Trading: De ce merită să înveți să investești acum?

Pe multe dintre noi, ideea de a investi banii greu câștigați în acțiuni sau criptomonede folosind o platformă online pare mult prea complicată, riscantă sau chiar înspăimântătoare. Ne temem de trading, cum e și firesc, ca de ceva ce nu cunoaștem — dar pentru a prospera cu adevărat în lumea în care trăim, asta trebuie să se schimbe.

Când mă gândesc la mine în aceeași propoziție cu activitatea de a investi în acțiuni, criptomonede și alte active (atât de complicate că n-are rost să scriu despre ceva ce nu înțeleg)… îmi vine în minte o scenă din filmul Forrest Gump — este vorba despre momentul clasic, funny, în care Forrest ne povestește că nu mai trebuie să își facă griji în privința banilor fiindcă prietenul său, Liutenaunt Dan, a investit profitul din businessul lor cu creveți „într-un fel de afacere cu fructe”. Cu alte cuvinte, mă simt ca în proverbul ăla neaoș cu „baba și mitraliera”, ca Forrest care n-avea habar că vorbea, de fapt, despre Apple Inc. Niște tipi foarte smart și, evident, cinefili, de pe forumurile financiare, au calculat că cei 100.000 de dolari investiți de Forrest în 1974 (confrom cronologiei din film) în acțiunile Apple Computer ar fi valorat acum în jur de 49 de miliarde de dolari. Lucru care l-ar fi plasat pe Forrest în topul celor mai bogați 25 de oameni din lume!

Da, știu, Forrest Gump nu e real. Dar totuși. Cine dintre voi nu-și dorește acum să știe cum să bage inteligent niște bani într-o afacere cu fructe?

trading

Dar să vă povestesc, mai întâi, niște lucururi mega disruptive despre lumea în care trăim. La începutul lunii februarie, Tesla cumpăra bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari, devenind și primul gigant care plănuiește să accepte criptomoneda ca metodă de plată pentru faimoasele sale mașini electrice. O decizie care a iscat frenezie și foarte multe întrebări, dar și creșterea aproape instantanee a valorii monedei digitale în sine și, implicit, a interesului gene-ralizat față de aceasta, ca posibil înlocuitor al banilor clasici.

La asta a ajutat, firește, și faptul că, în aceeași săptămână cu anunțul făcut de Elon Musk, Mastercard a declarat că va sprijini activele digitale direct prin propria rețea de carduri, iar Twitter a dezvăluit că a pus deja bazele integrării bitcoinului în afacerea sa. Între timp — ca să menționez și un eveniment ce a avut loc mai aproape de casă, dar tot la începutul lunii februarie — valoarea de piață a monedei digitale ELGD lansată de trei români din Sibiu în iulie anul trecut (!) atingea pragul impresionant de 3 miliarde de dolari după ce compania lor, Elrond Network, a scos și o aplicație digitală pe nume Maiar, care îți permite să cumperi și să vinzi criptomonede folosindu-te doar de numărul de telefon.

„Mastercard este operatorul celei de-a doua cele mai mari rețele de carduri de credit din lume, iar faptul că o companie de o asemenea dimensiune ia o astfel de decizie, arată tendința pe termen lung pentru adoptarea criptoactivelor”, observă Simon Peters, analist în domeniul criptoactivelor la eToro, o platformă de investiții globală cu active multiple, care a intrat masiv în ultimul an și pe piața din România, grație sistemului său de tranzacționare socială și CopyTrading transparent și eficient (mai multe despre asta vă povestesc mai jos).

„Mă aștept ca multe alte companii să urmeze exemplul Twitter, fie prin integrarea bitcoinului în sistemul de salarizare, fie prin investiții în acesta ca parte a diversificării portofoliilor lor”, a mai spus Peters, adăugând un lucru pe care îl gândim, de fapt, cu toții, anume că „în ciuda tuturor îndoielilor legate de utilizarea criptomonedelor în lumea reală, adevărul este că oamenii își doresc alternative la sistemul financiar existent. Vor demo-cratizarea lumii finanțelor, iar bitcoin și alte criptoactive reprezintă o modalitate de a face acest lucru.”

Și fiindcă tot vorbim despre democratizarea accesului la piața de investiții, poate ați remarcat și că, în urmă cu doar câteva săptămâni (practic, în același timp cu ce am relatat mai sus), tot internetul vuia furios polarizând pro sau contra deciziei aplicației Robinhood de opri vânzărea de acțiuni GameStop pe platforma sa — asta după ce, într-o mișcare anti-establishment, milioane de gameri sentimentali de pe Reddit s-au coalizat cumpărând și crescând implicit valoarea acțiunilor retailerului de jocuri video GameStop, un business aflat în declin din motive evidente, împotriva căruia „pariaseră” marii investitori de pe Wall Street. Pentru mine, sincer, ăsta a fost un eveniment mai interesant decât un film de pe Netflix (recomand The Big Short, ca să vă faceți măcar o idee) — nu bag mâna în foc că i-am înțeles chiar toate subtilitățile, dar mi se pare că, în cel mai bun caz, a expus și popularizat și mai mult, atât ideea de trading ca activitate deschisă și accesibilă oricăruia dintre noi, cât și puterea investitorului de rând de a influența la o adică piețele globale, în contextul actual al accesului universal la informație și la platforme de inves-tiții precum eToro, ce funcționează pe principiul atât de familiar al unor vaste rețele sociale.

trading

Așa că, judecând doar după cele întâmplate în raza mea vizuală mainstream, de novice absolut în domeniu și cu o educație financiară precară, pe o scară de la 1 la 10, cât de aproape suntem de momentul în care criptomoneda va intra în uzul zilnic al tuturor?

Mai merită să-ți ții acum toate economiile la bancă, în condițiile în care dobânzile furnizate la depozite sunt aproape zero? Până și mama, cea mai conservatoare doamnă de peste 60 de ani pe care o cunosc, susține că nu mai vede rostul. Suntem, în România anului 2021, suficient de digitalizați, de educați financiar și, în fine, de curajoși, pentru a face din activitatea de a investi bani în acțiuni sau în alte active un stil de viață și o practică regulată care să ne aducă și creșterea mult râvnită a standardului de viață?

Citește și Cugetări anti sistem, de la biroul meu de-acasă.

Și, până la urmă, cât de multe trebuie să știi pe tema asta și cum te poți apuca de investit dacă n-ai niciun pic de experiență sau studii în domeniu? Există și femei care fac asta cu succes, sau rămâne investitul un sport dedicat aproape exclusiv bărbaților?

Am un munte de întrebări interesante și — după cum am aflat investigând subiectul —
nu în totalitate fără răspuns.

Viitorul este digital și ne pune mintea la treabă

Dacă vorbim strict despre apetitul de a investi, conform unui studiu* realizat în noiembrie anul trecut de IPSOS în parteneriat cu eToro, românii din generațiile mai tinere se simt mai curajoși să intre pe piețele financiare și să învețe despre asta în cadrul cursurilor online sau al paltormelor de investiții (FinTech), chiar dacă 34% încă simt că investițiile pe platforme online sunt prea riscante pentru începători. La nivel practic, însă, studiul arată că 65% dintre noi, de fapt, nu investim — citând ca motiv lipsa banilor sau a cunoștințelor necesare. Lucrurile par a fi pe cale să se schimbe în bine, însă, din două mari motive: transformările tehnologice și digitale din ultimul timp și impactul inevitabil al pandemiei asupra obiceiurilor noastre financiare.

Mai întâi, după cum arată o cercetare recentă efectuată în nouă țări europene de către Centrul de Cercetare în Economie și Afaceri (Cebr)**, deși noi, românii, suntem pe ultimul loc conform indicelui interacțiunii digitale, suntem lideri de clasament ca potențial de creștere. „Rezultatele nu sunt surprinzătoare având în vedere ceea ce știm despre penetrarea scăzută a internetului și a serviciilor financiare, în special în zonele rurale”, spune dr. Cosmin Imbrișcă, lector în analiză de date la Universitatea București. „Însă schimbarea este în curs – accesul la internet e în creștere, inclusiv în zonele rurale”, susține el. „Vedem și că românii cumpără din ce în ce mai multă aparatură care le permite să acceseze internetul și instrumentele digitale, precum smartphone-uri, tablete și laptopuri”, a mai adăugat Cosmin Imbrișcă.

În al doilea rând, deși sondajele arată că majoritatea românilor încă preferă să își țină banii în conturi curente sau în depozite bancare, totuși, pandemia le transformă treptat și obiceiurile financiare, făcându-i din ce în ce mai interesați de folosirea tehnologiei pentru accesarea piețelor financiare internaționale.

Iar ca să înțelegeți în ce ritm vertiginos crește în prezent numărul investitorilor autohtoni, aflați că deși sondajul IPSOS pe care l-am citat mai sus a arătat că doar 26% dintre compatrioții noștri folosesc în acest moment platforme online de investiții, compania eToro a raportat o creștere de 228% a numărului de români care investesc pe platforma sa, în primele nouă luni din 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019.

Citește și Anul 2021 dă un refresh mediului profesional.

„Viitorul nostru va fi digital, fie că ne place sau nu”, spune Yoni Assia, CEO-ul eToro. „De la muncă la familie, de la bani la media, modul în care interacționăm cu aproape toate lucrurile din viețile noastre s-a schimbat — iar datorită pandemiei, 2020 a fost un an al accelerării digitale. Piciorul colectiv al lumii a apăsat pedala și, în câteva săptămâni, oamenii au adoptat tehnologii care altfel ar fi durat mai mulți ani pentru a deveni uzuale,” a concluzionat Yoni Assia.

De ce femeilor le vine mai greu să înceapă să investească?

Toate ca toate, dar eu nu am în anturajul meu nici măcar o persoană, cu atât mai puțin vreo femeie, care să facă în prezent tranzacții pe vreo platformă de investiții online. Ca fapt divers, datele arată că, la începutul lunii februarie 2021, erau 12% femei investitor autohtone pe platforma eToro. Însă în ceea ce mă privește, eu habar n-aveam despre investiții și despre multe dintre chestiile pe care le scriu acum aici, înainte de a mă apuca să fac acest articol. Toate astea în condițiile în care cercetările celor de la eToro au arătat că, cel puțin la nivel global, în 2020 procentul investitoarelor de pe platforma lor a crescut cu 400% față de anul 2019. Cu siguranță, aici în România, mai avem foarte multe de învățat despre investiții și ce ar trebui (sau am putea) să facem cu banii noștri.

„80% dintre români caută acum online modalități de a învăța despre investiții, iar femeile sunt mai receptive (21%) la a învăța de la familie sau prieteni.” SURSĂ: Sondaj IPSOS în parteneriat cu platforma eToro.

Sigur, dincolo de toate stereotipurile de gen care-ți trec acum prin minte, datele sugerează că femeile tind în general, nu doar la noi în țară, să fie mai precaute când vine vorba despre investiții. Însă, datorită atenției noastre la detalii și tendinței de a ne concentra pe planuri pe termen lung, noi, femeile, avem, de fapt, capacitatea de a deveni investitoare cu adevărat foarte bune. Am aflat, de exemplu, că unii dintre cei mai de succes Popular Investors de pe eToro sunt, de fapt, femei obișnuite, care nu știau nimic despre trading înainte să se înre-gistreze pe platformă.

„Dacă ești obișnuită să gestionezi un buget acasă, te vei descurca la fel de ușor cu gestionarea unui portofoliu”, declară una dintre ele, Lena Brise, mamă casnică și 100% autodidactă în arta tranzacționărilor online.

Pe de altă parte, chiar dacă are o diplomă de master în economie, Tat’yana Agureyeva, o altă investitoare de succes de pe eToro, spune că înțelege perfect de ce femeilor le este teamă să investească. „Oricui îi este teamă să nu-și piardă capitalul, dar” — adaugă ea, subliniind astfel avantajele celor care încep să investească prima dată făcând acest lucru pe eToro —  „tranzacționarea socială ajută oamenii care nu cunosc piața să înțeleagă încet-încet lucrurile și să fie ajutați de traderii de succes. Când tranzacționezi prin intermediul brokerilor, te afli singur în fața pieței. Aici suntem o echipă întreagă de traderi.”

Platforma oferă, într-adevăr, o gamă variată de resurse educaționale care să îi ajute pe începători să navigheze în siguranță prin piețele financiare. De exemplu, celebrul lor serviciu de CopyTrading, prin care poți copia strategiile de investiții ale celor mai bine cotați investitori din site (acei Popular Investors despre care vorbeam mai devreme). Sau contul demo dotat cu bani virtuali pe care să înveți să-i gestionezi înainte de a-ți pune bugetul la bătaie. Vorbim, practic, despre o comunitate globală cu peste 18 milioane de utilizatori înregistrați, cea mai importantă rețea socială de tranzacționare din lume, unde oricine poate investi în activele pe care și le dorește (de la acțiuni la mărfuri sau criptomonede), așa cum își dorește (direct, copiindu-i pe cei care au avut mai mult succes sau investind într-un portofoliu gata pregătit de specialiștii platformei și axat pe o anumită industrie, de exemplu). Totul pe o interfață care, după ce mi s-a oferit și mie un mic crash course, pare destul de ușor de folosit, și cu ajutorul unor Popular Investors care se mențin în top nu numai grație succesului în investiții, ci și modului în care interacțonează cu grupul lor de followers.

„Tranzacționarea socială are la bază o comunitate online de investitori care interacționează, învață împreună și împărtășesc strategii de investiții, făcând astfel piețele financiare globale mai accesibile.”

Unde mai pui că nici măcar nu ai nevoie de un capital atât de mare pentru a începe să investești (trebuie să faci un depozit minim de 200$ ca să îți deschizi un cont pe platformă) și că, în plus, la tranzacțiile de acțiuni (adică la acele tipuri de investiții mult mai ușor de înțeles și care ni se recomandă mai ales nouă, începătorilor) comisionul este zero. Lucrul ăsta face ca eToro să fie, în prezent, unul dintre cele mai accesibile locuri unde poți vinde și cumpăra acțiuni în România.

Asta fiindcă, pe platformele precum eToro, care oferă și acțiuni fracționale (adică împarte o acțiune în mai multe bucăți sau fracții), poți investi un buget mic de 50 de dolari și tot să ai ocazia să cumperi acțiuni la Tesla sau Apple. 

Dacă stau să mă gândesc bine, modul ăsta social de a investi — în care ai ocazia chiar să „înveți meseria” și să faci asta într-o comunitate de traderi cu care poți conversa în timp real și de a căror vastă experiență poți profita — mi se pare acum destul de female-friendly și de atrăgător.

Ce greșeli de începător ar trebui să evităm?

Acum, mai rămâne să înțelegem și că nicio investiție nu este lipsită de riscuri. Una dintre cele mai comune greșeli pe care le facem este să rămânem cu impresia că ne va fi „prea greu” să investim, însă cel mai important lucru este să ne documentăm cu răbdare asupra platformei pe care vrem să tranzacționăm și asupra lucrurilor în care vrem să investim.

Cei de la eToro își atenționează userii să nu investească în lucrurile pe care nu le înțeleg. Respectiv, cel mai bine este să începi prin a-ți face temele într-un domeniu familiar sau
de mare interes pentru tine (de exemplu, energie sustenabilă) și a te documenta asupra companiilor care-ți plac și ale căror servicii le folosești în mod curent.

Grație internetului și accesului global la informație, a devenit destul de ușor să afli tot felul de date concrete despre evoluția tuturor brandurilor, fie că vorbim despre telecomunicații, modă sau mașini. Este bine să iei mereu în calcul și contextul general, social și politic — spre exemplu, cred că este clar pentru toată lumea că majoritatea companiilor aeriene sunt acum afectate de restricțiile de călătorie impuse de pandemia de COVID-19. Așadar, citește știrile.

Menține-te mereu informată. Înțelege lumea în care trăim. Orice investitor de succes cumpără presa de specialitate sau se loghează constant pe paginile online ale ziarelor preferate și pe rețele sociale – face totul ca să fie la curent cu știrile despre companiile în care a investit, dar și cu trendurile globale.

În plus, înainte de a te apuca să investești, e foarte indicat să îți stabilești și o strategie potrivită nevoilor tale, luând în calcul inclusiv atitudinea ta personală față de riscul în sine. Cu alte cuvinte, să decizi ce sumă din venitul tău lunar ești dispusă să investești cu riscul de a o pierde — iar asta după ce ai scăzut toate cheltuielile curente și ai pus și un ban deoparte pentru economii. Un fel de regulă de aur, care, pentru mine personal am hotărât că ar putea suna în felul următor: 70% cheltuieli lunare, 20% economii și 10% investiții.

Și, nu în ultimul rând, trebuie să ne dăm seama că a investi nu înseamnă neapărat „a da un tun” și a deveni bogat peste noapte. A investi se traduce mai degrabă prin aderarea pe termen nedeterminat la un altfel de stil de viață decât cel cu care eram până acum obișnuiți. Un stil de viață în care am învățat cum să facem banii pe care îi câștigăm să lucreze cu adevărat pentru noi și în favoarea noastră, nu doar cum să-i cheltuim.

Material realizat de Diana Colcer.
Foto: Getty Images.

*Sondajul a fost realizat pe un eșantion online de 1.000 de români între 18 și 55 de ani. **Cercetarea realizată la comanda eToro combină seturi de date publice, de la Banca Centrală Europeană și de la Comisia Europeană cu rezultatele unui sondaj realizat pe un eșantion de 18.000 de adulți. Sondajul a fost realizat de compania Opinium în luna noiembrie 2020.

Acest articol a apărut în revista Cosmopolitan, edița de martie 2021, pe care o poți comanda de aici.

Citește și Cum să fii tânără și la conducere?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.