4 lucruri necesare copilului care începe școala gimnazială

Începerea clasei a cincea este un moment important în viața oricărui școlar, reprezentând trecerea de la ciclul de învățământ primar, la cel gimnazial. Multe lucruri se schimbă la școală din acest moment, iar tu, ca părinte, trebuie să te asiguri că totul va fi în ordine cu copilul tău.

Este foarte important să fie pregătit psihic pentru acest moment de cotitură, iar pentru acest lucru trebuie să vorbești din timp cu el și să-i explici care vor fi schimbările ce vor interveni.

În paralel, urmează și pregătirea „logistică” pentru noul an școlar, iar nevoile copilului vor fi cu totul altele decât în clasele primare. Dacă ești ușor derutat, iată câteva lucruri esențiale ce nu trebuie să îi lipsească unui elev care trece pragul clasei a cincea.

Rechizite

Odată cu trecerea în ciclul gimnazial, crește numărul de discipline de studiu, iar pentru fiecare dintre ele, copilul are nevoie de materialele aferente. Mai, întâi este indicat să porți o discuție cu viitorul diriginte pentru a te informa în privința manualelor pe care trebuie să le cumperi. Spre exemplu, poți avea surpriza să găsești în magazine mai multe variante de manuale de matematică pentru clasa  a 5-a și trebuie să știi pe care dintre ele să îl cumperi.

În afară de manuale, copilul mai are nevoie de caiete, iar aici e bine să te sfătuiești și cu el, pentru a afla ce preferințe are. Tot la capitolul „rechizite” trebuie menționate instrumentele de scris – creioane, pixuri, stilou.

Truse speciale, atlase, dicționare

Cum spuneam mai devreme, programa de gimnaziu include o serie de discipline noi, iar pentru unele dintre ele, copilul are nevoie de instrumente speciale. Vorbim aici de trusele de geometrie dar și de alte accesorii necesare la orele de biologie, fizică sau chimie, care se țin în laborator. Pentru orele din laborator este necesar un halat alb, iar celelalte ustensile le poți cumpăra pe parcurs, conform recomandărilor făcute de profesori. În clasa a cincea începe și studiul limbilor străine, așa că școlarul tău va avea nevoie și de un dicționar. Nu uita nici de ierbarul pentru ora de botanică și nici de atlasul geografic și un glob pământesc!

Ce trebuie să mai conțină ghiozdanul?

Pe lângă manualele și caietele pentru fiecare disciplină din orarul zilei respective copilul tău trebuie să mai poarte în ghiozdan și un penar în care și își țină instrumentele de scris. De asemenea, mai are nevoie de o cutie specială pentru gustarea zilnică și de un recipient pentru apă. La acestea se adaugă un dezinfectant pentru mâini sau un pachet de șervețele antibacteriene, pentru igienă.

Cum să alegi ghiozdanul potrivit

Odată cu numărul de discipline, crește și numărul de manuale și caiete pe care copilul trebuie să le ducă în ghiozdan, iar aceasta înseamnă o greutate mai mare pe care trebuie să o suporte. Alegerea unui ghiozdan potrivit, precum și purtarea corectă a acestuia sunt aspecte extrem de importante, pentru a evita apariția unor afecțiuni ale coloanei

  • Dacă ghiozdanul are bretele prea strâmte, îi va crea copilului disconfort și îi va provoca dureri la nivelul umerilor. Există chiar riscul afectării nervilor și al circulației sanguine, și astfel va apărea senzația de amorțire și de slăbiciune în brațe.
  • Pentru un plus de confort, poți alege un ghiozdan cu spatele căptușit, iar înainte de a-l cumpără verifică dacă bretelele au lungimea potrivită.
  • Trebuie să mai ții cont de faptul că greutatea ghiozdanului nu trebuie să fie mai mare de 15% din greutatea corpului.  
  • Cărțile cele mai grele se așează întotdeauna primele în ghiozdan, urmate de cele mai ușoare și de caiete, pentru a exista o distribuție uniformă a greutății.
  • Ghiozdanul nu se poată sub nicio formă pe un singur umăr, pentru că acest obicei duce în timp la deformarea coloanei. Din aceeași cauză, nu este indicat nici să îi înlocuiești ghiozdanul cu o geantă pentru umăr.

 

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: pixabay

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.