Limbajul nonverbal la interviul pentru job

Limbajul nonverbal (postura, mimica feţei, intonaţia, gesturile) este de cele mai multe ori mai important decât cel verbal. Această formă de comunicare se face aproape în totalitate în subconştient, astfel încât mulţi dintre noi nu ne dăm seama când comunicăm într-un mod nepotrivit la interviul pentru jobul dorit.

E bine de ştiut că limbajul nonverbal începe încă de când ai intrat pe uşă şi continuă până când interviul s-a terminat. Astfel, trebuie să fii atentă la cum te comporţi tot timpul. Dar nu te speria, e mai uşor decât pare!

Pentru început, e bine să ţii cont de strângerea mâinii pentru că acest gest simplu ajută la crearea primei impresii. Uită-te în ochii intervievatorului când îi dai mâna şi zâmbeşte uşor. De asemenea, nu ţine mâna moale, dar nici nu-i strânge mâna prea puternic.

Acum că interviul a început, mai trebuie să fii atentă la anumite detalii ale limbaţului nonverbal, cum ar fi poziţia picioarelor şi cea a mâinilor. Evită să te joci cu degetele sau alte obiecte, pentru că vei părea plictisită sau anxioasă. Totuşi, nu trebuie să îţi încrucişezi mâinile pentru a evita asta, pentru că atitudinea ta va părea defensivă. Stai cu braţele deschise şi cu palmele la vedere, pentru că acest lucru arată atât că eşti sinceră, cât şi că eşti interesată de ce spune interlocutorul.

În general, oamenii tind să bată din picioare atunci când sunt nerăbdători (ceea ce îl face pe intervievator să creadă că te plictiseşte ceea ce spune) sau îngrijoraţi şi stresaţi (ceea ce denotă că nu ai suficientă încredere în tine şi, poate, nu te consideri potrivit pentru job). Încearcă să stai cu picioarele încrucişate către persoana cu care vorbeşti, pentru că în limbajul nonverbal acest lucru arată că eşti relaxată şi atentă.

Chiar dacă picioarele sau poate şi mâinile nu sunt complet vizibile din cauza biroului ce stă între voi, faţa va fi întotdeauna expusă. Încearcă să nu îţi atingi nasul – acest gest exprimă neîncredere în vorbele interlocutorului, urechile – nesiguranţa sau gura – ascunderea unei minciuni (aşa cum copiii pun mâna la gură după ce spun o minciună, adulţii au rafinat gestul şi o acoperă doar cu câteva degete sau doar ating buzele în treacăt).

Încearcă să stai relaxată, să dai din cap încet pentru a arăta că eşti interesată şi de acord (dacă dai din cap prea repede arăţi că eşti nerăbdătoare ca interlocutorul să termine mai repede ce spune pentru că nu te interesează sau te plictiseşte), uită-te în ochii lui, nu prin cameră sau pe geam şi zâmbeşte când ţi se pare un moment potrivit.

Dacă vei ţine cont de aceste sfaturi, şansele să primeşti jobul dorit sunt mult mai mari. Multă baftă la interviu şi ai grijă ce spui… fără cuvinte!
 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.