4 tipuri de centrale termice pe care le poti alege pentru casa

Pentru tot mai multi romani, o centrala termica proprie nu este un lux, ci o necesitate. Din cauza nemultumirilor privind serviciile oferite de furnizorii de caldura, oamenii aleg variantele sigure. Mai precis, debransarea de la sistemul centralizat de termoficare si instalarea unei instalatii termice proprii.

Indiferent de clasa sociala, venit, ori studii, fiecare persoana in parte are nevoie de un minim de confort, pentru a avea o viata multumitoare. In acest caz, centralele termice sunt echipamentele care ne usureaza existenta. Aceste echipamente nu doar ca ne furnizeaza caldura, ci si apa calda. Asadar, se poate spune ca ele sunt bunurile care nu ar trebui sa lipseasca dintr-o locuinta.In cazul in care esti in cautarea unei centrale termice pentru casa, iata care sunt cele patru tipuri pe care ar trebui sale iei in considerare. Bineinteles, nu uita ca alegerea unui anumit model trebuie sa se faca in functie de necesitatile termice: de dimensiunea spatiului care trebuie sa fie incalzit, cat si de punctele de consum apa calda. Alte aspecte importante sunt cele legate de combustibilul care ti se pare cel mai convenabil, costurile de achizitie si costurile de exploatare. Asadar, inainte de a cumpara, informeaza-te bine!

Modele de centrale termice potrivite pentru o locuinta

Uneori, poate fi destul de dificil sa achizitionezi o centrala termica, dat fiind faptul ca exista numeroase modele, iar fiecare tip are specificatiile sale. In plus, alegerea depinde foarte mult si de agentul termic pe baza caruia aparatul functioneaza.

Multi romani opteaza, de exemplu, pentru cele pe gaz, pentru instalatiile pe combustibil solid (lemne, peleti sau carbune), pe gpl și electrice. Aceste patru variante par a fi cele preferate in Romania, raportandu-ne atat la banii investiti, cat si la randamentul pe care il dau aceste modele.

In prezent, exista nenumarate tipuri de centrale termice la cele mai bune preturi, asa ca ai de unde alege, daca iti doresti sa achizitionezi un model.

Cum functioneaza fiecare tip de centrala in parte

Inainte de cumparare, este important sa iti faci o idee despre felul in care functioneaza fiecare tip de centrala termica. In acest mod iti va fi mult mai usor sa alegi un produs potrivit nevoilor tale.

Instalatiile pe gaz sunt preferate de multi, deoarece gazul este un combustibil convenabil la pret. In prezent, exista pe piata instalatii pe gaz clasice sau in condensatie. Cele din urma au un randament mult mai ridicat decat primele. Mai precis, cele clasice au un randament de pana la la 92-94%, iar in cazul celor in condensatie procentul ajunge pana la 109%. Totul, datorita componentelor care permit patrunderea caldurii in condens. O astfel de centrala este potrivita atat pentru apartamente, cat si pentru case si necesita lucrari minime de intretinere si de curatare.

Centralele pe combustibil solid sunt alese, in special, de cei care locuiesc la casa. Principalul avantaj al acestora este ca asigura independenta fata de companiile furnizoare de gaze naturale. In plus, combustibilii solizi (lemne, carbune) sunt usor de procurat si nu sunt nici foarte costisitori.

Instalatiile pe gpl (gaz petrolier lichefiat) sunt utilizate indeosebi in zonele izolate, unde nu exista alternativa alimentarii cu gaze naturale. Din nefericire, gpl-ul poate reprezenta o cheltuiala mult prea ridicata, insa este inofensiv pentru mediul inconjurator.

Centralele termice electrice sunt eficiente atat in cazul apartamentelor, cat si caselor. Ele sunt usor de instalat, nefiind extrem de costisitoare. In ceea ce priveste randamentul lor, acesta se situeaza intre valorile de 90% – 95%. Mai exact, o rezistenta electrica poate sa converteasca aproape 100% un kW electric intr-un kW termic. In felul acesta iti faci o idee despre consumul lunar, totul in functie de numarul de ore de functionare si de pretul pe kWh.

Centralele termice reprezinta o investitie importanta, mai ales pentru faptul ca sunt bunuri necesare unui trai decent. Cand achizitionezi o astfel de instalatie, ia in calcul marimea spatiului care trebuie incalzit, dar si tipul acestuia: apartament intr-un bloc sau o casa.

Sursa: Digital Workforce

Sursa foto: Pixabay

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.