3 lucruri de aflat despre whiskey

Respectat în toată lumea, whiskey-ul îți oferă o anumită prestanță odată turnat în pahar. Află detaliile-cheie care-i dau și mai multă savoare, dar nu uita să-l consumi responsabil.

Simte fiecare notă

Felul în care îți bei whiskey-ul e personal și nu poate fi contestat de nimeni. Îl poți consuma în combinație cu sucuri, gheață pisată sau sec – toate variantele sunt corecte, indiferent ce au de comentat tovarășii tăi de pahar. Însă, dacă nu-ți strică să afli recomandarea unui specialist, trebuie să știi că există câteva moduri interesante de a simți tumultul de arome. David Stewart (master blender) are o experiență vastă în degustarea, adulmecarea și mixarea diverselor tipuri de whiskey, așa că nu putem să nu luăm în considerare părerea lui despre servirea celebrei licori. Ca să nu mai lungim vorba, David adaugă puțină apă peste whiskey, chiar înainte de a-l sorbi, dar nu se rezumă la câțiva stropi, așa cum obișnuiesc cei mai mulți consumatori cu vechime. El adaugă o parte de apă la două părți de whiskey, fiind de părere că astfel „deschide” aromele. Alcoolul poate acoperi notele mai subtile, având un gust dominant, iar adăugarea apei lasă să se întrepătrundă și aromele pe care altfel nu le poți simți.Află totul despre el în funcție de ce bea

Pentru o experiență completă, experții recomandă să iei în calcul toate detaliile-cheie atunci când te bucuri de un pahar cu whiskey: culoarea (ce poate diferi de la un brand la altul), mirosul, gustul din cerul gurii și gustul final (cel care rămâne după ce ai înghițit). Examinarea corectă a culorii se face prin ridicarea paharului în lumina naturală a soarelui sau într-o lumină albă de neon.

Descoperă drumul aromelor

Poate știi deja că whiskey-ul este, practic, bere distilată, însă doar 30% din gustul său provine din procesul de distilare a malțului. Restul de 70% se datorează procesului de maturare (învechire) prin păstrarea licorii în butoaie speciale. Maturarea durează cel puțin 12 ani sau chiar câteva decenii în unele cazuri. În mod surprinzător, culoarea și aroma whiskey-ului sunt date chiar de butoaiele de lemn în care este ținut pe parcursul procesului de maturare. Așa se explică faptul că simți un gust diferit în funcție de brand-ul pe care-l savurezi. Butoaiele în care este păstrat creează gusturi diferite și, în plus, contează și ce fel de băuturi au fost învechite în ele înainte de maturarea whiskey-ului – acesta împrumută orice aromă impregnată în pereții butoiului.

Nu e musai să fii selectiv

Legendele urbane îl portretizează pe consumatorul de whiskey ca fiind “promiscuu”, deși nu se referă la experiențele lui sexuale “dezordonate”. Studiile arată că iubitorii de whiskey nu sunt loiali aceluiași brand, așa cum se întâmplă în cazul fumătorilor sau împătimiților cafelei. Ceea ce nu e deloc un lucru rău! Având sute de variante din care poți alege, nu ai nici un motiv să te “abonezi” la un singur tip de whiskey pe viață. La urma urmei, cel mai important lucru în toată povestea asta e entuziasmul – gândul că încerci un brand nou face ca experiența să fie și mai frumoasă.

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise