10 femei regizor pe care ar trebui să le cunoști

Chiar și în 2018, regizorii de sex feminim nu obțin aceleași recunoașteri sau oportunități ca bărbații, deși multe dintre ele produc filme de calitate. Din acest motiv, ți-am pregătit o listă de 10 femei regizor pe care ar trebui să le cunoști.

Kathryn Bigelow

Kathryn Bigelow
Kathryn Bigelow

În vârstă de 66 de ani, Bigelow a fost prima femeie care a primit premiul Oscar pentru cea mai bună regie – și asta abia în 2010. Filmul pentru care a primit acest premiu a fost The Hurt Locker, o dramă istorică bazată pe războiul din Irak. Mai este cunoscută și pentru Zero Dark Thirty, Near Dark și Stranger Days.

Ava DuVernay

Ava DuVernay
Ava DuVernay

DuVernay a fost nominalizată la premiile Oscar și Globul de Aur și este câștigătoare a două premii Primetime Emmy și un premiu BAFTA. Este cunosocută în special pentru drama biografică Selma (care se concentrează pe Martin Luther King), documentarul 13th și drama Middle of Nowhere.

Nora Ephron

Nora Ephron
Nora Ephron

Nora Ephron și-a început cariera în 1973 și a decedat în 2012. A fost cunoscută în special pentru comediile sale romantice, printre care amintim Sleepless in Seattle, You’ve Got Mail și Julie & Julia. De asemenea, a scris scenariul pentru When Harry Met Sally.

Dorothy Arzner

Dorothy Arzner
Dorothy Arzner

Arzner a fost singura femeie regizor din Statele Unite ale Americii între anii ’20 și ’40. A regizat 20 de filme, iar cele mai cunoscute sunt The Bride Wore Red, Merrily We Go to____ și Honor Among Lovers.

Penny Marshall

Penny Marshall
Penny Marshall

Marshall provine dintr-o familie de cineaști și a fost nominalizată de trei ori la Globul de Aur. Îți recomandăm să vizionezi Big, Awakenings și A League of Their Own.

Alice Guy-Blache

Alice Guy-Blache
Alice Guy-Blache

Este considerată prima femeie regizor și primul regizor narativ din noua industrie. A fost implicată în producția a 600 filme în cariera sa.

Sofia Coppola

Sofia Coppola
Sofia Coppola

Este fiica celebrului Francis Ford Coppola și și-a început cariera ca actriță. Primul patru scurtmetraje, primul lungmetraj regizat de ea a fost The Virgin Suicides. A câștigat un premiu Oscar pentru Cel mai bun scenariu original (Lost in Transation).

Jane Campion

Jane Campion
Jane Campion

Pe lista celor mai bune filme ale sale se numără The Piano, The Portrait of a Lady, In the Cut și Bright Star. A fost nominializată la premiile Oscar și Globul de Aur pentru drama romantică The Piano.

Mary Harron

Mary Harron
Mary Harron

Cele mai cunscute filme ale sale sunt I Shot Andy Warhol și American Psycho. A mai regizat și seriale, printre care Oz, Six Feet Under, Big Love și Homicide: Life on the Street.

Dee Rees

Dee Rees
Dee Rees

S-a făcut remarcată pentru Pariah, despre o tânără de culoare lesbiană care riscă o prietenie, o inimă frântă și familia într-o căutare disperată a exprimării sexuale. Anul trecut a lansat Mudbound, o dramă nominalizată la patru premii Oscar.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.