Poți să îți schimbi cariera la 180 de grade?

Nu ești singura și nici ultima care tocmai ce-a realizat – după unul sau două decenii de muncă într-un domeniu – că ar vrea altceva de la viața sa profesională. Cea mai populară formă de reconversie profesională – ba chiar un trend – o reprezintă abandonarea unei cariere strălucite în mediul corporatist în favoarea unei profesii născute dintr-un hobby reprimat pentru multă vreme (care, în contextul unei experiențe îndelungate în business, se transformă într-o afacere de succes).

Asta, desigur, după un an sabatic… Alții, aparent resemnați cu joburile pentru care au tras ani în șir, decid într-o zi că le-ar surâde o cu totul altă ocupație, fără vreo legătură cu ce-au făcut înainte, și se apucă de studiat serios, de parcă ar mai avea douăzeci de ani și s-ar afla în poziția de a o lua de la capăt.Cât de realist poate fi un asemenea plan? Oare tu ai putea, sau nici măcar nu ți-a trecut prin cap (până acum)? Și nu în ultimul rând, ce te faci dacă, să zicem, noua „oportunitate” profesională se dovedește a fi doar o fantasmă?

Întoarce-te în timp

Mai mult ca sigur îți amintești cum ai ajuns să studiezi în domeniul conex profesiei tale de astăzi, mai ales dacă nu a fost chiar… dorința ta. Motivația pentru a alege o anumită facultate nu ne aparține întotdeauna în totalitate, ci de cele mai multe ori o datorăm părinților noștri, care știau mai bine decât noi ce anume vrem de la viață. „Artă? Nu, mate fizică! Limbi străine? Lasă, du-te la drept! Teatru… Glumești, te înscrii la Politehnică!” poate fi povestea oricui, mai ales dacă te-ai născut în perioada când încă se considera că doar anumite specializări îți pot asigura o carieră strălucită, „de viitor”.

Și uite cum, astăzi, constați că, deși te-ai descurcat binișor în breasla ta, nu reușești să depășești starea de „spleen” profesional. Și pe măsură ce trece timpul, e tot mai departe de tine gândul de a porni pe calea pe care ai ales-o inițial, încă de pe vremea când erai întrebată „ce vrei să devii când te faci mare?”.

Posibilități multiple

Uită-te în jurul tău și vei descoperi că mai mult de 70% dintre rudele, prietenii și cunoștințele tale ocupă posturi fără legătură cu studiile lor. Să fie sistemul românesc de învățământ – destul de blamat în ultima vreme – atât de complex încât poate constitui o bază pentru o gamă largă de ocupații? Sau poate e firea noastră, a românilor, să ne adaptăm din mers pentru a face față oricărei provocări! Oricare ar fi răspunsul, perspectiva e îmbucurătoare pentru tine, pentru că asta înseamnă că există alte opțiuni, complet diferite, și pentru tine. Totul e să nu le refuzi înainte de a vedea despre ce este vorba.

Efectul „pendulă”

Uneori, atunci când ne dorim să ne reorientăm din punctul de vedere profesional, tindem să fugim de tot ce are legătură cu profesia actuală/ anterioară. Iar cariera perfectă pentru tine ar putea fi chiar în biroul alăturat sau doar un etaj mai jos. Avantajul este că domeniul îți poate fi deja super-cunoscut și trebuie să schimbi doar abordarea – să zicem că lucrezi la contabilitate, dar te-ai regăsi mai bine în PR; în strategiile de comunicare sau organizarea de evenimente e nevoie de cineva care să le aibă cu cifrele. Privește, deci, în jur, și vezi ce te-ar atrage.

Nu ignora oportunitățile

Ok, ai decis că jobul actual nu-i de tine, dar încotro s-o apuci? Ai evaluat toate posibilitățile? Nu doar ce (crezi că) ți-ar plăcea să faci, ci și variantele care îți sunt la îndemână dar le ignori pur și simplu. Știi vorba aceea care spune că „nu știi de unde sare iepurele?” Ei, uite, în cazul meu, absolventă de filologie, și cu oarece antipatie față de științele exacte, n-aș fi crezut vreodată că pot obține o diplomă de masterat în management, în cadrul unei facultăți de – atenție!!! – Inginerie Aerospațială. Și asta la 40 de ani, încă! Cum și dacă îmi va folosi la ceva pe viitor, n-am încă idee, dar important este că am descoperit că POT!

Cum am ajuns să fac asta? O să râzi, din întâmplare, din curiozitate față de un domeniu ce mi se părea fascinant de la o oarecare distanță (e drept, există și un context familial), dar și pentru că mereu mi-am dorit să mai simt un pic fiorii studenției. Și nu regret deloc. Mai mult decât atât, m-a prins atât de tare, încât râvnesc să studiez mai mult. Ideea e, cum spunea bunică-mea atunci când refuzam mâncarea în copilărie, că nu poți spune „nu-mi place!” până nu guști, ba chiar până nu te înfrupți dintr-un anumit domeniu.

Cercetează cu atenție

„Mi-ar plăcea…” poate fi un indicator bun în direcția noii tale cariere, însă doar ca punct de plecare. Cercetarea este vitală înainte de a porni la drum, oricât ar dura. Nu de alta, dar fără o imagine de ansamblu asupra mediului socio-economic în care se presupune că vei activa, fără o idee asupra concurenței, pieței, clienților și perspectivelor de viitor, e ca și cum ai merge înainte, pe un drum necunoscut, cu ochii închiși. Vei afla, astfel, ce anume mai ai de învățat, dacă este necesar să faci un upgrade al abilităților pe care deja le stăpânești.

Oamenii care lucrează în domeniul pe care îl „vânezi” sunt, de asemenea, extrem de importanți în această fază, putând să te ajute să schițezi o imagine reală a domeniului respectiv. Totul, de la rutina lor profesională, viziunea lor asupra avantajelor și dezavantajelor din branșă, și până la abilitățile pe care aceștia le au sau consideră că sunt necesare în munca lor, te vor ajuta să decizi dacă ești pe cale să bați la ușile potrivite. Iar dacă se dovedește, în urma acestei evaluări, că viziunea ta inițială era total eronată, ia-o de la capăt!

Implică-i pe cei dragi

Cine-ți poate oferi un suport mai bun într-o astfel de situație, dacă nu familia ta. Chiar dacă părinții tăi, cel mai probabil, vor privi planul tău cu reticență, o vor face pentru că își fac griji pentru tine (rămâi „copilul” lor, în fond), și nu pentru că ar pune la îndoială capacitățile tale. Un sprijin de nădejde poate fi și partenerul tău de viață, poate mult mai obiectiv decât părinții tăi. Și ai nevoie de o astfel de părere, mai ales în momentele când luarea deciziilor te poate tulbura într-atât încât să dai înapoi. Desigur, se pune și problema unui altfel de suport, cel financiar, dacă tranziția durează mai mult decât ai estimat sau planificat, și-ar fi bine să știi pe ce te poți baza.

Susținere specializată

Mai devreme sau mai târziu, toți ajungem să ne reorientăm în carieră; apuse sunt vremurile în care oamenii munceau toată viața în același loc. O schimbare de carieră necesită, printre altele, motivație și organizare. Este evident, și o știi din propria experiență, nu-ți faci o carieră nouă peste noapte, deci trebuie să evaluezi realist poziția în care te afli (uneori trebuie să dai reset și să pornești efectiv de la zero). În acest sens, se poate dovedi util să apelezi la specialiști în reconversie profesională.

Segmentul de Coaching Personalizat de carieră a luat amploare în ultimii ani și nu se ocupă doar cu consilierea în materie de realizare a CV-ului, ci te poate ajuta să te reorientezi profesional, indiferent de situația în care te regăsești. Colaborarea cu un astfel de expert îți poate fi de un real folos în a-ți descoperi potențialul maxim (n-ai idee ce zace în fiecare dintre noi), să analizezi și să valorifici cele mai avantajoase oportunități, având un rol major și în consolidarea încrederii în propriile forțe.

Pe baza „datelor” pe care le vei furniza, antrenorul tău de carieră ar putea identifica în ce măsură talentele, pasiunile și oportunitățile tale se pot întrepătrunde pentru a constitui baza unei noi cariere. Se pot
organiza întrevederi reale,
 însă există și varianta „consultațiilor” online.

Punct și de la capăt

Ți-ai pierdut jobul? Motivul nu mai contează. Cel mai probabil, ești furioasă și nu mai vrei să auzi nimic legat de asta. Perfect! Folosește aceste trăiri negative ca imbold pentru un nou început. Nu-i nimic dacă nu-ți vine imediat nicio idee în sensul acesta, trebuie doar să ai răbdare, să nu disperi și să folosești timpul liber pe care tocmai l-ai câștigat pentru a face lucruri care-ți sunt dragi (nu pentru a lua cu asalt site-urile cu anunțuri de locuri de muncă).

Foto: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.