Învață cum să comunici corect la birou, cu șefii, subalternii și clienții

Comunicarea corectă este foarte importantă indiferent de context, însă la birou ar trebui să îi acordăm o atenție chiar mai mare. Indiferent dacă e vorba de managerii tăi, de subalterni sau de clienții cu care lucrezi, relațiile dintre voi ar trebui să fie cât mai bune – iar acest lucru este posibil doar dacă ai grijă cum comunici.

Productivitatea trebuie să fie ridicată, toți angajații ar trebui să aibă o stare de spirit cât mai bună, iar discuțiile cu clienții ar trebui să meargă ca unse. E nevoie de respect reciproc, de împărtășirea valorilor și de o cultură comună tuturor. Deși comunicarea ar putea părea ceva ușor, atunci când nu este făcută corect pot apărea dispute sau neînțelegeri, care te pot afecta mai mult decât crezi.Iată care sunt cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont dacă vrei să comunici corect la birou.

Fii disponibilă

Bineînțeles, există momente în care pur și simplu nu ești disponibilă să comunici, fie față în față, fie la telefon sau prin e-mail. Totuși, trebuie să faci tot posibilul pentru a fi deschisă la discuții, mai ales când acestea sunt importante. Astfel, atmosfera va fi una mai confortabilă pentru toată lumea.

Exprimă-te clar

Fiecare dintre noi este ocupat atunci când e la birou, deci discuțiile trebuie să fie suficient de clare pentru ca interlocutorul să înțeleagă exact ce vrei să exprimi într-un timp scurt. Există momente potrivite pentru discuțiile lejere și povestit și momente potrivite pentru a avea discuții importante – învață să le folosești corect.

Fii un ascultător bun

Comunicarea nu înseamnă doar să vorbim și să împărtășim idei și povești, ci și să știm cum să ascultăm corect. Am scris mai multe despre acest subiect AICI.

Fii prietenoasă

O atitudine pozitivă și prietenoasă e necesară chiar și într-un mediu profesional. Nu trebuie să exagerezi sau să fii falsă – încearcă să fii cât mai naturală!

Fii deschisă la feedback

… mai ales la cel negativ. Profită de ocazie pentru a învăța lucruri noi și pentru a evolua nu doar pe plan profesional, ci și ca persoană. Dacă deții o poziție de manager, permite-le și angajaților tăi să îți dea feedback – în limita bunului simț, bineînțeles.

Ține cont de limbajul nonverbal

Știai că gesturile noastre sunt chiar mai importante decât ceea ce spunem? Privește-ți interlocutorul în ochi, nu îți încrucișa mâinile, nu îți bâtâi picioarele, nu te încrunta, nu îți ține mâinile la spate și nu te uita la ceas sau la telefon.

Oricât de bine comunici în prezent, întotdeuna e loc de mai bine. Ține cont de sfaturile noastre și evoluează constant, pentru ca viața la birou să fie mai ușoară și să îți aducă mai multe beneficii.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.