10 reguli de etichetă pe Facebook de care trebuie să ții cont

Modul în care interacționezi cu familia, prietenii și colegii pe Facebook poate avea un impact serios asupra relațiilor tale, atât online, cât și offline.

Ține cont de aceste reguli de etichetă pentru a te asigura că ai un comportament politicos și decent pe social media.Fii întotdeauna respectuoasă, mai ales atunci când discuți despre politică sau religie. Aceste subiecte sunt delicate și e foarte ușor să jignești o persoană pe care o consideri importantă. Chiar dacă nu ești de acord cu familia sau prietenii, vino cu argumente solide, ai grijă la tonul folosit și retrage-te din discuție dacă simți că interlocutorul este prea încăpățânat sau se enervează.

Nu te mai plânge. Cu toții avem probleme, mai mici sau mai mari, în viața profesională sau cea personală. Dacă te plângi de anumite lucruri din societate care îți displac, află că jumătate din populație știe deja despre ce e vorba și, cel mai probabil, au aceeași părere ca și tine. Cât despre alte persoane…. în niciun caz nu te plânge pe Facebook despre o rudă sau vreun coleg de muncă.

Evită să te lauzi. Nu e nimic mai enervant și obositor decât acea persoană care se laudă mereu cu ce face sau ce își cumpără. Sigur, e de înțeles să postezi de 2-3 ori pe an fotografii din vacanță, dar nu îi pasă nimănui că ai cumpărat un parfum scump din mall.

Dezvăluie veștile importante familiei și prietenilor înainte de a posta pe Facebook. Ne referim aici la logodne, sarcini, job-uri noi, nașteri, divorțuri, decese sau orice alt eveniment de acest gen. Sună întâi persoanele apropiate din viața ta pentru a le anunța și abia apoi postează pe Facebook.

Verifică știrile înainte de a le posta. Există numeroase site-uri de tip satiră sau care au pur și simplu știri false. De cel puțin 10 ori am văzut cunoștințe făcându-se de râs pentru că au luat în serios o știre care era evident falsă.

Nu posta fotografii ale copiilor altora. Confidențialitatea este foarte importantă pentru mulți părinți, deci cere-le permisiunea înainte de a posta poze.

Oprește postarea automată de pe alte platforme social media. Serios, e extrem de enervant să ne umpli news feed-ul de tot ce postezi pe Instagram sau toate proiectele DIY care-ți plac pe Pinterest (și pe care nu le vei încerca niciodată).

Nu posta poze în care prietenii tăi nu au ieșit bine. Ce ție nu-ți place altuia nu face! Dacă tu ai ieșit chiar atât de bine, taie-ți prietenii din poză… deși, cel mai des, nu este vorba de o capodoperă și oricum vei uita de ea în 2 ore.

Nu da „like” veștilor proaste. Pur și simplu nu are sens atunci când cineva anunță că i-a murit cățelul, mai ales acum că Facebook a introdus și alte reacții, precum „sad” sau „angry”. În plus, dacă îți pasă cu adevărat, ar trebui să lași un comentariu.

Ai grijă ce spui despre tragedii. Un incendiu a distrus un sat întreg sau 100 de oameni au fost uciși în timpul unui atentat? Ar fi mai bine să nu scrii nimic despre asta decât să vorbești despre părerile tale politice, de exemplu.

 

*articol preluat din Woman’s Day (autor: Jessica Mattern)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.