#2pentruviitor – drumul speranţei: puteţi dona în continuare!

Doi fotografi pentru viitor, doi prieteni aventurieri pentru viață, doi pelerini autohtoni pentru o cauză nobilă. Strângerea de fonduri pentru reabilitarea Compartimentului Clinic de Boli Infecțioase Copii din Arad — proiectul #cudragpentruviitor — tocmai s-a încheiat. Însă, puteţi dona în continuare până în luna iunie. Aveţi la dispozitie un număr de sms 8847 unde puteţi trimite mesajul “CU DRAG” pentru CÂT MAI MULTE SMS-uri cu donaţie 4 euro.

Nu știu câți bani s-au acumulat din donații și cât de mult a contat efortul extraordinar depus de Florin Ștefan și Claudiu Negrea în sprijinul acestei cauze nobile. Dar ceea ce știu este că prin pelerinajul #2pentruviitor, prin cei aproximativ 1000 km parcurși pe jos pe celebrul El Camino de Santiago, cei doi tineri fotografi au dus acest proiect realmente până la capătul lumii.Aflat în patrimoniul mondial al UNESCO, Drumul lui Iacob (în spaniolă Camino de Santiago) este străbătut de pelerini prin diferite țări ale Europei pentru a ajunge la mormântul apostolului Iacob, din Santiago de Compostela, Spania. Este și drumul pe care, începând din sudul Franței, 2 fotografi autohtoni, Florin Ștefan și Claudiu Negrea, l-au străbătul pe jos (și au mai pedalat ulterior încă 125 km până la “capătul lumii”, regiunea Fisterra, din punctul cel mai de vest al Spaniei) pentru a sprijini reabilitatea Compartimentului Clinic de Boli Infecțioase Copii din Arad.

“Ne place să ne înconjurăm de lucruri frumoase şi de oameni de calitate și aşa am ajuns să ne apropiem de Anamaria Nyeki Popa, de proiectul ei #cudragpentruviitor, și am alăturat un proiect propriu, #2pentruviitor, și un drum care merită făcut pentru orice cauză posibilă, drumul până la capătul lumii. Ideea în sine e ca noi să popularizăm cât mai mult această cauză nobilă. Şi să atingem oamenii. Să îi convingem să trimită sms-uri pentru a dona #cudragpentruviitor. Și de aceea ne-am decis să mergem până la capătul lumii — până la capătul lumii pentru acest proiect. Suntem fericiți și mândri că putem dona efortul nostru pentru ajutorarea copiilor”, declarau Florin și Claudiu înainte de începerea marii aventuri.

N-a trecut foarte mult de atunci, dar pentru cei doi tineri, cele 30 de zile petrecute efectiv pe Camino de Santiago au reprezentat o adăvărată călătorie inițiatică. “În primul rând vreau să știți că mă bucur nespus de mult că mă aflu aici, altfel nu existau nici macar 1% șanse să ajung în atâtea sătuce și orașele tipice spaniole sau mai bine zis tipice basce și navarre”, spunea Florin, după 9 zile de mers, 192 km și 3 bășici în talpă. Vizibil emoționat, își descrie experiența sa unică până la capătul lumii cu cel mai abil condei de scriitor, mai bine decât ar putea s-o facă oricine.

“Am trecut prin lucruri de neimaginat pentru mine. De la a-ți face prieteni de toate vârstele, condițiile sociale și de peste tot de pe glob, la a călători zilnic, pe jos, minimum 22 km și până la a dormi în cameră cu 30 de persoane. Am trecut de la primăvară la vară la toamnă și apoi la iarnă, într-o singură zi. Am fotografiat oameni, peisaje, animale… Am trecut de la gânduri multe, la a nu mai gândi nimic, la a fi într-o stare continuă de liniște și de așteptare. M-am îndrăgostit de bucătaria spaniolă, de “pintxos”, de vinurile de Rioja și oamenii calzi de aici. E un drum pe care îl faci pentru tine, în ritmul tau, chiar dacă ești însoțit sau ți-ai făcut o duzină de prieteni. E o experiență care îți arată cum să trăiești cu puțin, doar cu ceea ce ai într-un rucsac de 50 de litri, care îți arată cum să îi respecți pe ceilalți, dar și cum să îi dai uitării, dacă este cazul, fiindcă zilnic suntem alături de oameni pe care mâine sau poimâine poți să nu îi mai vezi în viața ta.”

Parcursul lor plin de peripeții, presărat cu accidentări, oboseală și epuizare fizică și psihică, dar și cu peisaje care-ți taie respirația, delicii culinare și oameni incredibili, nemaipomeniți — alți “pelerini” întâlniți pe El Camino — a fost documentat pas cu pas, ca într-un jurnal inițiatic, cu poze și scurte declarații și detalii despre locurile întâlnite, pe pagina de Facebook a proiectului, www.facebook.com/2pentruviitor, iar hashtagurile deja menționate au făcut înconjorul rețelelor sociale și al site-urilor de știri autohtone. Toată lumea le-a urmărit cu sufletul la gură călătoria și, pe măsură ce se apropiau de destinația finală, emoțiile creșteau. Oare vor reuși ce și-au propus? Oare vor ajunge în ziua de Paște la Catedrala din Santiago de Compostela?

Citeşte continuarea în ediţia de print a revistei Cosmopolitan România.

Foto: Florin Ștefan și Claudiu Negrea. Text: Diana Colcer

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.