Marele business al „manifestării” unei situații materiale mai bune

Cum ar fi să poți să te îmbogățești prin simplul fapt că… crezi cu tărie că o să te îmbogățești? Colaboratoarea COSMO, Amelia Harnish, investighează mai jos cum stau lucrurile într-o nouă industrie, aflată în rapidă ascensiune, cea a mentoratului financiar prin intermediul social media. Este posibil așa ceva? Acești „consultanți financiari” de pe rețelele sociale spun că da. Doar că, nu-i așa, trebuie să-i plătești pentru asta. Haideți să vedem cine face, cu adevărat, bani prin așa-zisele tehnici de manifestare a abundenței.

„Okay, fetelor. Sunteți pregătite pentru tapping?”, întreabă Natalia Benson. Vocea ei plină de entuziasm îmi inundă camera via unui clip pre-înregistrat, încurajându-mă să îmi îmbrățișez înțelepciunea interioară. Natalia este «empowerment mentor» și astrolog, și împărtășește femeilor mileniale „totul despre misticism, motivație și bani”, conform descierii de pe pagina ei de Instagram.

„Tapping”, explică Benson, cu chipul perfect încadrat de lumina unui ring light, presupune să bați ușor cu degetele anumite părți ale corpului pentru a „netezi” eventuale speed bump-uri create de sistemul tău nervos și pentru a te ajuta să găsești „o nouă lungime de undă” în relația cu tine însăți.

Arunc o privire în jos, asupra propriului meu corp. Cu toate că sunt foarte pro astrologie și cred în ~ artele celestiale ~, recunosc că ce aud mă face să murmur un „Umm… oookay?” incredul. Dar sunt aici în interes profesional și sunt dispusă să fac orice pentru a investiga acest concept cu vibe New-Age, recent popularizat, care susține că vibrațiile pozitive pot să îți aducă bogăție. În plus, nu m-ar deranja ca din tehnica asta a manifestării să obțin bani pentru o casă nouă.

În înregistrare, Benson recită o serie de mantre pentru self-help, pe care le repetă pe tonul liniștitor al unui instructor de yoga, și pe care eu le reproduc într-o voce mult mai puțin profi: „Chiar dacă uneori mă tem că nu voi avea niciodată destul, că nu voi putea să îmi plătesc chiria sau rata la casă, iar asta îmi provoacă multă anxietate… chiar dacă toate astea par un hop imens, care îmi aduce multă suferință, mă iert, mă iubesc și mă accept pe mine însămi.”

Zece minute mai târziu, sesiunea video ia sfârșit – prima dintre cele 17 care alcătuiesc cursul numit Magical Women & Money, pentru care Benson cere 249 de dolari. Poți crede, oare, că acest curs chiar te ajută să înveți cum să faci bani? No comment.

tehnici manifestare bani

Avem de-a face cu o recesiune feminină. Și impactul e unul profund: în anul 2020, care a fost devastat de pandemia de Covid-19, circa 2 milioane de femei americane au fost împinse afară din câmpul muncii din diverse cauze – unele au fost concediate, altele au fost nevoite să își sacrifice jobul pentru a avea grijă de copii, sau pentru a avea grijă de o rudă bolnavă, ori din diverse alte motive cauzate de coronavirus. Un raport recent al Biroului Statisticilor Forței de Muncă atestă că economia americană a pierdut 140.000 de joburi în luna decembrie a anului trecut, toate aparținând unor femei. Lasă-ți creierul să proceseze puțin această informație.

Nu e o exagerare să spunem că acest dezastru financiar fără precedent și fără o concluzie concretă la orizont, a lăsat multe femei în stare de disperare. Iar vremurile neortodoxe împing lumea să apeleze la soluții neortodoxe. Acesta este probabil motivul pentru care a bubuit businessul despre care vorbeam mai sus – cel al tinerelor care mentorează alte tinere în domeniul financiar, asigurându-le că pot folosi tehnici de manifestare pentru a-și rotunji conturile bancare sau pentru a scăpa de datorii, totul fără a se baza pe economii sau pe investiții, ci pe ideea că te poți îmbogăți prin intermediul gândirii pozitive.

Citește și Cum să arăți impecabil fără să cheltuiești mulți bani.

Căutările pe Google pentru „manifesting” (tehnici de manifestare) au început să crească primăvara trecută și au sărit în aer pe durata verii, fix înainte ca limita pentru ultimele salarii compensatorii a milioane de americani rămași fără job să expire. De atunci și până în prezent, conceptul de „manifestare a banilor” a căpătat statut de supernova, devenind atât de popular încât există acum zeci de podcasturi, sute de mii de clipuri pe YouTube, postări pe Tik Tok cu zeci de milioane de vizualizări, și nenumărate website-uri și conturi de Instagram, precum Benson (@Natalia_Benson, 49,8k followeri), Kathrin Zenkina (@ManifestationBabe, 244k followeri), sau Money Queen, aka Amanda Frances (@XOAmandaFrances, 438k followeri).

Multe dintre paginile acestor femei care se autointitulează „coach financiar” se bazează pe celebrul discurs de female empowerment — „succesul tău e inevitabil”, „poți să o faci”, și alte astfel de îndemnuri pe care le-ai auzi de regulă într-o sesiune de fitness. Fii pregătită să îți „găsești menirea interioară” și să „îți aliniezi chakrele”.

Conturile de Instagram ale acestor femei sunt compuse din fotografii în care ideea de bază e cea de abundență – interioare superbe, care te fac să tânjești la ele, produse scumpe de self-care, fete scufundate în căzi pline cu cash – și o pleiadă de ceea ce, în lumea aceasta, se numesc „affirmations”, un soi de mantre de genul „tot ceea ce se îndreaptă către tine este fix ceea ce Universul are încredere în tine că poți să duci”.

Aceste instructoare  (o mare parte dintre ele neavând vreo certificare oficială sau vreun background în domeniul consilierii financiare) descriu cum să faci bani folosind ceea ce ele numesc „tehnica de manifestare a banilor” – un proces, o practică bazată pe utilizarea vibrațiilor pozitive pentru a atrage lucruri bune. Ele susțin că totul este despre a-ți folosi intențiile pentru a-ți influența realitatea, transformând visurile de îmbogățire în ceva tangibil. Sau, în fine. Ceva de genul ăsta.

Citește și Totul despre trading: de ce merită să înveți să investești acum?

„Tehnica manifestării nu înseamnă că e de-ajuns să îți dorești ceva și acel ceva îți va pica fix în poală”, spune Benson. „Trebuie să muncești pentru a obține ceea ce vrei”. De regulă, această muncă ia forma unor sesiuni de meditație și vizualizare. Și, bineînțeles, seminare care — întâmplarea face — costă o grămadă de bani. Fiindcă, pentru a manifesta securitate financiară, trebuie să faci mai întâi o investiție – care uneori ia forma unei sume măricele. Există și varianta low-cost: cărțile de self-help, precum Unleash Your Inner Money Babe (autoare: Zenkina), disponibilă pe Amazon contra sumei de 24,99 de dolari.

Apoi mai există varianta cursurilor, cum este cel al lui Benson, care costă câteva sute de dolari. Iar pentru cele dintre noi pregătite să cheltuiască bani pentru a atrage bani, există opțiuni precum programul Money Mentality Makeover, care include cursuri, o carte și accesul într-o comunitate privată pe Facebook, totul contra sumei de 2.022 de dolari.

Conform website-ului creatoarei, compania Amanda Frances Inc. generează lunar profituri de 450.000 de dolari. Dacă suma asta sună a ceva ce vrei să atragi pentru tine, poți oricând să optezi pentru cursul next-level, care te învață cum să devii tu însăți coach, contra a 2.200 de dolari.

În vremuri normale, poate că n-ar însemna mare lucru să cheltuiești ceva bani (poate chiar o sumă frumușică) pentru a participa la un seminar care te pune într-un mindset potrivit pentru a câștiga mai mult. Însă în condițiile în care atât de multe femei se chinuie să își drămuiască veniturile de la zi la zi, să ceri bani pentru a trimite remindere zilnice cum că legile atracției garantează o viață mai bună poate părea ușor excluzionist, sau elitist sau… ca s-o spunem pe aia dreaptă, oportunist. (Frances a declarat pentru Cosmo că oferă discounturi de când cu pandemia, și atât ea cât și o serie de alte financial coaches au subliniat faptul că au început acest gen de business cu mult înainte de apariția Covid-19).

Desigur, trebuie să adăugăm că nu există niciun fel de dovadă reală că tehnica manifestării banilor ar funcționa. „Dacă tot ce faci este să emiți energie pozitivă, de fapt nu întreprinzi nicio acțiune concretă pentru a genera bani, pentru a scăpa de datorii, sau pentru a-ți regla finanțele”, spune Sallie Krawcheck, CEO și fondatoare Ellevest, o platformă de digital finance dedicată femeilor. „Ai putea să faci un plan scris al modului în care intenționezi să plătești facturile de la cartea de credit, de exemplu, iar acesta este nu numai un lucru util, ci și ceva ce te va face să te simți bine cu tine”, sugerează ea. Ori ai putea să îți renegociezi abonamentul de la telefon, un lucru care nu te costă nimic.

O altă problemă legat de cheltuitul banilor pe sesiuni de coaching financiar este că „spre deosebire de cazul consilierilor financiari, nu există standarde sau legi în ceea ce privește cine se poate autodenumi financial coach. Oricine poate face asta și nu există garanția că aceste persoane fac astfel încât să îți fie ție bine”, spune Misty Lynch, life coach și planner financiar cu certificare, în cadrul firmei de investiții Beck Bode LLC.

Citește și 10 lucruri pe care le ai în casă și care ar putea să-ți aducă bani.

Unele femei nu se tem, totuși, să cheltuiască bani pe acest gen de servicii, pentru că, susțin ele, aceste tehnici de manifestare au funcționat în cazul lor. Kehla Guimond, care a plătit în jur de 2.500 de dolari pe cursuri (sumă parțial plătită printr-un plan de rate), se declară mai fericită și mai înstărită în prezent. Seminarele au învățat-o să creeze vision boards și să își seteze țeluri, ceea ce a încurajat-o să demisioneze de la vechiul său job și să își deschidă propriul business. Contul său de economii este acum, conform spuselor sale, mai bogat cu câteva mii de dolari decât înainte de cursuri.

„Totul a pornit de când am început să cred că dacă voi acționa, oportunitățile vor începe să apară”, spune Guimond. Tot ea susține că tappingul și toate celelalte tehnici de manifestare i-au permis să își elibereze mintea și să aibă încredere că orice este posibil. Iar acest sentiment de empowerment a propulsat-o către eliberarea din stările de anxietate cauzate de lipsa banilor, care o trăgeau înapoi. Krawcheck spune că, pe lângă faptul că primit ajutor tangibil, aceste tehnici de manifestare transmit femeilor un vibe pozitiv, care rezonează în special cu cele care au fost mustrate în trecut pentru deciziile legate de bani. N-ai să auzi în genul acesta de retorică fraze precum „Ești lefteră pentru că ai cumpărat prea multe cafele de la Starbucks în loc să-ți faci acasă”. Alura „vindecării psihicului” este unul dintre motivele pentru care multe femei sunt atrase de tehnica manifestării.

După ce termin întregul curs de tehnici de manifestare menit să-mi atragă bani, contul meu bancar nu pare deloc mai pregătit pentru a cumpăra o casă decât era înainte. Seminarele lui Benson m-au inspirat, totuși, să creez un spreadsheet cu cheltuielile mele, astfel încât să pot ține mai bine cont de banii care îmi ies din portofel – versiunea mea de vision board, să spunem.

S-a întâmplat asta datorită faptului că „frecvența energiilor mele s-a modificat”? Greu de spus. Însă deși se presupune că legile atracției banilor urmează să își facă treaba și aceste tehnici de manifestare să-mi scoată în cale bogăția, drumul meu către o situație financiară mai bună deja a „manifestat” niște bani – doar că nu în contul meu bancar, ci în al ei. Să sperăm că e adevărat proverbul „bine faci, bine găsești”.

Material original realizat de Amelia Harnish.
Colaje foto: Abigail Silverman | © Cosmopolitan
Traducere și adaptare: Cătălina Teodorescu.

Acest articol a fost publicat în COSMOPOLITAN, ediția de aprilie 2021, pe care o poți comanda de aici.

Dacă ți-a plăcut reportajul nostru despre cum faci bani prin tehnici de „manifestare” a lor, citește și Cum faci să ai o relație sănătoasă cu banii tăi, mai ales pe timp de criză.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.