Un loc de munca mai "verde" in 8 pasi

1. Mai multa munca, mai putina energie

Pentru majoritatea dintre noi, calculatorul reprezinta mijlocul central prin care muncim. Optimizarea setarilor pentru calculatoare si alte mijloace de lucru pot fi mai mult decat o economisire modesta a energiei.

Seteaza calculatorul pentru economisirea energiei si asigura-te ca il inchizi la finalul zilei de lucru (setarile „stand-by” vor continua sa consume energie chiar si cand nu sunt folosite). Imprimantele, scannerele sau alte periferice pot fi ocazional scoase din priza pana va fi necesara utilizarea lor. Si, evident, inchide luminile in spatiile care nu sunt ocupate si din birou atunci cand pleci acasa.

2. Printeaza inteligent!

Este putin straniu ca noi ne aflam in era digitala si totusi consumam inexplicabil de multa hartie, o folosim in mod absolut inutil si pe urma o aruncam. Pastreaza cat mai multe lucruri in format digital. Cu cat lucrezi mai mult online, cu atat mai putina hartie ai nevoie.

Pastreaza fisierele in calculator, in loc se le pui in dulap, unde se aseaza si praful pe ele. In plus, este mult mai usor sa faci backup-uri sau atunci cand te muti in alt sediu. Verifica documentele pe ecran in loc sa le printezi. Trimite mail-uri in loc de scrisori.

3. Transportul

Au zis-o si altii, o zicem si noi: lasa masina acasa cand trebuie sa mergi la serviciu, mai ales daca ai alternative. Mergi cu transportul in comun, cu taxi-ul, cu bicicleta sau… pe jos (in limita distantei). N-ar fi o idee rea daca s-ar oferi bonusuri pentru angajatii care se deplaseaza ecologic spre si de la serviciu.

4. Foloseste materiale ecologice

Nu se prea poate sa nu folosesti deloc hartie, dar poti folosi hartie si plicuri reciclate care au fost procesate si colorate prin metode ecologice. Pixurile si creioanele pot fi si ele din materiale reciclate. De asemenea, ecologice sunt si pixurile, stilourile sau markerele care se pot reumple.

In baie si bucatarie foloseste sapunuri bio, hartie reciclata sau chiar prosoape din material si asigura personalului de curatenie produse de curatat bio. Cumpara mai multe produse o data si refoloseste cutiile in care sunt ambalate.

5. Fii eco si in pauza de pranz!

Adu-ti pranzul la serviciu in recipiente reutilizabile. Este cea mai ‘verde’ si mai sanatoasa modalitate prin care iti poti lua pranzul la birou.

Multi suntem obisnuiti sa facem comanda de la diverse restaurante si fast-food-uri si adesea se termina cu un mare munte de ambalaje care nu este deloc eco. Mai bine, luati mai multi masa si comandati in portii mai mari mancarea (din acelea pentru mai multe persoane); astfel vor fi mai putine ambalaje.

De asemenea, nu uita sa iti aduci farfurii, tacamuri si servetele care sunt reutilizabile. Iar daca vrei sa iei pranzul in oras, considera o distanta de mers pe jos sau cu bicicleta.

6. Sedinte ‘verzi’

Marele pacat al sedintelor este ca se foloseste (si, implicit, se iroseste) enorm de multa hartie. Variantele mai eco de a tine o sedinta sunt: videoconferinta, teleconferinta (prin telefon) sau messenger-ul.

7. Program de lucru eco

Cine stie, poate se dovedeste cea mai eficienta masura eco-profesionala? Si anume, reducerea programului clasic de 8 ore/5 zile la 10 ore/4 zile. S-ar economisi energie, traficul ar fi mai aerisit si anagajatii mai fericiti cu weekend de 3 zile.

8. Implica si pe altii

  • Recomanda articolul colegilor din birou, din companie, chiar si prietenilor.
  • Impartiti sarcinile pentru a lucra mai bine in saptamana de lucru de 4 zile.
  • Fiecare ar trebui sa aiba la birou un recipient de reciclare, pentru a face reciclarea la fel de usoara ca aruncatul.
  • Cere-le tuturor sa isi aduca de acasa o cana sau un pahar si astfel sa se reduca utilizarea paharelor din plastic.

Lucreaza cu eco-spor!

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.