3 întrebări despre îngrijirea bebelușului în primele luni de viață

Venirea pe lume a bebelușului aduce cu sine o serie de emoții și trăiri noi, dar și o mulțime de griji și nelămuriri, ambele categorii definitorii pentru viața de părinte.

Dacă pe parcursul sarcinii, pentru o bună desfășurare, ai urmat planul recomandat de medicul ginecolog, după ce bebelușul se naște, lucrurile se schimbă radical. Niciun bebeluș nu semănă cu altul, așa ca baremul la care te raportezi este fără doar și poate dictat de liberul arbitru. Cursul de puericultură este util și eficient, însă realitatea te pune în situații neprezentate de trainer. Vei reuși, prin experiență, să le faci față cu brio și asta va spori încrederea în superputerile tale de mămică.Iată cele mai des întâlnite întrebări despre îngrijirea bebelușului în primele luni de viață și răspunsurile potrivite pentru acestea.

1. Alăptat sau hrănit cu formulă?

Această dublă întrebare este în mintea tuturor viitoarelor mămici. Ușor nesigure, cu mare teamă de a nu da greș, fiecare alege ce crede că este mai bine pentru puiul ei. Este adevărat că laptele matern este benefic pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, fiind cea mai la îndemână și cea mai puțin costisitoare formă de hrănire, dar și formulele existente pe piață oferă copilului nutrienții de care are nevoie, fiind variante bune de luat în calcul.

Indiferent de forma de hrănire, în ambele situații copilul va fi pus în prim plan, fiind hrănit periodic în cazul laptelui praf, sau la cerere, dacă se merge pe varianta alăptării. Copilul bine hrănit va lua normal în greutate și va face față cu succes puseelor la care va fi supus.

2. Care sunt cele mai potrivite scutece?

Dacă acum mai bine de 30 de ani schimbatul unui copil era o reală problemă, după apariția scutecului de unică folosință, treaba mămicilor a fost simplificată considerabil. În funcție de numărul de kilograme, găsim modele și texturi diferite pentru fiecare tip de piele.

În primele luni, se folosesc foarte multe scutece, de aceea e bine să aveți stocuri serioase. Pentru achiziții accesibile, optează pentru scutecele de la Carrefour. Găsești atât scutece tradiționale, cât și variante tip chiloțel, pe orice mărime.

Se recomandă ca la fiecare schimbare de scutec, să se spele, copilul cu apă și gel de duș, ori să se curețe zona foarte bine cu șervețele umede. Pielea bebelușilor este foarte sensibilă, de aceea trebuie evitate erupții de orice tip.

3. Care este ritualul zilnic de îngrijire?

Sistemul imunitar al bebelușilor este sensibil și nu face față pericolelor din mediul înconjurător, de aceea trebuie să ne asigurăm că-i oferim o toaletare riguroasă! Pielea poate deveni calea de acces pentru un număr mare de microbi și e indicat să prevenim potențialele infecții menținând țesutul curat, fără iritații !

Dimineața, seara, sau la nevoie în timpul zilei, este important să se realizeze  toaleta ochilor (cu ser fiziologic, șervețele oftalmice și comprese sterile), nazală (ser fiziologic și pompă pentru secreții), a gurii (glicerină simplă) și a urechilor (prosop sau compresă de bumbac) .

Pentru a curăța ușor pielea sensibilă a bebelușului în mod repetat zilnic, există soluții practice și naturale: loțiuni și șervețele de curățare. Produsele au o toleranță oculară foarte bună, sunt ușor de folosit, oferă pielii suplețe, hidratare și protecție absolută împotriva uscăciunii.

Pentru ca băița bebelușului să fie o reală plăcere, este recomandat să alegi cu atenție produsele cosmetice. Fie că optezi pentru șampon, săpun ori gel de curățare, acestea trebuie să fie testate dermatologic și să conțină ingrediente naturale, care calmează pielea bebelușului în deplină siguranță.

După venirea pe lume a copilului, mulți părinți se confruntă cu stresul îngrijirii acestuia. Fragilitatea celui mic îi sensibilizează și le întărește ideea că orice alegere nepotrivită îl poate afecta. Volumul mare de informații pe care le pot accesa complică lucrurile, iar selecția produselor pentru îngrijirea bebelușului devine un proces costisitor. 

Pentru a fi siguri că faceți lucrurile ca la carte, discutați deschis cu pediatrul sau apelați chiar și la un dermatolog, dacă se impune! Alegeți produse cât mai naturale, testate dermatologic, care pot oferi siguranța și protecția copilului în orice situație!

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.