3 filme horror de exceptie care au castigat premii Oscar

Nu e un secret că atunci când vine vorba de nominalizări la Oscar – ca să nu mai vorbim de premii câştigate – filmele horror sunt trecute graţios cu vederea. Pur şi simplu, acest gen nu primeşte destul credit din partea membrilor Academiei Americane de Film (care, între noi fie vorba, e departe de a fi o autoritate obiectivă, având în vedere că 94% dintre membrii Academiei sunt caucazieni, 77% bărbaţi şi doar 14% au sub 50 de ani!). Dar excepţii există şi, îţi vine sau nu să crezi, există chiar şi un horror care a reuşit performanţa de a câştiga Oscarul pentru Cel mai bun film!

 

Silence of the Lambs / Tăcerea Mieilor (1991)

Nu numai că a primit Oscarul pentru Cel mai bun film, dar filmul lui Jonathan Demme a reuşit rara performanţă de a câştiga aşa-numitul „Big Five”, adică cele mai importante cinci premii Oscar: Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor principal şi Cel mai bun actor în rol secundar.

Deşi unii ar putea comenta că nu e chiar horror în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă thriller,  Tăcerea Mieilor e 100% un film de groază, genul care te face să aprinzi luminile prin casă când mergi noaptea la baie şi îţi inserează în minte imagini terifiante şi bântuitoare.

Poate membrii Academiei au fost atât de fascinaţi de partea de thriller şi film poliţist încât au trecut cu vederea elementele horror din compoziţia filmului. Poate au fost fascinaţi de povestea macabră şi totodată genială a lui Hannibal Lecter, psihiatru/ ucigaş în serie/ canibal. Cu siguranţă însă au fost cuceriţi de performanţa magistrală a lui Anthony Hopkins, care s-a transpus perfect în rolul psihiatrului consumator de creiere… la propriu!

The Exorcist / Exorcistul (1973)

O adevărată capodoperă horror, Exorcistul este unul dintre puţinele filme care trece cu brio testul timpului. Chiar şi la mai bine de 40 de ani de la apariţie, reuşeşte să dea fiori pe şira spinării oricui se încumetă să-l urmărească! Filmele realizate cu decenii în urmă par de obicei lipsite de veridicitate acum, din cauza că tehnicile de filmare şi efectele speciale erau mai puţin evoluate atunci. Nu e şi cazul filmului lui W. Friedkin!

Nu doar povestea fetei posedate este terifiantă, ci întreg filmul e atât de bine realizat pe toate planurile – imagine, sunet, efecte speciale, joc actoricesc – încât nu e de mirare că „Exorcistul” a fost nominalizat la zece premii Oscar. Horror fiind… A câştigat doar două, pentru sunet şi scenariu adaptat, dar şi impresia generală că Linda Blair în rolul posedatei trebuia şi ea răsplătită cu o statuetă aurie.

Dracula (1992)

Oricât ar suna de ciudat, Dracula este o frumuseţe de film! Minunat realizat şi cu un scenariu ce reuşeşte cumva să distragă atenţia de la vampirii însetaţi de sânge şi să aducă în prim plan ideea că iubirea adevărată nu moare niciodată, filmul lui Francis Ford Coppola excelează la capitolul costume, machiaj şi sunet, motiv pentru care a şi primit premii Oscar pentru aceste categorii.

De neînţeles este de ce Academia Americană de Film l-a trecut cu vederea pe Gary Oldman atunci când a împărţit nominalizările pentru Cel mai bun actor. Este perfect în rolul lui Dracula, convingător atât cu înfăţişare umană, cât şi cu înfăţişare de vampir, şi atunci când vorbeşte engleză, şi atunci când stâlceşte câteva cuvinte în română. O „scăpare” în plus care alimentează ideea că filmele horror, la fel ca şi westernurile, sunt pe nedrept subestimate de venerabilii membri ai Academiei Americane de Film.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.