolată caldă sau lapte, și reprezintă alegerea multora pentru micul dejun, fără a depăși însă popularitatea croissantului. 

Beignets se fac de secole, iar după 1600 au ajuns, odată cu coloniștii, în Canada și Louisiana. Aici au devenit foarte populare și se consumă și în prezent, mai ales în localurile din New Orleans. 

2. Macarons

Cine ajunge în Paris, sigur mănâncă și macarons, pentru că acestea sunt cele mai populare prăjituri în orașul luminilor. Mici și rotunde, macarons sunt formate din două părți lipite cu o umplutură din cremă de ciocolată sau de alt tip. Ele au apărut de fapt în Italia, dar acolo biscuiții nu se lipeau cu cremă. 

Francezii au fost primii care au avut ideea de a forma o singură prăjitură din doi biscuiți și astfel macarons au devenit un desert emblematic francez. Colorarea lor în nuanțe diverse este însă destul de recentă și s-a dovedit o modalitate perfectă de a le crește popularitatea.

3. Mousse

Acest preparat ușor, cremos și fin a apărut în secolul al XVIII-lea. Termenul mousse înseamnă spumă în franceză, și face referire la textura dată de bulele de aer aflate în componența cremei. Diversele variante de mousse conțin de obicei ouă bătute sau frișcă și alte ingrediente aromate, cum sunt vanilia, căpșunele sau vișinele. 

Bineînțeles, ciocolata nu lipsește, fiind baza celui mai popular sortiment: mousse au chocolat. Surprinzător, delicioasa cremă de ciocolată a fost multă vreme un desert cunoscut doar francezilor și țărilor francofone. Abia după 1960, britanicii și americanii au descoperit această adevărată comoară culinară și au inclus-o în meniurile lor.

4. Madeleines

Madeleines sunt perfecte pentru gustările de după-amiază, alături de o cafea sau un ceai. Acest desert a fost inventat în secolul al XVIII-lea, de bucătarul Ducelui de Lorena, dar a devenit celebru datorită romancierului Marcel Proust, care a transformat-o într-un simbol al nostalgiei. 

Madeleines au o consistență pufoasă, ușor crocantă la exterior și au o formă distinctă, de cochilie, datorită recipientelor în care se coc. Madeleines clasice, se prepară cu migdale și lămâie, dar versiunile actuale au multe arome, de la vanilie și ciocolată, la portocală și lavandă. 

5. Souff

Acest desert francez clasic este cunoscut în întreaga lume pentru textura sa delicată și gustul minunat, dar și pentru faptul că pune bucătarii în dificultate, deoarece nu lasă loc de greșeli în prepararea sa. 

Soufflé-ul este compus din două părți: o bază de cremă sau budincă din fructe, gem sau ciocolată și o prăjitură din albușuri. Există două versiuni: una dulce, care se servește ca desert, și una sărată, care se consumă ca aperitiv. Cea dulce se servește deseori cu înghețată sau sos de desert.

Dacă ești iubitor de dulciuri, trebuie să încerci deserturile franțuzești pe care ți le-am prezentat. Pe unele dintre ele, le găsești și în meniurile restaurantelor de la noi, astfel că le poți comanda online, în orice oraș. De exemplu, livrarea la domiciliu în Râmnicu Vâlcea, se face extrem de ușor prin aplicația Food Panda. Astfel, poți savura oricând deserturi cu dichis.

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Pexels

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.