12 feluri in care telefonul iti distruge viata

Nu poți trăi fără telefon și – slavă Domnului – nici nu ai de ce. Dar dependența digitală nu e cel mai sănătos obicei. Uită-te peste efectele pe care le poate avea, o să te facă să te simți mai bine data viitoare când vei rămâne fără baterie.
1. Îți afectează ochii. Ori de câte ori stai cu ochii în telefon câte două ore, riști să ți se usuce ochii pentru că clipești mai rar. De aici vin și durerile de cap, vederea în ceață și usturimea ochilor. Să te uiți în zare la fiecare 20 de minute te poate ajuta. La fel și o protecție pentru ecran. Sau ochelari cu protecție.

2. Te poate deprima. Studiile arată legătura dintre depresie și social media. Pentru că ești bombardată cu fotografii cu oameni fericiți când tu nu ești, te poate afecta.Cum ne comportăm în lipsa telefonului mobil?

3. Poate declanșa nomofobia – frica de a rămâne fără telefon. Știi sentimentul ăla de siguranță pe acre îl ai când ai un telefon cu bateria încărcată în mână? Nomofobia este exact opusul: nu o să te simți bine dacă nu ai un telefon în mână.

4. Ar putea să-ți provoace sindromul telefonului-care-vibrează-în-buzunar. Asta se referă la teama de a pierde vreun apel sau mesaj. Și cu cât mai des îți verifici telefonul, cu atât mai grav e.

5. Îți afectează memoria. Cu un smartphone în mână nu mai ai de ce să memorezi chestii pe care oricum le vei găsi cu ușurință cu 2-3 atingeri de ecran.

6. Scade stima de sine. Telefoanele dau oamenilor posibilitatea de a filtra fiecare parte a vieții lor. Asta duce la un flux constant de realități de neatins care te fac să te simți prost.

7. Te păcălesc să te îngrași. E de bun simț: telefonul îți distrage atenția în special din timpul mesei. Chiar fără să conștientizezi, derularea feed-ului de Facebook îți ocupă mintea suficient încât creierul uită să-ți spună „stop!”

Renunță să folosești telefonul pe post de alarmă!

8. Îți oprește dezvoltarea abilităților sociale. În contact cu realitatea, bineînțeles. Cum pe telefon comunici în orice situație și te axezi pe asta, uiți cum să reacționezi când ești față în față cu cineva.

9. Interferează cu somnul. Dacă faci parte dintre cei 95% dintre oamenii acre stau pe telefon înainte cu mai puțin de o oră de somn, lumina artificială poate suprima hormonii care susțin somnul. Bineînțeles că la acest punct intră și dățile când ești trezită din somn că primești câte un mesaj.

10. Îți poate aduce boli. Tot timpul stai cu degetele pe telefon, care nu sunt întotdeauna curate. Apoi vorbești și îți pui device-ul pe față. Ghicești ce se întâmplă? Toate bacteriile se transfetă pe ureche și pe obraz.

11. Poate cauza dureri de spare și de gât. Câteva ore de holbat în telefon îți înțepenesc spatele și, mai grav, îți deformează coloana pentru că stai într-o poziție fixă, cu privirea în jos.

12. Crește riscul de accidente fatale. Pentru că ecranul este o distragere continuă a atenție pentru șoferi și pietoni.

Cum îți afectează telefonul pielea

Articol preluat de pe cosmopolitan.com

Autor: Elizabeth Narins

 

 

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise