Poti fi propriul tau sef?

Sa lasam partea cu a fi angajat deoparte. Care ar fi motivele pentru care te-ai incumeta sa pornesti o afacere pe cont propriu? Frustrarile nascute din „postul” de subaltern pe care il ocupi? Ambitia de a face mai mult, pentru ca tu stii ca poti?

Pai, hai… curaj, pentru ca antreprenoriatul feminin prinde teren din ce in ce mai mult si femeile isi castiga pe drept un respectat loc in randul managerilor de succes.COSMO iti prezinta trei femei care se mandresc cu pozitia de propriul sef in contextul afacerii personale si care iti imprumuta sfaturi din experienta lor. Ai de gand sa le urmezi modelul? Nu e imposibil, dar urcusul catre reusita e anevoios…

Inainte cu curaj

Nu e ca si cand ai spune: „De maine ma apuc de sala!” – hotararea de a renunta la job si de a incerca un business personal e dificila.

In plus, trebuie sa fii extrem de sigura ca asta vrei si sa ai la purtator un „butoi” plin cu indrazneala. Mai mult, se… impune sa stii exact in ce domeniu de activitate te lansezi si sa ai flerul sa constientizezi daca e ceva care „merge” ori ba – doar nimeni nu lucreaza pe nasturi drept remuneratie!

Corina Ciobanu este manager al Take 1 Events, agentie de evenimente pentru care s-a straduit din greu: „Decizia a venit in anul 2003, intotdeauna vrand sa am propria mea afacere, desi ca angajat m-am bucurat mereu sa am the job of my dreams”, povesteste ea. Cu deja cinci ani de experienta in domeniul hotelier ca marketing manager, Corina a inceput sa lucreze pentru doua hoteluri independente din Bucuresti, cu care a avut sansa sa-si afirme aptitudinile, pasiunea pentru afacerile hoteliere si studiile in domeniu.

Apoi, „am plecat plina de incredere pe drumul antreprenoriatului si, in mai putin de un an, am deschis si inchis o firma, am avut experienta asocierii, am dezvoltat o afacere intr-un domeniu nou atat pentru mine, cat si pentru piata, am facut investitii, am angajat si instruit angajati, am vandut contributia mea in firma, am negociat cu avocati, am invatat legile fiscale etc.”

Dupa ce a trecut prin foc si sabie, Corina a inregistrat in 2004 firma Take 1 Events.

Stii ce vrei?

Joviala si ambitioasa, Andreea este impresarul trupei Oliver, iar studiile ei in Comunicare si PR au completat perfect propunerea pe care a primit-o la un moment dat: „A fost un vis din adolescenta, si in momentul in care Doru, solistul trupei Oliver, mi-a facut propunerea sa-i impresariez, n-am putut refuza. A fost o provocare foarte mare pentru mine. Este foarte dificil ca artist sa te ocupi si de partea de compozitie, dar si de partea de PR si management. Asa ca locul meu a fost bine stabilit chiar de la inceput.”

Fixandu-ti obiectiv si definitiv telul urmarit – dar si responsabilitatile pe care le implica acesta -, iti va fi mai simplu sa te concentrezi doar pe atingerea lui, fara sa mai irosesti timp si energie intrebandu-te ce ai de facut.

Etapele derulate

Nu orice angajat ajunge sef, si nici toti sefii n-au fost musai angajati.

Emilia Potenteu detine un cabinet individual de psihologie, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, si considera ca nu in orice afacere se aplica in mod valabil conditia de subaltern – superior:

„In domeniul psihoterapiei nu poti fi decat propriul tau sef, cu numarul responsabilitatilor mult mai mare decat numarul drepturilor. Esti pe cont propriu, pentru ca toata munca ta este strict confidentiala; de sef nu ai nevoie, iar un eventual subaltern nu are cum sa te ajute.

Relatia psihoterapeutica este de unu la unu, iar evaluarea si identificarea profesionalismului vine exclusiv din reusita terapiei. Psihoterapia este un domeniu in care nu ai cum sa patrunzi, deci nici cum sa faci performanta, daca nu dispui obligatoriu si de o pleiada de diplome.

Chiar si atunci, castigul e posibil sa nu ti se inregistreze in contul din banca, ci mai degraba in cel al constiintei – impacata ca ai vindecat pe cineva.

Desigur ca poti manageria un business care nu relationeaza cu domeniul tau de activitate de pana atunci sau studiile pe care le-ai dobandit, insa afacerea beneficiaza de sorti de izbanda mai… «pronuntati» daca esti implicata direct si activ in bransa respectiva.”

Sef vs. angajat

Daca un job obisnuit nu-ti aduce prea multe satisfactii si te trezesti plangandu-te la finalul zilei ca urasti ceea ce faci, nu inseamna ca trebuie sa te tranformi sef, ci poate doar ca e cazul sa schimbi macazul.

Asa ca in loc sa pierzi timp… fiind deprimata si frustrata, da startul cautarilor pe site-urile de joburi. Totusi, nu suspina dupa pozitia de sef, ci apreciaza-ti locul in ierarhia firmei si lupta pentru a obtine mai mult.

„Cei mai buni sefi sunt cei care lucreaza in corporatii, deci ca angajati. Atunci cand esti seful propriei tale afaceri, implicarea ta este mult prea personala. Pentru cei nascuti sa fie sefi, cei care nu suporta pozitia de subaltern, antreprenoriatul poate reprezenta o cale pentru exprimarea independentei – insa nu este decat o iluzie foarte bine mascata. Cred ca au trecut vremurile in care puteai sa fii sef doar cu o investitie financiara si cativa angajati care spuneau «’traiti sefu’!» de frica sa nu-si piarda salariul. Pentru cei care isi doresc sa fie sefi, cred ca cea mai buna cale este sa invete cum sa devina sefi!”, recomanda Corina Ciobanu.

In plus, stii cum se spune: pana sa „dictezi” din postura de mai-mare intr-o companie sau firma, e necesar sa treci prin toate etapele ierarhice… de jos in sus!

„Este obligatoriu sa fii mai intai angajat, si nu este suficient sa lucrezi pentru un singur angajator – optim este sa schimbi o serie de angajatori, ca sa poti vedea variate tipologii de sefi. Daca nu ai fost tu in situatia de a executa, nu ai cum sa ceri si sa apreciezi daca un lucru este sau nu bine facut”, incheie Andreea Guci.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.